טורקיה מעלה את הריבית לשיא של 20 שנה - ריבית של 30%

ארדואן שניסה לבצע מהלך לא כלכלי של הורדת ריבית בזמן של אינפלציה גבוהה - נכנע. הנגידה החדשה ממשיכה בקו של העלאות ריבית כדי להאט את האינפלציה, והיא עושה זאת באגרסיביות. זה מגיע בהמשך להחלטתה הקודמת להקפיץ את הריבית מ-17.5% ל-25%; האינפלציה במדינה - 59%
רוי שיינמן | (1)

האינפלציה בטורקיה ממשיכה להשתולל, ונגידת הבנק החדשה, חפיצה גאי, ממשיכה לנסות לתקן את הטעויות של ארדואן. השאלה כמה זמן היא תוכל להחזיק מולו. ארדואן פיטר כבר מספר נגידים של הבנק המרכזי, שהעזו לפעול בהתאם לחוקי הכלכלה ולהעלות ריבית כדי להילחם באינפלציה.

היום (חמישי) הודיע הבנק המרכזי של טורקיה על העלאת הריבית לשיעור של 30% - שיא של 20 שנה. האינפלציה בטורקיה זינקה בחודש אוגוסט לשיעור של 59% אחרי שעמדה על 48% בחודש יולי ועל 38% בחודש יוני. שיעורי הלירה הטורקית מול הדולר והיורו עולים. 

בהודעה שפרסם הבנק המרכזי נכתב "נתוני האינפלציה בחודשים יולי ואוגוסט היו מעל הצפי שלנו ולכן החלטנו על העלאת ריבית נוספת. האינפלציה בשוק השירותים כמו גם מחירי הנפט העולים מציבים סיכונים נוספים להמשך עליות המחירים ולכן החלטנו להעלות את הריבית לרמת שיא של 20 שנה. אנחנו מקווים להתחיל לראות ירידה באינפלציה במהלך שנת 2024."

ההודעה מגיעה אחרי מספר הודעות של בנקים מרכזיים אחרים - הבנק המרכזי של בריטניה החליט להשאיר את הריבית על כנה ברמה של 5.25%, בניגוד לצפי הכלכלנים שציפו להעלאה של רבע אחוז. אמש התפרסמו נתוני האינפלציה בבריטניה שהעידו על ירידה באינפלציה לרמה של 6.7%, ואחרי 14 העלאות ריבית רצופות הבנק המרכזי הבריטי עוצר, לפחות לבינתיים. הבנק המרכזי של שוויץ גם כן החליט להשאיר את הריבית ברמתה הנוכית של 1.75%. הבנק המרכזי של נורבגיה העלה את הריבית לשיעור של 4.25%. 

האינפלציה בטורקיה אומנם הייתה בירידה החל מאוקטובר 2022 מרמה של 85%, אך קפצה כאמור בין החודשים יוני ליולי של השנה מ-38% ל-48% ובאוגוסט ל-59%. המשבר הכלכלי בטורקיה והפיחות של הלירה הטורקית הוא לא דבר חדש. על רקע פרסום תוצאות הבחירות האחרונות בהן ניצח רג'יפ טאיפ ארדואן עם 52% מהקולות, הלירה הטורקית ירדה לשפל של מעל 20 לירות לדולר. לאחר בחירתו ארדואן המשיך כמנהגו בהתמודדות עם האינפלציה והוריד את הריבית ועל כך נקראו טענות רבות - באינפלציה נלחמים עם ריבית גבוהה אשר מרסנת את הכלכלה, ריבית נמוכה רק תתמרץ את המשק ותדחוף את המחירים למעלה.

ואכן ביוני האחרון מינה נשיא טורקיה ארדואן את הבנקאית לשעבר חפיצה גאי לנגידת הבנק, באיתות על מעבר מהמדיניות המוניטרית השמרנית של הורדת הריבית עם עליית שיעור האינפלציה. מאז המינוי הבנק המרכזי כבר הודיע על שלוש העלאות ריבית כולל זו האחרונה.

אחת הגורמים המשמעותיים ביותר למצבה של טורקיה הוא הגירעון המסחרי, כלומר טורקיה מייבאת הרבה יותר משהיא מייצאת. בשנים 2014 ו- 2017 טורקיה ייבאה בסכום שגבוה בכ- 55 מיליארד דולר מהסכום שבו ייצאה, וב-2016 הגירעון המסחרי עמד על 25 מיליארד דולר. כאשר מדינה נמצאת במצב כזה שנים על גבי שנים, התוצאה היא פשוט איבוד של הון.

קיראו עוד ב"גלובל"

חוסר היציבות בתקופת הבחירות גם כן תרם למצב הכלכלי העגום, משקיעים מתרחקים מחוסר יציבות כמו מאש. למרות שבעשור הראשון לשלטונו של ארדואן הכלכלה הטורקית צמחה לעיתים בקצב של 10% בשנה והייתה לאחת מ-20 הכלכלות הגדולות בעולם והגדולה ביותר מבין הבמדינות המוסלמיות. אך בגלל הפניית המשאבים בעיקר לפרויקטים של בניה (איסטנבול אפילו הייתה במקום השני בכל אירופה במספר גורדי השחקים) ללא פיתוח של תעשיות אחרות, היא נשארה תלויה מאוד בהשקעות זרות.

יתרה מכך, עתודות המט"ח והזהב של טורקיה בין 2013-2020 ירדו מ- 131 מיליאד דולר ל- 93 מיליארד דולר מתוך הצורך של טורקיה לשלם את החובות שלה.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אלון 21/09/2023 15:38
    הגב לתגובה זו
    ראש האחים המוסלמים , זוכרים לך את המרמרה.עונש משמים לעם הטורקי שבחר בצורר המנוול.