שביתת איגוד עובדי הרכב עוד בעיצומה - למה טויוטה היא המרוויחה הגדולה?
המשא ומתן המתמשך בין איגוד עובדי הרכב (UAWׂ) לבין שלושת ענקיות הרכב: פורד FORD MOTOR , GM GENERAL MOTORS ו-סטלנטיס STELLANTIS N.V עדיין נמשך כשעסקה חדשה שתכלול עלויות עבודה גבוהות יותר ליצרניות הרכב מאיימת להשאיר את שלושתן מאחורי המתחרות. מהמצב הזה מרוויחות גם טסלה אבל בעיקר יצרניות הרכב הזרות.
לפי האנליסט דן איבס מוודבוש, טסלה כבר עכשיו יותר רווחית מפורד וג'נרל מוטורס ורווחית בערך כמו סטלנטיס. כל הרווחים של יצרניות הרכב המסורתיות הגיעו ממכוניות שמבוססות על דלק ושלושתן עדיין מפסידות ממכירת רכבים חשמליים. עם זאת, טסלה התמודדה גם היא עם עלויות עבודה גבוהות יותר ומחסור בכוח אדם מאז החלה מגפת הקורונה ב-2020. השביתה הנוכחית צפויה להעניק דווקא ליצרניות הרכב הזרות את היתרון.
עסקי הרכב לא ממש חסינים מפני כניסת תחרות זרה, מה שאומר שגם טסלה וגם שלושת יצרניות הרכב מדטרויט צריכות לשים לב ליצרניות רכב זרות. זו הסיבה שטויוטה היא כנראה המנצחת הגדולה מסכסוך העבודה הממושך. בנוסף לייבוא מכוניות ממפעלים מעבר לים, לטויוטה ויצרניות רכב זרות אחרות יש מפעלים שלא נמצאים באיגוד עובדי הרכב וממוקמים בדרום ארה"ב.
טויוטה דיווחה לפני כחודשיים על תוצאותיה לרבעון השני ועקפה את ציפיות האנליסטים. הרווח למניה עמד על 39 סנט בהתאם לצפי, המכירות היו 74 מיליארד דולר, מעל צפי האנליסטים שעמד על 69 מיליארד דולר. טויוטה מכרה כ-2.3 מיליון רכבים ברבעון, לעומת שני מיליון רכבים לפני שנה. שולי הרווח התפעולי עמדו על 10.6%, לעומת 6.8% בשנה לפני כן. זו הפעם הראשונה שהרווח התפעולי של החברה עבר את ה-10% מאז הרבעון האחרון של 2021, מה שמאותת כי בעיות שרשרת האספקה שממנה סבלה תעשיית הרכבים מתחילה להתפוגג. מחסור בחלקים, כולל מוליכים למחצה הגבילו את הייצור והגדילו את העלויות עבור התעשייה כולה.
- ג'נרל מוטורוס מושכת את התחזית לשנה; המניה יורדת ב-2%
- טראמפ צפוי להקל במכסים על רכבים; איך זה ישפיע על המניות בתחום?
"ליצרני רכב זרים מטויוטה ועד פולקסווגן ועוד רבים אחרים יש כאן יתרון ברור שיכול לאפשר להם לצבור נתח שוק במהלך החודשים/ שנים הקרובים בארה"ב עם התמחור הצפוי החדש מבית GM/ פורד/ סטלנטיס." הפיצוי הכולל הממוצע לעובד שחבר באיגוד, כולל פנסיה ושירותי בריאות מסתכם ב-120 אלף דולר בשנה, לפי הפדרל רזרב. כמחצית מכך הולכת לשכר. מה שאומר שסך הוצאות העבודה של ה-UAW הוא בערך 20 מיליארד דולר בשנה.
בסופו של דבר, שכר נוהג לעלות. אם הוא יעלה מהר מהצפוי, זה עשוי להוסיף עוד מיליארד דולר לעומת הצפי בוול-סטריט, מה שמוסיף תיאורטית עוד 1% למחיר המכוניות בצפון אמריקה. זה אומנם לא רע מבחינה קיומית, אבל עסקי הרכב הם עם שולי רווח דקים. שולי הרווח של GM ופורד הם פחות מ-10%. עסקה הוגנת עדיין אפשרית, אך כנראה שהמשקיעים יצטרכו להמתין.