ALT
צילום: יח"צ

הטיפים החשובים לפתיחת עסק עם סיכויי הצלחה גבוהים

תוכן בחסות |
נושאים בכתבה עסקים רשיון עסק

הימנעות מהבעיות הנפוצות יכולה להבטיח את הישרדות העסק לאורך זמן ולהביא את בעליו ליעד הנחשק של המנוחה והנחלה. איך עושים זאת בצורה נכונה? הנה כמה טיפים שילוו אתכם מהצעד הראשון

דוח תקופתי של משרד הכלכלה והתעשייה משנת 2016 מתאר נאמנה את מצב העסקים הקטנים והבינוניים בישראל. כך למשל מסתבר שמדובר באחד ממנועי הצמיחה העיקריים של המשק, ושבשנת 2014 עמד מספר העסקים הכולל בישראל על כ-504 אלף, כאשר 99.5% מתוכם מוגדרים עסקים קטנים ובינוניים עם עד 100 מועסקים בלבד. לשם השוואה, מספר העסקים הגדולים (עם 100 מועסקים ומעלה) באותה תקופה עמד על 2,667.

במונחים ריאליים, התרומה של עסקים קטנים ובינוניים לתוצר העסקי בישראל עומדת על 62.3%, לעומת 58% בשאר מדינות ה-OECD. המשמעות היא שמצד אחד יש המון עסקים קטנים ובינוניים בישראל, ושמצד שני קיים גם פוטנציאל צמיחה שאפילו לא קרוב להיות ממומש.

מכאן שהשאלה המתבקשת היא מה עושים על מנת להשתלב בענף עם עסק חדש ואיך מונעים את הבעיות הנפוצות. היות והנתונים לעיל גם מצביעים על כך שכל שבוע נסגרים 850 עסקים בישראל בממוצע, יש לפחות כמה דברים שחשוב לקחת בחשבון:

1. בחרו היטב את המיקום הגיאוגרפי עסק קלאסי שכולל פתיחת חנות פיזית מחייב את בעליו לבחור היטב את המיקום הגיאוגרפי. למיקום הגיאוגרפי יש שורה ארוכה של השלכות על הצלחת העסק. ראשית, הוא קובע כמה עוברי אורח ייחשפו לעסק והאם ניתן יהיה לבסס עליהם לפחות חלק ממחזור ההכנסות הצפוי. שנית, הוא משפיע על נגישות העסק עבור לקוחות קיימים. בעזרת מיקום נוח ניתן להקטין את אחוזי הנטישה ולהגדיל את מספר הלקוחות החוזרים בטווח הקצר והארוך.

כמו כן, מיקום גיאוגרפי קובע מי יהיו המתחרים הישירים של העסק ומה בעליו יצטרך לעשות על מנת לייצר נוכחות, בולטות ויתרון יחסי. לכן צריך לבחור היטב את המיקום הגיאוגרפי ובמידת הצורך להתייעץ עם אנשי מקצוע.

2. גייסו הון ראשוני ומימון להמשך מרבית העסקים הקטנים והבינוניים בישראל נסגרים כי הם לא מצליחים לייצר הכנסות שעולות בקנה אחד עם ההוצאות. עם זאת, סיבה אחרת לסגירת עסקים היא גיוס לא מתאים של הון ראשוני וניסיון להשתמש בו גם לצורך מימון הפעילות השוטפת.

הפתרון להיבט הפיננסי של ניהול עסקים קטנים ובינוניים הוא לגייס הון ראשוני מתאים ולדאוג בנפרד למקורות מימון להמשך. יש כיום כלים מיוחדים שבעזרתם ניתן לקחת הלוואות לעסקים בתנאים מועדפים. הלוואות כאלה נפרשות לתקופה ארוכה והן מתאימות לבעלי עסקים שרוצים להשיג תחושת ביטחון.

3. בנו תכנית עסקית מסודרת אי אפשר לגייס הון ראשוני ומימון ולהפעיל את העסק לאורך זמן בלי תכנית מסודרת. תכנית עסקית היא לא פריבילגיה של תאגידים וחברות בינלאומיות, אלא חלק בלתי נפרד מכל עסק תקין. רק בעזרת תכנית מסודרת ניתן למפות את הסביבה העסקית, לקבוע יעדים מציאותיים ולגייס עובדים. התכנית העסקית גם מעלה את הסיכוי לכך שהבנק יאשר הלוואה ואפשר להשתמש בה על מנת להגיש מועמדות למענקים של משרד הכלכלה והתעשייה.

בעלי עסקים צריכים לזכור שהם לא תמיד יכולים לבנות לבד את התכנית העסקית. למרות שמפתה לעשות זאת והם כמובן מכירים טוב יותר מכל אחד אחר את העסק שלהם, את התכנית בונים בליווי אנשי מקצוע כמו עורכי דין, רואי חשבון ואנשים בעלי ניסיון מוכח.

4. בדקו את מצב השוק בדיקה של מצב השוק היא תנאי לפתיחה אחראית של עסק חדש. בשביל לבדוק את מצב השוק לא מספיק להחזיק בתחושת בטן חיובית, כי צריך לצאת אל השטח ולאסוף נתונים. בדיקת מצב השוק חשובה בכל סוגי העסקים והיא קריטית בענפים שבהם התחרות גבוהה. בעל עסק שיודע עם איזו תחרות הוא צפוי להתמודד יוכל להיערך אליה טוב יותר ולגייס בהתאם את המשאבים הנדרשים.

בדיקה של מצב השוק היא משימה פשוטה מכפי שנהוג לחשוב כי היא דורשת השקעה של זמן בלבד. לא צריך להוציא כסף בשביל לבדוק כמה מתחרים פעילים יש בכל ענף, מה צפי ההכנסות שלהם ומה המצב במדינות אחרות בעולם.

5. בררו מה דרישות הרשויות ההיבט הבירוקרטי חשוב לא פחות מכל דבר אחר כאשר מתכננים לפתוח עסק חדש. הנטייה הנפוצה היא כמובן לדחות את המשימות המתישות האלה כמה שיותר, אבל זו טעות שעלולה לעלות ביוקר. רצוי להקדיש זמן להתנהלות מול הרשויות ובמידת הצורך לערב אנשי מקצוע רלוונטיים. יש לקחת בחשבון דרישות של העירייה, רשויות הכיבוי, גורמי האכיפה וגופים נוספים שמעוברים לפי סוג הענף.

במקביל, צריך לבדוק מה הדרישות של מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי לפני פתיחת עסק חדש. אלו הדברים הקטנים שעושים הבדל גדול ביכולת של העסק לשרוד ולהגיע לנחלה. את דרישת הרשויות ניתן לברר באמצעות המידע המופיע באתרי האינטרנט או על ידי יצירת קשר עם הנציגים במוקדי השירות השונים. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה