99
צילום: PIXABAY

מה קרה לשוק הנדל"ן בארץ מאז פרוץ הקורונה?

משבר הקורונה שינה מהותית תעשיות שלמות. עם זאת, בחינה של תחום הנדל"ן בארץ מגלה מגמה מעורבת.
תוכן בחסות |

חלק מהקבלנים ממשיכים לבנות במלוא המרץ ומציעים דירות בתנאי תשלום נוחים יותר, ואף דירות יד שניה לא ירדו עדיין בהיקף נרחב. במאמר זה נסקור את השינויים האחרונים.

ירידת מחירים באחוזים בודדים בלבד בחודש ספטמבר 2020, אתר גלובס בחן את השינויים בשוק הדיור והגיע למסקנה מעניינת. מחירי הדירות אומנם נבלמו ולא עלו, אך ירידת המחירים במרבית הערים הייתה מינורית[1]. למשל, על פי נתוני רשות המיסים שפורסמו בתל אביב הירידה הייתה בשיעור של 1.45% בלבד, בירושלים בשיעור הגבוה ביותר של 2.20% ובחיפה 0.86%. נסקרו גם מספר ערים קטנות שמציעות שיעורי ירידה מזעריים כמו ראשון לציון עם 0.87% ירידה, רעננה עם 0.04% ואשקלון עם 0.17%. חשוב לזכור כי השינויים הללו קודמים לסגר השני ויתכן שעד סוף השנה נחוש בכל זאת בשינוי מהותי יותר.

שינוי שיטת השיווק של הקבלנים מגמה שכן ניתן לראות, היא ההצעות הנדיבות שמציעים קבלני הנכסים החדשים הנבנים היום. הן בפרויקטים קטנים והן בגדולים יותר הקבלנים מציעים אחוז בודד בלבד מערך הנכס כהון עצמי (בשיעור של 150-100 אלף שקלים) ואת היתרה ניתן לשלם רק באכלוס. מגמה זו נועדה להפיג בקרב הרוכשים את החשש מאי הוודאות התעסוקתית כרגע, מתוך הנחה שעד שהבית יהיה בנוי, הכלכלה בישראל תשוב לאיתנה. נוסף על כך, עובדים הנמצאים בחל"ת ולא יודעים בוודאות שיוכלו לשוב למקום עבודתם, יכולים להיות רגועים יותר אם אינם צריכים להתחייב לתשלומי משכנתה גבוהים בשלב זה.

שוק השכירויות בערי המרכז בתנודה אחד הנתונים המעניינים שלומדים לבדוק במהלך קורס נדל"ן הוא בחינה של שיעור הדירות הריקות באזור מסוים. ככל שיש יותר ביקוש לנכס בעיר, אחוז הדירות הפנויות יורד. בשנה האחרונה, נצפתה מגמה של צעירים רבים הנוטשים את דירותיהם באזור תל אביב, רמת גן וגבעתיים וחוזרים להורים. לזמן קצר, נראה כי שיעור הדירות הפנויות עלה.

עם זאת, המגמה הזו השתנתה במהירות. בין השאר, משום שאת השותפים הצעירים שחלקו דירה בתל אביב, החליפו משפחות מבוססות יותר הזקוקות לחדר נוסף בבית מהסטודנט שחזר לביתו. עובדים שמקום עבודתם נשאר יציב, ניצלו את ההזדמנות לחדש חוזה במחיר נמוך יותר, ועברו לדירות שהתפנו. לכן, גם מחירי הדירות להשקעה במרכז לא עברו תנודה משמעותית. בחלק מהערים נצפתה דווקא עליה קטנה בשכר הדירה – כנראה בשל הנטייה של בעלי הנכסים להבטיח את עצמם מפני חודש ללא שכירות בעתיד. לסיכום, סביר להניח כי למגפת הקורונה לא תהיה השפעה מהותית עדין על מחירי הדירות. אם נראה הבדל כלשהו הוא עשוי להתרחש בשנת 2021, שבה חלק מהעסקים ינסו להתאושש מהמשבר הכלכלי ועשויים לבחור בתוכניות התייעלות הכוללות פיטורין.

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה