ריביאן אמזון
צילום: טוויטר

אמזון וריביאן בשיחות להפסקת הסכם הבלעדיות

בעקבות הזמנה קטנה מצידה של אמזון, ריביאן רוצה למכור לעוד לקוחות את המסחריות החשמליות שלה; המניה של ריביאן ממשיכה לרדת בזמן שזו של אמזון דווקא עולה 
אדיר בן עמי |

על פי הדיווחים, יצרנית הרכבים החשמליים ריביאן RIVIAN AUTOMOTIVE ביקשה להסיר את סעיף האקסקלוסיביות בחוזה שנחתם בין הצדדים, כך שהיא תוכל למכור את המסחריות החשמליות שהיא מייצרת לעוד לקוחות. זאת בעקבות ההזמנה על סך 10,000 רכבים ששלחה אמזון  AMAZON , הזמנה שנמצאת בחלקו הנמוך של הטווח שהוגדר מראש. 

בשנת 2019 נחתם חוזה בין הצדדים, בו ריביאן נדרשת למכור את כל המסחריות שהיא מייצרת לאמזון בלבד מצד אחד ומהצד השני אמזון מתחייבת לרכוש כ100,000 יחידות עד שנת 2030. "ריביאן נשארת פרטנרית חשובה של אמזון ואנחנו מתרגשים לקראת העתיד" אמרה דוברת אמזון. 

עסקה זו נתנה לריביאן לקוח גדול וקבוע ולאמזון את הרכיב המרכזי בהתחייבותה לצמצום פליטת הפחמן בעסקיה. אמזון מחזיקה ב-17% מריביאן והיא בעלת המניות הגדולה ביותר בחברה. כמו כן אמזון נמצאת בדירקטוריון של יצרנית הרכבים החשמליים. מניית ריביאן הגיבה לידיעה על השיח בין הצדדים בירידות של 3%, בעוד אמזון הגיבה בעליות של 3.5%. "מערכת היחסים שלנו עם אמזון הייתה תמיד חיובית. אנו עובדים יחד ומנווטים באקלים כלכלי משתנה, כמו חברות דומות". לפי דוברת ריביאן.

תקופה לא קלה עוברת על יצרנית הרכבים החשמליים, לאחר שבשבוע שעבר ירדה כ-12% בעקבות ההודעה על הנפקת האג"ח הירוק להמרה בשווי של 1.3 מיליארד דולר, שמועד פקיעתו הוא ב-2029. בנוסף לדוחות לא טובים בהם דיווחה על הפסד למניה של 1.87 דולר, לעומת צפי אנליסטים להפסד של 1.5 דולר למניה, ומכירות של 663 מיליון דולר לרבעון לעומת צפי ל-837 מיליון דולר. האנליסטים המכסים את החברה הורידו תחזית ומחירי יעד לאחר פרסום הדוחות.

לפי כחצי שנה נאלצה החברה לעשות ריקול לכל הרכבים שכבר הספיקה למכור מאז ומעולם - 13 אלף כלי רכב - בגלל תקלה במערכת ההגאים שלה. לדברי החברה, החלק בין ההגה ובין הסרן של הגלגלים לא היה מספיק מחוזק ועל פי פרסומים כבר היו שבעה אירועים בעייתיים בעקבות התקלה, אך לא נגרמו פגיעות "אם אתם שומעים רעש מוגזם, חשים רטט או תחושה נוקשה או שינוי כלשהו בהגה, עליכם ליצור קשר באופן מיידי" מסרו אז בחברה. 

מניית החברה ירדה כ-25% מתחילת השנה ונסחרת בשווי של 12 מיליארד דולר בלבד, זאת שלאחר ההנפקה זינקה לשווי של 150 מיליארד דולר. אמזון עומדת על שווי שוק של 950 מיליארד דולר והמניה נמצאת בעליה של כ-12% מאז תחילת השנה.  

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה