
ההשקעה הכושלת של וורן באפט ולמה היא הפכה למעניינת?
כמה הפסיד וורן באפט על ההשקעה בקרפט היינץ? 60%; האם הוא מימש מניות? לא; על המהלך שהיא מנסה כעת לעשות ואיך זה ישפיע על המניה שלה?
וורן באפט, אחד המשקיעים הטובים ביותר בעולם נכשל בהשקעה בחברת קרפט היינץ וחשוב לנו להציף את המקרה הזה כי משקיעים תמיד טועים. משקיעים טובים - טועים פחות. אל תחשבו שיש 100% הצלחה, החוכמה בשוק ההון היא לנסות לטעות כמה שפחות. המצליחים בתשואות לאורך זמן הן אלו שמצליחים לטעות פחות. זה הסוד. אז אין כאן סיפור גדול, אין כאן שמחה לאיד, יש כאן מסר - לטעות זה אנושי וזה קורה גם לגדולים ביותר. זה סיפור מעניין על אחת ההשקעות המתוקשרות של וורן באפט שהיתה אמורה להיות סיפור הצלחה והיא בינתיים הסבה הפסד ענק.
ההשקעה בחברת קרפט היינץ היא תוצר של חיבור של באפט בין שני מותגים אייקוניים, קרפט והיינץ. זה נחשב בזמן המיזוג, ב-2015, למהלך אסטרטגי מבריק. אך עשור לאחר מכן, עם ירידה של יותר מ־60 אחוז במניית קרפט היינץ, החברה בוחנת פיצול שיכול לשנות את עתידה. כלומר, חוזרים בעצם לאחור ומבטלים את המיזוג שהיה אמור לייצר ערך גדול. זו הודאה בכישלון, אולי הודאה מאוחרת, אבל המותגים האלו עדיין חזקים מאוד.
מאז המיזוג, המניה צנחה בזמן ששוק המניות הכללי דווקא טיפס. אחזקת ברקשייר הת'אוויי, כ־28 אחוז מהחברה, שווה כיום בערך 4.5 מיליארד דולר פחות משמעותית מהערך הרשום בספרי החברה. אם ברקשייר הייתה משקיעה באפיק רחב יותר כמו מדד השוק הכללי, היא הייתה מרוויחה כמעט כ-11 מיליארד דולר, בפועל היא הפסידה מעל 6 מיליארד דולר. באפט, בן 94, עומד לסיים השנה את כהונתו כמנכ"ל, ודווקא אחד המהלכים הגדולים שלו הפך למאכזב, אבל יש תקווה.
החברה נשענת על מותגים ידועים כמו אוסקר מאייר וקרפט מקרוני וגבינה, אך בשנים האחרונות היא נתקלת בקושי להתמודד עם עליית המחירים ועם מעבר לצריכת מזון בריא יותר. במקביל, כניסת תרופות לירידה במשקל תרמה לשינוי בהרגלי התזונה של הצרכנים, ומוצרים מעובדים מאבדים פופולריות. מדובר באתגר אסטרטגי עמוק: איך חברה שנבנתה על מזון תעשייתי מסתגלת לעולם תזונתי חדש?
- ג'נסן הואנג עוקף את באפט: הונו של מנכ"ל אנבידיה מזנק ל-145 מיליארד דולר
- המסורת נמשכת: באפט תורם 6 מיליארד דולר במניות ברקשייר לחמישה גופים פילנתרופיים

הפיצול והשלכותיו
הנהלת קרפט היינץ בוחנת כעת פיצול של חלק ניכר מהפעילות לחברה נפרדת. המטרה היא לאפשר לכל חטיבה להתמקד בתחום שבו יש לה יתרון יחסי. מדובר במהלך מורכב שעשוי להציף ערך ולהעלות את ערך המניה, אך גם להוסיף אי־ודאות בטווח הקרוב.
מניית קרפט היינץ Kraft Heinz 2.43% ירדה מתחילת השנה בכ-9%, למחיר של 27.8 דולר, המבטא שווי של 32.8 מיליארד דולר. בשבוע החולף, על רקע הכוונה לפצל את הפעילות, המניה הוסיפה מעל 5%. הכנסות החברה מסתכמות בקצב שנתי של כ-26 מיליארד דולר והרווח הוא כ-2.5-2.6 דולר למניה. כלומר מדובר על עסק במכפיל רווח של כ-11.
- פאגאיה: חברת ההשקעות קסטל-לייק, תרכוש הלוואות ב-2.5 מיליארד דולר
- בורסת לונדון שוברת שיא: הפוטסי מעל 9,000 נקודות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מה יפוצל ולמה שזה יציף ערך? הקבוצה מחזיקה סל רחב של מותגים ומוצרים הפזורים בכמעט כל בית בארצות הברית ובשווקים נוספים. הפעילות שלה היא משלב הייצור דרך כל השלבים עד שהמוצרים מגיעים לרשתות ולמרכולים. מדובר על מוצרים מעובדים, רטבים, ממרחים, גבינות, נקניקים ומוצרים קפואים. בין המותגים המובילים נמצאים היינץ קטשופ, אוסקר מאייר, קרפט מק אנד צ'יז ומגוון רטבים ותוספות למנות מוכנות. מדובר באחת השחקניות המרכזיות בארה"ב בשוק המזון הארוז והמעובד, עם נוכחות בינלאומית שמתרחבת לשווקים מתפתחים.
החברה בוחנת פיצול בין חטיבת מוצרי המרכולים - חטיבה הכוללת את מוצרי החלב, הבשר הארוז, הפסטות והמוצרים הקפואים, לבין חטיבת הרטבים והממרחים, שבה מרוכזים המותגים עם הצמיחה הגבוהה והחדשנות הגבוהה יותר. חטיבת הרטבים נהנית מביקוש עולמי וממותגים בעלי נאמנות צרכנית ארוכת שנים, בעוד חטיבת המוצרים הארוזים מתמודדת עם ירידה בביקושים והסתגלות איטית יותר למגמות של מזון בריא וטבעי.
הרעיון בהפרדה הוא לתת לכל אחת מהחברות ניהול עצמאי וממוקד כי מדובר בתחומים שונים עם סוגי ביקושים אחרים, צמיחה ורווחיות אחרים ודינמיקת שוק אחרת. הרטבים והממרחים עם שיעורי רווחיות גבוהים יחסית ותורמים כ־40% מהרווח התפעולי של החברה, בעוד החטיבה הארוזה אמנם גדולה בהיקפי מכירות - כ־60% מההכנסות, אך שולי הרווח בה נמוכים יותר ומכירותיה בירידה. במצב כזה הפיצול יספק לחברת הרטבים והממרחים מכפיל גבוה יותר מהמכפיל הנוכחי וזו תהיה הצפת ערך למשקיעים.
במקביל, בברקשייר הת'אוויי צמצמו את מעורבותם הישירה, ושני נציגים שלהם פרשו מהדירקטוריון. בברקשייר מבהירים כי לא מדובר במחלוקת עם ההנהלה, אלא במהלך טבעי בהתחשב בשינויים האסטרטגיים.
- 2.קש 15/07/2025 13:37הגב לתגובה זוכנראה ירידה במכירות וברווחים ותחרות מול חברות אחרות אבל בכל זאת מרוויחים מיליארדי $ בשנה
- 1.אנונימי 15/07/2025 11:11הגב לתגובה זועמית כתבה מעניינת אתה כל כך צודק זה הכי אנושי לטעות אבל ללמוד מהטעות ולא לחזור שוב ושוב על אותה טעותואני מאמינה כי וורן באפט ידע לעשות גם מהלימון הזה לימונדה