
עתיד הבינה המלאכותית: מיקרוסופט ו-OpenAI במשא ומתן גורלי
בין מיקרוסופט שמשקיעה מיליארדים ורוצה לשמור על גישה לטכנולוגיה לבין OpenAI שמחפשת עצמאות ועשויה להגיע תוך מספר שנים לשווי של טריליון דולר
ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט Microsoft Corp 0.13% ומובילת הבינה המלאכותית OpenAI נמצאות בימים אלה במשא ומתן מורכב, שעשוי להשפיע משמעותית על שוק הבינה המלאכותית. OpenAI
מבקשת לבצע טרנספורמציה ארגונית שתאפשר לה להיכנס לעידן חדש של צמיחה ואף הנפקה עתידית. מיקרוסופט, שהשקיעה עד כה סכום עתק של יותר מ-13 מיליארד דולר, הפכה לשחקן מפתח בהתפתחותה של מפתחת ChatGPT, כאשר הסוגיה המרכזית נסובה סביב היקף האחזקות ההוניות שתקבל תמורת השקעותיה.
ההסכם הקיים, שנולד ב-2019 עם השקעה ראשונית של מיליארד דולר, צפוי להימשך עד שנת 2030. ההסכם מגדיר באופן מדויק את זכויות הגישה של מיקרוסופט למערכות וטכנולוגיות OpenAI, תוך קביעת מנגנון מוסכם לחלוקת הכנסות ממכירת מוצרים. לפי הדיווחים, מיקרוסופט מציעה פתרון יצירתי: וויתור על חלק מאחזקותיה ההוניות תמורת זכות גישה לטכנולוגיות עתידיות שיפותחו לאחר 2030. מהלך זה קריטי עבור OpenAI, המבקשת לשמר את עצמאותה.
המודל העסקי החדש כולל הסבת הזרוע העסקית לתאגיד תועלת ציבורית (PBC), מהלך המאפשר שילוב בין שאיפות עסקיות למחויבות חברתית. גישה זו, שאומצה גם על ידי חברות מתחרות, נועדה להבטיח את יכולת גיוס ההון והצמיחה העתידית. דיווחים אחרונים מצביעים על כך ש-OpenAI מתכננת לשנות את מנגנון חלוקת ההכנסות עם השותפה הגדולה ביותר שלה, מיקרוסופט. החברה הודיעה למשקיעיה כי בכוונתה לחלוק אחוז קטן יותר מההכנסות, כחלק מתהליך הרה-ארגון התאגידי.
מערכת יחסים מורכבת
מערכת היחסים בין החברות מורכבת במיוחד. מצד אחד, מיקרוסופט משלבת טכנולוגיות של OpenAI במוצריה ומספקת תשתיות חישוביות עצומות. מהצד האחר, OpenAI שואפת להגדיל את עצמאותה העסקית, ופועלת ליצירת תשתיות עצמאיות וקשרים עם שותפים נוספים.
לפי הדיווחים, מערכת היחסים בין השתיים מתוחה במיוחד, כאשר OpenAI נוקטת גישה של "קחו את הכסף והשאירו אותנו לנפשנו".
בחודש ינואר, ביצעה מיקרוסופט שינויים משמעותיים בתנאי ההסכם עם OpenAI, זאת בעקבות כניסתה לשותפות אסטרטגית חדשה
עם אורקל וסופטבנק. השותפות החדשה שמה לה למטרה להקים מרכזי מחשבים לבינה מלאכותית בהיקף של עד 500 מיליארד דולרים בארצות הברית.
חברה למטרות רווח
ההיסטוריה של OpenAI מספקת הקשר חשוב להבנת המהלך הנוכחי. החברה נוסדה ב-2015 כארגון ללא כוונת רווח, מתוך חזון של פיתוח בינה מלאכותית לטובת האנושות. ב-2019 היא יצרה זרוע עסקית שאפשרה השקעות חיצוניות, תוך הדגשת העדפת המשימה החברתית. ההשקעות האחרונות - 6.6 מיליארד דולר באוקטובר 2023 לפי שווי של 157 מיליארד ו-40 מיליארד דולר במרץ 2024 לפי שווי של 300 מיליארד דולר - מעידות על עניין עסקי גובר. זאת, בניגוד לתפיסה ההתחלתית של ההשקעות כ"תרומות" בעלות אופי פילנתרופי.
- עלייתה ונפילתה של WeWork ואיך זה קשור להנפקת אמפא?
- אמזון עם הצצה לעולם התעסוקה פוסט AI
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אתגר משמעותי נוסף מגיע מכיוונו של אילון מאסק, מייסד-לשעבר, אשר נאבק משפטית כנגד הרה-ארגון התאגידי. עורך דינו טוען כי המהלך מעביר נכסים וטכנולוגיות מארגון ללא כוונת רווח לתאגיד פרטי שמטרתו הפקת רווחים. מומחים בתחום מזהירים כי כישלון בביצוע הרה-ארגון עלול לפגוע משמעותית ביכולת OpenAI לגייס הון, להנפיק מניות ולהתחרות בענקיות הטכנולוגיה הגדולות דוגמת גוגל.
פרופ' דורותי לונד מאוניברסיטת קולומביה מסבירה את המורכבות: החברות החדשניות נמצאות במתח מתמיד בין הצורך בהשקעות לבין השמירה על המחויבות החברתית.
זהו איזון עדין ומאתגר במיוחד. ב-OpenAI הביעו אופטימיות זהירה, וציינו כי על אף המתחים, מיקרוסופט עדיין מעוניינת בהצלחת התהליך. "זה לא מלחמה פתוחה", אמרו, "אלא משא ומתן מורכב שאנו בטוחים כי יגיע לכדי פתרון".
עבור OpenAI, המהלך המוצע מהווה נקודת מפנה אסטרטגית. החברה שואפת לשמר את הרוח החלוצית שאפיינה אותה, תוך מעבר למודל עסקי שיאפשר המשך הובלה בתחום הבינה המלאכותית. מיקרוסופט מבקשת להבטיח את מעמדה כשותפה האסטרטגית המרכזית, תוך שמירה על הגישה לטכנולוגיות מתקדמות.
OpenAI שולטת בשוק הבינה המלאכותית הג'נרטיבית
הנתונים האחרונים שחשף מנכ"ל OpenAI סם אלטמן בפני ועדת הסנאט האמריקאי חשפו מגמת צמיחה משמעותית שמחזקת את הדומיננטיות של ChatGPT בשוק הבינה המלאכותית. מספר המשתמשים השבועיים זינק ב-25% מאז פברואר והגיע ליותר מ-500 מיליון משתמשים פעילים בשבוע,
כאשר תוספת של 100 מיליון משתמשים בתקופה של שלושה חודשים בלבד מעידה על קצב אימוץ חסר תקדים של הטכנולוגיה.
אלטמן התמקד בחזון אופטימי לעתיד שבו הבינה המלאכותית מובילה להתקדמות כלכלית וחברתית משמעותית, תוך הדגשת המחויבות של OpenAI לסייע לארצות הברית
להוביל בתחום. "עתיד זה יכול להיות בהיר כמעט באופן בלתי נתפס," הצהיר, "אך רק אם ננקוט צעדים ממשיים להבטיח שגרסה של בינה מלאכותית בהובלה אמריקאית, המבוססת על ערכים דמוקרטיים כמו חופש ושקיפות, תגבר על גרסה סמכותנית."
מעבר לנתונים הייחודיים על הצמיחה המהירה במספר המשתמשים, עדותו של אלטמן הדגישה את ההקשר הגיאופוליטי הרחב יותר של המרוץ על הבינה המלאכותית. הוא הזהיר שהרף לא יכול להיות גבוה יותר כאשר מדובר בצורך להבטיח שארצות הברית תמשיך להוביל בתחום, והשפעת הדברים הללו על עתיד שוק העבודה האמריקאי וההתקדמות הטכנולוגית העולמית בכללותה.
OpenAI שולטת בתעבורה
- 1.דני לווין 11/05/2025 21:51הגב לתגובה זוטראמפ הוא אחד האנשים הנשיאים המבריקים בהיסטוריה הכל מחושב לאורך כל הדרךכל מי שישקיע בארצות הברית יגרוף מיליונים