מיוחד

המודלים החדשים לחיקוי: 10 סטארט-אפים שמשנים את העולם ומה אנחנו יכולים ללמוד מהם

חברת בטר פלייס, אינסטגרם, פינטרסט או גלובל גיווינג הם רק חלק מחברות הזנק שיכולות ללמד אותנו לקח חשוב בדרך אל המודל העסקי
עידן קייסר | (7)

עבור הרבה מייסדים של חברות הזנק (סטארט-אפ), הערכת שווי מנופחת היא רק חצי מהדרך להגיע אל המטרה. חברות הזנק רבות מונעות על ידי גורם משמעותי יחיד הנועד לשנות את הדרך בה אנו חושבים או בה אנו מתקשרים עם העולם סביבנו. בזמן שכל סטארט-אפ יכול ללמד אותנו משהו, לחברת ההזנק ה'משבשת ביותר' יש בדרך כלל את השיעור (או הלקח) הבסיסי ביותר.

להלן 10 מחברות ההזנק ה'חלוציות' ביותר אותם איליה פוזין, כתב מגזין פורבס, רואה בעיניים מעריצות, או יותר נכון, רואה כמודלים לחיקוי:

1. אינסטגרם (Instagram) - אפליקציית שיתוף התמונות שמשתמשת בפילטרים על מנת להעשיר את התמונה. לאחר ששוחררה לשוק האנדרואיד, היא שברה שיאים במספר ההורדות ובנתה קהילה של כ-50 מיליון משתמשים מושבעים. ללא שום תקציב שיווק, אינסטגרם סמכה אך ורק על הקהילה הנאמנה שלה כדי להפיץ את המסר, לאחר מכן היא נמכרה לפייסבוק (סימול: FB) בעבור סכום שיא של 1 מיליארד דולרים. הלקח - בנו קהילה, טפחו אותה, והמשתמשים בה כבר ישווקו אתכם.

2. טו-טור (2tor) - הוקמה ב-2008 על ידי יזמים 'כבדים' מעולם האקדמיה והחינוך, טו-טור משתפת פעולה עם האוניברסיטאות המובילות בארה"ב - ג'ורג'טאון, UNC, USC וכו'. החברה מביאה את תוכניות התארים של האונברסיטאות אל הרשת. מטרתה היא להעביר את החינוך הגבוה אונליין מבלי לפגוע באיכות שלו, בחווית הסטודנטים או בשכר ואפשרויות הקידום והקריירה של המשתמשים. לאחר שגייסה כ-96 מיליון דולר מקרנות הון, טו-טור הפכה למובילת שוק בפיתוח מהיר של בית הספר כסקטור שירותים אונליין. הלקח - רפורמה בתעשייה היא תמיד אפשרית - היא רק דורשת חשיבה יצירתית.

3. גלובל גיווינג (Global Giving) - החברה שינתה את הדרך בה אנשים משקיעים בעולם המפותח. החברה פתחה רשת של תורמים אשר מממנים פרויקטי חממות ברחבי העולם, החברה גייסה מעל 65 מיליון דולרים, ומימנה מעל 5,000 פרויקטים. הלקח - 'לתת חזרה' יכול ליצור קהילה סוציאלית מלאת מרץ.

4. פינטרסט (Pinterest) - לוח שעם וירטואלי שמאפשר למשתמשים לחלוק תמונות בקלות ובמהירות. החברה התפתחה במהירות להיות הרשת החברתית ה'שלישית'. עם קהילה צומחת שחולקת אלפים של פריטים ואוספים, פינטרסט המציאה מחדש את הרשת החברתית. הלקח - שמור על האתר שלך פשוט וקל לשימוש, ואנשים ינהרו אליו.

5. אירבנב (Airbnb) - אתר שמאפשר לאנשים עם מקום מיותר להשכיר אותו למטיילים, לקחו את תעשיית המלונאות והפכו אותה מלמעלה למטה. החברה גדלה לשווי מוערך של מיליארד דולר בשנת 2011, למרות סקנדל יחסי ציבור ענק שכלל בתים שגנבו מהם, ושירות לקוחות 'משתף פעולה יתר על המידה ולא דיסקרטי'. החברה הגיבה במהירות לסקנדל, שיפרה את שירות הלקוחות, יצרה הגנות עבור המשתמשים, והיא יותר פופלרית כעת מאי פעם. הלקח - אסון ביחסי הציבור הוא אסון רק אם אתה נותן לו להיות כזה.

6. סקוור (Square) - גדלה להיות חברה של למעלה ממיליארד דולר על ידי אספקת לסוחרים בשוק המובייל דרך לאשר ולקבל תשלומים בכרטיסי אשראי. החברה בונה את הצמיחה שלה על ידי מתן האפליקצייה והשירות ללקוח בחינם, והיא מייצרת רווח מזערי מכל עסקה. הלקח - לפעמים לחלק את המוצר שלך בחינם יכול להיות המפתח לייצר הכנסות גדולות.

7. זאפוס.קום (Zappos.com) - החברה הפופולרית ביותר בעולם לסחר אלקטורני בנעליים התחילה את צעדיה עם עקרון אחד - להתמקד בלקוחות והשאר כבר יבוא. זאפוס נשארה נאמנה ללקוחותיה ולעקרון הזה, ועם התהליך, הגדירה מחדש מה זה שירות לקוחות. החברה נרכשה ב-2009 עבור 1.2 מיליארד דולר. הלקח - תהיה 'ענק' עבור הלקוחות שלך, והם יהיו 'ענקיים' בשבילך.

8. בטר-וורקס (BetterWorks) - למרות שיעור אבטלה גבוה, פירמות רבות מוצאות העסקת טאלנטים ועובדים מצוינים, ושמירה עליהם בחברה - כעניין קשה מאוד. בטר-וורקס היא פלטפורמה להכרה ולתגמול של עובדים שמאפשרת לעסק לפנות אל עובדים ולתת להם תגמולים יצירתיים דרך חברות קטנות ושותפים מקומיים. החברה הוכיחה כי הפלטפורמה שלה גורמת לזינוק ביחסי העובד-מעביד ובתפוקה של העובדים. הלקח - התייחס לעובדים שלך בצורה טובה, הם העסק שלך.

9. דוקסטוק (Docstoc) - חברה מייסודם של ג'ייסון נאזאר ואלון שוורץ, החברה הביאה קצת חברתיות ועניין לעולם המשעמם של מסמכים מקצועיים. למרות שהחלה כחברה לפתיחת מסמכים ואתר לשיתופם, היא התפתחה לראשונה על ידי כך שאיפשרה למשתמשים למכור מסמכים שהם מעלים, החברה עשתה צעד נוסף לגדולה כאשר היא עודדה עסקים מקצוענים להשתתף בהעלאת המסמכים, ולבסוף החברה טסה כאשר היא אפשרה לצוות עורכי דין ואנשי עסקים ליצור תכנים אורגינלים. הלקח - מודלים לייצור הכנסה לא צריכים להיות סטטיים - הם צריכים לגדול ולהתפתח יחד עם החברה.

10. בטר פלייס (Better Place) - חברת הזנק צופה פני עתיד אשר בונה מערך ותשתית לתחבורה של רכבים חשמליים. החברה משקיעה בתשתית של המחר, והיא סוללת את הדרך לעתיד ירוק יותר וחסכוני יותר. הלקח - התמקדות בשווקים עתידיים ובמוצרים בפיתוח יכולה להיות מודל עסקי בר קיימא.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    זה שיודע 19/05/2012 23:44
    הגב לתגובה זו
    הם לא יתרוממו ורק נראה יותר ויותר טמבלים בלי מצבר תקועים ומחכים לגרר. 160 ק"מ ברוטו זה כשהמצבר חדש. יחליפו אותו בישנים, וגם 100 ק"מ יהיה נס...
  • 6.
    מוטי 19/05/2012 18:44
    הגב לתגובה זו
    מישהו יודע למה כל כך מתלהבים ממנה בעולם?
  • 5.
    IGOR 19/05/2012 18:44
    הגב לתגובה זו
    מעניין מתי תתחיל ההרצה של מניות פייסבוק... נראה לי כשהראשונות יגיעו לארץ
  • 4.
    מוסך זה הסטרט אפ החדש (ל"ת)
    סולימאן 19/05/2012 18:43
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    מטי 19/05/2012 18:42
    הגב לתגובה זו
    מוזמנים להיעזר במט"י... אנחנו פה
  • 2.
    אביחי 19/05/2012 18:41
    הגב לתגובה זו
    אני מרגיש מפוספס בתור אנליסט. מת להיות יזם
  • 1.
    אחלה אחלה אחלה (ל"ת)
    פינטרסנט אדירים 19/05/2012 18:41
    הגב לתגובה זו