נמצא ה"אשם האמיתי" - התרסקות אלוט כדוגמא

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס להתנהגות מניית אלוט מול פירסומים החברה כדוגמא לגורמים האמיתיים להתרסקות בוול סטריט

עכשיו יתחילו שוב לצאת מחוריהם כל נביאי השחור ויזהירו ממפולת מתקרבת. הגיון רבותיי, הגיון. גם התיקון הבא יהווה הזדמנות קניה.

הלקחים שצריך המשקיע להפיק מהתנהגותה של אלוט (סימול: ALLT)

אנחנו משתמשים ב-ALLT כדוגמא מייצגת לקבוצה הולכת וגדלה של מניות ישראליות ואחרות, שהתנהגותן בשנים האחרונות תומכת בדעה, שוול סטריט אינה אלא קזינו אחד גדול ולמשקיע ההגיוני כדאי להסתלק מהשקעה במניות, בטח הטכנולוגיות. אנחנו לא מסכימים עם דעה זו. לדעתנו מה שמניע את התזזית במניות הטכנולוגיה עם דגש על מניות העברת האינפורמציה, ה-IT, הוא השילוב בין העניין הגדול שהן מייצרות בתקשורת, בהיותן קשורות לסקטור הפופולרי של השנים האחרונות - התקשורת החכמה, לחוסר ההבנה שהולך וגדל במרכיבי המוצרים החדשים, השתלבותם בשרשרת הייצור, במודל העסקי שלהן ולא פחות חשוב, בזיהוי המתחרות האמיתיות.

מעט מאוד משקיעים יודעים מה אלוט עושה בדיוק, היכן משתלבים המוצרים שלה? מול מי היא מתחרה? מה יתרונותיה היחסיים וכו'. מה שרוב המשקיעים כן יודעים - שאלוט היא אחת מאותן חברות שעוזרות להעברת אינפורמציה "מהר יותר, ביעילות ומהימנות גדולים יותר". חברות מהסוג הזה מעוררות עניין גדול בגלל פוטנציאל הצמיחה שלהן, ובעיקר בגלל האפשרות שאחת מספקיות ה-IT תרכוש אותן כפי שקרה למתחרתה הגדולה - Acme, שנרכשה בסוף 2012 ע"י אורקל במחיר מטורף, יחסית למחיר מנייתה בשוק, 1.78 מיליארד ד'. הוסיפו לכך את ההערכה האוניברסלית לרמת הטכנולוגיות הישראליות וקצב הפריצה במכירות של אלוט בשנים האחרונות, והרי לכם הרקע להתלהבות ויצירת חלומות, וגם לנפילות כפי שנראה בהמשך. במהלך 2009 החלה וול סטריט להתעניין ולעקוב מקרוב אחרי קבוצה גדולה של חברות טכנולוגיה ישראליות, כמו MLNX, EZCH, ALLT, CRNT, CIMT, CEVA ואחרות שקשורות, בדרך זו או אחרת, ב-IT - התחום שוול סטריט הציבה בראש מעייניה לאחר היציאה ממשבר 2008. הפרשנים, האנליסטים והמומחים למיניהם התלהבו מ"חברות ה-IT", בדיוק כשם שהתלהבו בעבר מחברות ה-B2B, תוכנות הלינוקס וחלומות אחרים. המשקיעים שנתפסו בהתלהבות היועצים, השקיעו באותן מניות, מתוך אמונה שהחברות ישחזרו הצלחות טכנולוגיות גדולות מהסוג של קוואלקום (סימול: QCOM), אבל גילו שלמעשה עלו על רכבת הרים. הם הבינו שהתנהגות המניות אינה תואמת את הציפיות שלהם, בטח לא את ציפיות האנליסטים, והפער בין המציאות במיין סטריט לזו של וול סטריט הולך וגדל. היכולת להבין מה גורם למניות המדוברות להתנהג כפי שהן מתנהגות הולכת ופוחתת. איך אפשר, במקרה של ALLT כדוגמא, להסביר למשקיע הגיוני מדוע הפסיד בתוך 6 חודשים למעלה מ-60% מערך השקעה שביצע (לאחר בדיקה מדוקדקת של מצב החברה דאז ובלוויית המלצה חמה מאוד של קונצנזוס האנליסטים כולו), כאשר מצבה העסקי של החברה (למרות המעבר להפסד) טוב בהרבה ממצבה לפני 6 חודשים.

בתחילת פברואר השנה את הירידות ב-ALLT. סיימנו במשפט, "המשקיע הזהיר (למרות הירידות החדות) צריך עדיין להמתין לפחות עד סוף הרבעון הנוכחי". כעת, לאחר שהרבעון הסתיים, אבל עדיין טרום פירסום הדוחות לרבעון (הפרסום בתחילת מאי), אנחנו עדיין מאמינים שצריך להמתין. בשלב הנוכחי, ההמלצה שלנו להמתין לא נעשית על בסיס הפעילות העסקית של החברה במיין סטריט, מבחינתה יכול מאוד להיות שערך החברה הנוכחי כלכלי, אלא על בסיס המשך ההתייחסות שצפויה בוול סטריט. צריך להבין שמה שקורה בוול סטריט, שלמרות שחברות הטכנולוגיה כבר ביססו עצמן מזמן כחלק בלתי נפרד של הכלכלה המסורתית, ולמרות שחברות "הכלכלה הישנה" אימצו את מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה, וול סטריט עדיין מתקשה להתייחס לחברות הטכנולוגיות, אפילו המובילות, באותה התייחסות בה הם מעריכים את החברות המסורתיות. הסיבה לכך קשורה למה שכבר הזכרנו, להבנת הנקרא.

התעשייה הטכנולוגית, במיוחד זו הקשורה בהעברת טכנולוגיה, מתנהגת שונה מהתעשייה הקונבנציונאלית. קצב הצמיחה של התעשייה הטכנולוגית שונה, קצב אימוץ המוצרים ע"י הצרכנים שונה ואפילו מבנה העלויות שונה. מה שהכי חשוב, והולך ונעשה קשה יותר להבנה הם מרכיבי אותה תעשייה - פיתוח מודלים מתאימים של ההערכה, מודלים, שבדומה לתעשייה הרגילה, מתבססים על נתונים כלכליים נטו. ההערכה של חברות טכנולוגיה בוול סטריט מתבססת לפיכך על שקלול תמורות (Tradeoff) בין ציפיות לעובדות, בין החלום למציאות. אותן ציפיות אינן בהכרח קשורות בחברה עצמה, אלא במגמות שמומחי וול סטריט מפתחים לבקרים. חוסר ההבנה בחומר "עוזר" למבוכה. ככל שמדובר בחברה טכנולוגית מתמחה שפועלת במגזר מתוחכם יותר - כך גם משקל הציפיות לעתיד וחוסר ההבנה חשובים יותר בהערכתה. כמו כן ישנה בעיה נוספת שמהפכות הטכנולוגיה / אינפורמציה / גלובליזציה הביאו לוול סטריט - סוחרי יום וקרנות הדג' הפכו, בעזרת שלוש המהפכות, לגורם הפעיל והקובע במסחר. הם הפכו את תקשורת הכותרות לגורם המשפיע ביותר בוול סטריט בטווח הקצר והבינוני. השילוב בין הפיגור בהבנת הנקרא לתרבות הכותרות, הוא "האשם העיקרי" בזעזועיה של ALLT , MLNX, EZCH וכל האחרות. ALLT "התגלתה" לקהיליית המשקיעים בוול סטריט בתחילת 2010. כנראה שכמה אנליסטים שמו לב שהחברה מהוד השרון, שסיימה את 2008 עם מכירות של 37.1 מיליון והפסד של 16.5 מיליון ושל 75 סנט למניה, החלה לפרוץ במיין סטריט לאורך הרבעונים של 2009-10. המכירות ב-2010 הגיעו ל-57 מיליון וההפסד ירד ל-5.7 מיליון עם 25 סנט למניה. המניה, שהתחילה את 2010 בסביבות 4 דולר, סיימה את אותה השנה בסביבות 12 דולרים. האם לנוכח הפריצה במכירות, העלייה הייתה מוצדקת? כנראה שלא, אבל זה קרה כי בוול סטריט חברו בין ההישגים הנאים של החברה להתפשטות המהירה של רשתות הפס הרחב(broadband networks) להעברת נתונים מהירה, בכמויות גדולות ומגוונות ובדרישה למהימנות גדולה יותר (כל אלו קשורים במוצריה של ALLT). ההתפשטות המהירה של ה-IT, אמנם התחילה עוד באמצע העשור הראשון של המאה הנוכחית, אבל מאז היציאה ממשבר 2008 נדחפה קדימה בעוצמה ע"י הביקוש הגואה של משתמשי התקשורת (במיוחד כשנכנסו הטלפונים החכמים).

האנשים שייסדו חברות כמו אלוט, פרוקארה (סימול: PKT) ו- Acme(אז (סימול: APTK) ולבטח חברות כמו מלאנוקס, ראו את המגמות הרבה קודם ונכנסו לנישה. המשקיעים, האנליסטים והפרשנים, החלו להבין את משמעות אותה התפתחות, הביקוש הגובר לאפליקציות התמיכה / זירוז / יעילות / מהימנות, רק במהלך 2010. ההכרה בחשיבות המוצרים היא שהביאה לעליות החדות באותן מניות. בתוך פחות משלוש שנים עלו APTK, ALLT ו-PKT ב-2500%, 1700% ו-320% בהתאמה. מניות האפליקציות לא עלו לבדן - חגיגת IT שלמה החלה בתחילת 2009 ונמשכה עד אמצע 2012.ALLT הפכה לאחד הלהיטים גם "באשמת" הטכנולוגיות והקניין שברשותה, "ובעזרתם" האדיבה של המומחים, חלקם מהמובילים בוול סטריט, שהתלהבו והחלו להשוות אותה (לא בצדק, אבל למי אכפת) לחברות מהסוג של קוואלקום או מלאנוקס (סימול: MLNX) שגם היא כבר הפכה ללהיט אז. "חגיגת ה-IT" בוול סטריט הסתיימה באמצע 2012. סיומה היא ההוכחה הטובה ביותר לגורם חוסר ההבנה. העליות, של כל חברות ה-IT, מ-ALLT ועד QCOM, נעצרו מהחשש שהחל להתפתח שמא העתיד אינו ורוד יותר, שהביקושים למוצרי IT מתמתנים, ולא בגלל אכזבה מהנתונים העסקיים שבאותו שלב המשיכו לעלות במהירות. מהיכן הגיעה אותה מחשבה שלא הייתה לה ולו אחיזה קלה במציאות? תתפלאו, אבל היא שורשה מטה מהמצב בסין. נראה היה שסין מאיטה את הצמיחה הכלכלית שלה. הירידות החלו בסמוך לפרסום נתוני 2011 אותה סיימה החברה עם נתוני שיא - הכנסות של 77.8 מיליון, רווח נקי של 8.8 מיליון ורווח של 35 סנט למניה. שנת 2012 הסתיימה עם מכירות של 104.8 מיליון דולרים, הפסד של 6.7 מיליון ו-21 סנט למניה. כלומר, "משהו" אכן קרה במהלך 2012. למרות העלייה המרשימה במכירות, החברה עברה להפסד שנגרם מעליות חדות בכל סעיפי ההוצאה (ההוצאה התפעולית הראתה עלייה של 41.5%). אבל דוחות 2012 התפרסמו ב-2013 כך שההפסד, שלא היה ידוע ולא היה צפוי חצי שנה קודם, לא הוא שתרם לירידות. מעבר לכך, העליות בהוצאות התפעוליות אפשר להסביר בצורה חיובית דווקא, כחלק מהפעילות להגברת המכירות.

מעבר לכך, לצד החששות שהלכו והתגברו מהאטה חוזרת וירידה בהשקעות תשתית, החל חשש נוסף לאפוף את קהילת המומחים / פרשנים, שאלוט מתחילה לפגר במרוץ השיווקי, בתחרות. הזכרנו זאת באותה כתבה בפברואר. בסוף 2012 טענו אנליסטים ש"בעוד שאנחנו מאמינים שהחברה (ממשיכה להיות) מעורבת במספר פרויקטים עם פוטנציאל גדול, גם בחוט וגם באלחוט, אין לנו יותר את הביטחון לגבי התזמון של העסקאות והוודאות שיתבצעו (בזמן) - בעקבות מחזוריות המכירות ותהליך אישור הפרויקטים שמתארכים. אותו חוסר הבהירות לא מאפשר לנו להמשיך בהמלצת הקנייה החזקה. אנחנו מורידים המלצה להחזק ומחיר היעד מ-28 ל-17 דולרים". הצהרה מפתיעה לאור העובדה, שאלוט המשיכה להכות התחזיות. האם החששות באמת הצדיקו איבוד ערך כה גדול? תלוי בעין המתבונן. מבחינת התקשורת הפיננסית, המחויבות לתרבות הכותרות וסנסציה, הצורך ברייטינג וקהל היעד המועדף עליה בשנים האחרונות, כמו הסוחרים וקרנות ההדג' (לצד חוסר ההבנה התנודות), בהחלט הגיוניות. ההבדל כולו בציפיות נטו. בתחילת 2012 כולם היו בטוחים שהעתיד של ALLT מזהיר והשמיים הם הגבול. המניה הכתה שיאים. בתחילת 2013 איש לא בטוח בעתידה של החברה, ביכולותיה להתחרות והמניה בשפל. בשבוע שעבר הוריד האנליסט Brent Bracelin את מחירי היעד של JNPR, ALLT, PKT ו-BSFT. מה הסיבה? "העלייה בהוצאות על תשתיות התקשורת מותנית באירופה" אמר, ועל מנת להיות בטוח, חתך בהכנסותיהן הצפויות "כיוון שהן נשענות על אירופה". מר Bracelin, תומך נלהב של המניה ב-30 דולר, שכח אולי שמצבה של אירופה אז לא היה שונה כלל ממצבה היום, אולי קצת גרוע יותר.

מה כל זה אומר?

מצדיק את המסקנה אליה הגענו בשנים האחרונות - אסור לרדוף אחרי מניות. לגבי ALLT, היינו ממתינים לדוחות הרבעון. אבל איך שלא יהיה, המשקיע הרציני חייב לעשות שיעורי בית בעצמו, להתייעץ עם מומחים במיין סטריט (להבין בדיוק מה עושה ALLT ומי המתחרות והקליינטים, הכל נמצא בכתובים), לנסות ולאבחן את ההנהלה ורק אז לאסוף, לאורך זמן ובהערכות שנראות לו הכלכליות ביותר (8-12 כרגע). זה לא קשה כפי זה נשמע, המהפכות ששיגעו את השוק נתנו למשקיעים את הכלים למחקר. האלטרנטיבה היא להצטרף לסוחרי היום, או לא לשחק בכלל. הכי חשוב זה לשמור על פרופורציה - החלק הגדול של תיק המניות ימשיך להתרכז במניות המובילות ושלא יספרו לכם שהשקעה לטווח הארוך לא עובדת, S&P עד לכך שזה עובד מצוין.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(23):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 23.
    זיו 16/04/2013 02:04
    הגב לתגובה זו
    אתה יכול לרשום בבקשה לינק לחלק מהכתבות שלך לא מצאתי תודה וחג שמח
  • 22.
    שלמה גרינברג 14/04/2013 10:50
    הגב לתגובה זו
    לזיו (20) אין עדיין מה לכתוב, גייסו כאן כסף. לצביקה (21) כול אינפורמציה על כול חברה מופיעה בדיווחיה לבורסה וכך גם כול אנליזה שאפשר להגיע אליהן באמצעות מנועי החיפוש. זה כתוב באנגלית פשוטה. אסור ל"משקיע בור" לנהל תיק השקעות בעצמו כי זה "משקיע טיפש". מי שאינו רוצה להתעמק עדיף שיתן כספו לניהול.
  • 21.
    צביקה 13/04/2013 23:53
    הגב לתגובה זו
    היכן יכול המשקיע הבור, למצוא כתובים שיספקו לו את המידע הנחוץ למעקב במצבי החברות, אינפורמציה בשפה המובנת לכל עם הארץ?
  • 20.
    זיו 13/04/2013 21:28
    הגב לתגובה זו
    תודה
  • 19.
    אליק 13/04/2013 11:02
    הגב לתגובה זו
    איך החלטת שטאואר חברה מצוינת לאחר שהמנכל שלה אמר שב-2008 תעבור לרווח, ועדיין ב-2013 החברה מפסידה. ושנית איזה מוצרים יש לחברה שיכולים לגרום לה לפרוץ קדימה ?
  • 18.
    12/04/2013 20:22
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה. מה דעתך על מניית הבנק היווני במחירה הנוכחי? הזדמנות או עדין סיכון גבוה מידיי? תודה! נהנה מהכתבות שלך...
  • 17.
    יוסל,ה 12/04/2013 17:31
    הגב לתגובה זו
    זה טוב בחיים אבל לא תמיד בבורסה ד"ש מיוסי קצב
  • 16.
    issac 12/04/2013 16:24
    הגב לתגובה זו
    HI SHELOMO MTSL AT THIS PRICE ITS A BUY? THANKS
  • 15.
    שלמה גרינברג 12/04/2013 15:24
    הגב לתגובה זו
    תגובה 9 אינה ממני. דווקא אני אוהב הערות על פדיחות כביכול שעשיתי. בדרך כלל מסתבר שהפדיחה של הכותב. לאלי (10): אם אתה מתכוון לפרוטאליקס אז אתה טועה, אפשר גם להביא לשנות הנהלה כדוגמה. אקזיט זה ברירת מחדל של אנשים שאינם מסוגלים להפוך חברה להצלחה מסחרית. לאבי (11): ראתי הדוחו"ת, לא בדיוק שיפור. בכול מקרה החברה נמצאית בתחום תחרותי ביותר. מקרה ווקאלטק יכול להתרחש כאן אך ורק אם יש לה קניין רוחני ייחודי. למשה (12) אכן, קראתי הכתבה. אתר ה,www.calculatedriskblog.com,הוא מהחביבים עלי. ל13 ו14 צודקים
  • 14.
    שי 12/04/2013 12:27
    הגב לתגובה זו
    לאייל 1 חברת טאואר חברה מצויינת ומניה מחורבנת כמו כן כשייפתרו כמה בעיות בסיסיות כמו שטרי ההון , זכיה במכרז בהודו וגם דבר גדול שהולך להיות ביפן וכנראה העלאת תחזיות תוכל להחזיר ההפסד ואף לשלש את כספך
  • 13.
    יותם 12/04/2013 12:02
    הגב לתגובה זו
    היכולת של חברה לפרוץ בן-לילה ובאותה מהירות להפוך לאובסליט מחזקת את התנודתיות הזו ומקשה על האנליסטים השונים. תראה מה קורה באפל, אז לא כל שכן בחברות קטנות יחסית שאינן מובילות שוק. משקיעים ארוכי נשימה וטווח לא מחבבים מניות מסוג זה, אלו יותר מניות חלום/קזינו. עדיף לבחור מובילי שוק ו/או ETF'S שמאגדות סקטור שלם...
  • 12.
    משה 12/04/2013 07:52
    הגב לתגובה זו
    מצאתי לנכון להוסיף את הקישור הבא לכתבה שתשמח לקרוא, המעידה עד כמה המצב המקרו כלכלי בארהב משתפר פלאים, כפי שאתה מרבה להדגיש, בניגוד לכותרות העיתונים המנפחות ומבהילות ככל שרק אפשר. הגרעון התקציבי שם הצטמצם כבר בחצי, והא צפוי לרדת ל-3% בשנתיים הקרובות, ולהעלות את הצמיחה שם לרמת 3-3.5 אחוז: http://www.calculatedriskblog.com/2013/04/the-rapidly-shrinking-federal-deficit.html
  • 11.
    אבי 12/04/2013 03:31
    הגב לתגובה זו
    שלמה בבקשה האם באמת 3 סנט זה מה שהמניה שווה ?לפי מה שאני קורא בדוחות דווקא יש שיפור אז מדוע לדעתך המניה לא זזה ?ואם יש לה תקומה כמו בזמנו ווקלטק תודה מראש
  • 10.
    אלי 11/04/2013 23:45
    הגב לתגובה זו
    אמרת שנקוה שלא ישכנעו את ההנהלה לאקזיט במצב הזה לדבריך צריך לרוץ לאקזיט
  • 9.
    שלמה גרינברג 11/04/2013 21:13
    הגב לתגובה זו
    ל1 אייל. בבקשה לא להזכיר לי תפדיחות שעשיתי בעבר.
  • 8.
    דינו 11/04/2013 21:10
    הגב לתגובה זו
    לשלמה- להזכיר נשכחות. יש עוד איזושהי תקוה להחזרתה?תודה
  • 7.
    שלמה גרינברג 11/04/2013 20:09
    הגב לתגובה זו
    לשוס (3) ושימי (5): BOS אכן פרסמה נתונים שהראו מעבר לרווח קל ברבעון האחרון של 2012. אבל הבעיה היא שהרווח נובע מקצוץ חד בהוצאות התפעוליות, המכירות ממשיכות לרדת וזה לא טוב.שווי של 25 מיליון מגוחך אם המכירות היו במגמת עלייה. הסברתי בפרוטרוט מדוע קפצה המניה לאחר הספליט. לאיש1 (6): אכן קבלו אישור בברזיל אבל גם שם התחרות עזה. המתחרות אינן פחות חזקות מפייזר. על איזו מכירה אתה מדבר?
  • 6.
    איש1 11/04/2013 14:53
    הגב לתגובה זו
    שלום מה אתה אומר לאחר האישור בברזיל והמו"מ למכירה?
  • 5.
    shimi 11/04/2013 13:37
    הגב לתגובה זו
    JUST WAIT THE LONG WANT CHEAP SHARE
  • 4.
    איזיק 11/04/2013 12:24
    הגב לתגובה זו
    תפסיק לקשקש
  • 3.
    שוס 11/04/2013 12:14
    הגב לתגובה זו
    החברה הודיעה על הרבעון ,,רווח נקי ותחזיות של רווח נקי בשנת 2013 ולא שהמניה לא התאוששה? אלא החלה במסע של רכבת הרים וירדה מתחת ל 4 מליון דולר שווי שבו הצהרת שיש לה מחיר מגוחך למכירות של 25 מליון דולר לשנה,, מה עושים?
  • 2.
    David 11/04/2013 11:03
    הגב לתגובה זו
    כרגיל יופי של מאמר. שאלה קטנה לגבי אפל? האם כדאי לרכוש לפני הדוח? האם 440 זו קניה? תודה
  • 1.
    אייל 11/04/2013 11:00
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר הרבה זמן לא ניתחת את טאואר שבזמנו אמרת שהיא הטבע של עולם השבבים ,מעניין מה הערכה המקצועית שלך היום אחרי כל הטלטלות שעברו ועוברים מחזיקי המנית ,גילוי נאות אני מופסד על הנייר קרוןב ל 80 אחוז...