פרס נובל בכלכלה: שלושה אמריקנים זכו בפרס, ביניהם אבי תורת המימון
האקדמיה השבדית המלכותית למדעים העניקה היום בשטוקהולם את פרס הנובל לכלכלה לשלישיה אמריקנית: יוג'ין פאמה ולארס פיטר הנסן מאוניברסיטת שיקגו, יחד עם רוברט שילר מאוניברסיטת ייל, בזכות עבודותיהם שעזרו להפוך את מקצוע ניהול תיקי ההשקעות ליעיל ואיכותי יותר.
השלושה חקרו במשך שנים, כל אחד בנפרד, איך מתומחרות מניות ואגרות חוב ולמה. תרומתם למקצוע המימון נלמדת כיום באוניברסיטאות ובבתי ספר לעסקים בכל העולם, ומשמשת משקיעים רבים בשוקי הון רבים. לפי הודעת האקדמיה, השלושה "תרמו רבות לניתוח מחירי נכסים".
הנציג המבוגר ביותר מבין השלושה הוא יוג'ין פאמה, שנחשב בעיני רבים לאבי תורת המימון מאז שהביא לעולם את עבודתו בנושא התיאוריה של יעילות שווקים.
לאחר ניסיון מועט ולא מוצלח בבחירת מניות מנצחות, פאמה הגיע למסקנה שכאשר השווקים עובדים ביעילות מחירי הנכסים מגלמים בתוכם את כל המידע העדכני. מסיבה זו, ניסיונות לבחור מניות מנצחות או לתזמן את השוק צפויים להיכשל. התיאוריה הזו עזרה להקים את תעשיית תעודות הסל, אותם קרנות המחכות את המדדים המובילים.
רוברט שילר, המוכר למשקיעים רבים ממדד קייס-שילר למחירי הנדל"ן בארה"ב, פיתח את התיאוריה של פאמה עוד יותר וגילה כעבור שני עשורים כי היעילות בשוק לא תמיד מתקיימת ובפועל קיימת תנודתיות רבה יותר ממה שניתן להסביר רק על ידי מידע פונדמנטלי. שילר הסיק שמחירי הנכסים בשוק ההון נעים מסיבות רבות, שאינן תמיד רציונליות.
לארס הנסן פיתח כלי הנמצא בשימוש באקונומטריקה כיום, במטרה לבחון את יכולת החיזוי של השוק. השיטה הכללית של הרגעים שפיתח משמשת להרצת ניתוחי רגרסיה, שמשמשים כלכלנים למציאת קשר בין משתנים.
סכום הפרס לשלישיה המאושרת הוא 8 מיליון קרונות שבדיות, או בערך 1.2 מיליון דולר, שיחולקו בין השלושה.
- 2.דני 15/10/2013 14:15הגב לתגובה זואותם קרנות המחכות את המדדים המובילים... כמובן שרציתם לכתוב "מחקות" ....
- 1.הלקונה של יוג'ין פ. 14/10/2013 22:53הגב לתגובה זולמביני עניין מציע להסתכל על תיקון החוק בועדת הכספים של הכנסת ב- 30 לאפריל השנה. הרגולטור הוא או עיוור או שותף ובשני המקרים הוא שותף. מאוד מאוד פשוט.