למה וול סטריט עדיין מפחדת מהיום שבו הדאו ג'ונס השיל 23% ביום אחד?

הסיוט הגדול של כל סוחר התממש כאשר המדדים המובילים בארה"ב קרסו וגרמו לאחד הזעזועים הגדולים ביותר בתולדות הכלכלה העולמית
דניאל פליישר |

היום, חצי יובל אחורה, התרחש רגע האימים של כל סוחר בוול סטריט לאחר שמדד הדאו ג'ונס צלל במפתיע 23% וסימן את היום הגרוע ביותר בתולדותיו, כאשר לא היה שום אמצעי שיכל למנוע אותו, ולפי ביטחון המשקיעים נראה שאותו אמצעי לא קיים גם כיום.

ב-19 לאוקטובר 1987, הידוע בכינויו 'בלאק מונדיי' (יום שני השחור), המדדים המובילים בארה"ב קרסו ברקע לחששות הכלכלנים מפני האטה חזקה בכלכלה האמריקנית, העלאות מיסים שעמדו בפתח וסנטימנט שלילי מצד המשקיע הקטן שהיה משוכנע ששוק המניות שייך לאנשי הפנים בלבד. עד אמצע יום המסחר הפוטסי הלונדוני נחתך ב-10%, 11 מתוך 30 המרכיבים את מדד הדאו ג'ונס לא נפתחו למסחר בשעה הראשונה והשוק מחק 1 טריליון משווי המניות שנסחרו אז בתוך 4 ימים בלבד.

לפי נתוני בלומברג, המשקיעים של היום משכו כ-440 מיליארד דולר מהקרנות האמריקניות מאז תחילת המשבר ב-2008 ושלחו את מחזורי המסחר לשפל הנמוך ביותר מזה למעלה מ-4 שנים, לאחר שהם חזרו לשבת על הגדר בצל המשבר הגדול ביותר שידע ארה"ב מאז 'השפל הגדול' וה-'פלאש קראש' של 2010.

למרות העלייה המתמדת במדדים בוול סטריט, ההגנות שאומצו לאחר הנפילה הגדולה של 87' לא הצליחו לעצור את המסחר הממוחשב חסר הרסן שמחק ב-6 למאי 2010 כ-900 מיליארד דולר משוקי המניות בתוך 20 דקות בלבד. אם מסתכלים על חצי הכוס המלאה, השוק הצליח להחזיר את מה שאבד בתוך שבוע.

"ב-1987 כולם ניסו לרוץ ליציאות בבת-אחת, אבל דלתות היציאה לא היו מספיק גדולות", אמר אי.אי. גדולד, שניהל בעבר את בית ההשקעות הרצוג, היין אנד גדולד במשך 25 שנה וכיום עומד בראש חברת ההשקעות קוגר טריידינד. "השוק היה בפאניקה. עכשיותעשה הרצה מהירה קדימה ל-2012. המחזורים שהבורסה יכולה לספוג הם אדירים פי כמה, אבל גודלה של הדלת לא השתנה בכלל".

כך, המשקיעים הפרטיים זונחים את שוק המניות אפילו לאחר שיו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, הוריד את הריבית לרמה אפסית מזה 4 שנים, רמות המכפילים נמצאים 23% מתחת לשיא שנקבע ב-2007 והבורסות התקינו אמצעי הגנה לאחר התרסקות הרגעית של 2010.

ברבעון השלישי של השנה המחזור היומי הממוצע בארה"ב היה 6 טריליון מניות, הרמה הנמוכה ביותר מזה למעלה מ-4 שנים ומחצית מ-10.9 טריליון המניות שהיו בממוצע ביום ברבעון הראשון של 2009. היקף המחזורים ירד באופן רציף ב-12 מתוך 13 הרבעונים האחרונים, כאשר אזרחים אמריקנים משכו את כספיהם מקרנות מניתיות זו השנה החמישית ברציפות.

"כיום, כשיש תנודתיות זה מפחיד אנשים עד מוות", אמר טימותי גריסקי, מנהל השקעות בסולריס גרופ. "אתה יכול להגן על עצמך מפני ירידות, אבל כשהכול סביבך מתפרק אין שום דבר שיעזור לך".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה