גף בזוס
צילום: טוויטר
לקראת הדוחות

דו״חות אמזון - ההצגה הכי טובה בעיר

עוזי לוי |
נושאים בכתבה אמזון

בוול סטריט מחכים בקוצר רוח לדו"חות הרבע הראשון של אמזון שתהייה "הצגה הכי טובה בעיר" אין ספק כי מדובר באירוע חשוב, הן בזמנים רגילים ובמיוחד בתקופה הנוכחית, כשברקע סוגיית המכסים, אני מחכה דווקא לדוחות לרבע השני ולשנים 2025–2026. הדוחות הללו יראו לנו איך תתמודד החברה עם שורה של אתגרים - האטה כלכלית עולמית, אי ודאות פוליטית, והמכסים של ארה"ב – והאם תדע לנצל זאת לטובתה.


תחזית הקונצנזוס לרבע הראשון מצביעה על הכנסות של כ-155.2 מיליארד דולר, גידול של מעל 8% ביחס לשנה הקודמת, לצד רווח תפעולי של כ-18.1 מיליארד דולר. החברה צפויה לזכות לביקוש מוגדל משתי סיבות: האחת, התחזקות שווקים מחוץ לארצות הברית, המהווים כ-30% מההכנסות; השנייה, צפי ל"רכישות מוקדמות" של צרכנים לפני כניסת המכסים. לאלו יצטרפו צמיחה חזקה של ענפים עתירי רווח (פרסום, שירותי הענן AWS ועוד) ופעילות צד שלישי. 

"פעילות צד שלישי" (Third-party activity) מתייחסת בפלטפורמות כמו אמזון למכירה של מוצרים על ידי סוחרים חיצוניים – כלומר, לא אמזון עצמה היא שמוכרת את המוצר, אלא מוכרים פרטיים או חברות שמשתמשים באתר של אמזון כדי להגיע ללקוחות.


למה זה חשוב לאמזון? רווחיות גבוהה יותר: אמזון גובה עמלות מהמוכרים, ולעיתים מספקת גם שירותים לוגיסטיים בתשלום. אלו מקורות הכנסה עם שיעור רווח גבוה יותר. פעילות צד שלישי מהווה כיום יותר מ־60% מהמכירות באמזון, כך שמדובר ברכיב מהותי במודל העסקי שלה. כל אלו צפויים לחזק את שורת הרווח של החברה.  כמו כן, יש לאמזון "קלפים חזקים" נוספים. אחד מהם, חדש, יחסית, הינו פטור ממכס על משלוחים זעירים מסין (הידוע בשם de minimis) שהנשיא טראמפ אישר החודש. הדבר יפגע ביתרון המחירים שנהנו עד כה פלטפורמות מתחרות כמו Temu ו-Shein . 


כמו כן, העובדה ש - Shein הודיעו שלשום על ייקור חד של המחירים תתרום עוד ליתרון הזה. בנפרד, רבים מזכירים מעבר של יצרנים מסין להודו וויאטנם כפועל יוצא מתכנית המכסים, אך למען האמת התהליך החל עוד ב-2018, כך שחלק מהמוכרים בפלטפורמת הצד השלישי של אמזון כבר נערכו מראש למציאות החדשה.


במקביל, ממשיכה אמזון להשקיע הון עתק בהרחבת התשתיות שלה, בעיקר בתחומי הענן והתבונה המלאכותית (AI). השנה צפויה החברה להשקיע מעל 100 מיליארד דולר, זינוק חד לעומת 78 מיליארד דולר ב-2024. יצוין, עם זאת, כי נוכח הסביבה הכלכלית המאתגרת והשלכות התייקרות העלויות עקב מכסים, ייתכן כי החברה תשקול לעכב חלק מההשקעות, או לשנות סדרי עדיפויות. נושא זה יזכה לבחינה מדוקדקת מצד משקיעים ולדעתי, ככל שהתוכניות תתבצענה כפי שהן, יהיה מדובר באיתות חיובי מבחינתם.


כאמור, התמונה לרבע השני צפויה להיות מתונה יותר מבחינת אמזון וחברות דומות. הצפי כיום הוא להכנסות של כ-159 מיליארד דולר ורווח תפעולי של כ-16.6 מיליארד דולר, נתונים שמעידים על האטה אפשרית; זאת, במיוחד כאשר לוקחים בחשבון את ההשפעות האפשריות של מכסים מוגדלים, בעיקר מול סין. מכסים כאלו יכבידו על שרשרת האספקה, ייקרו את הייבוא ועלולים להוביל לקיטון של הביקושים, בעיקר מצד צרכנים רגישים למחיר.

קיראו עוד ב"גלובל"


בסיכום, אמזון ממשיכה להפגין חוזק תפעולי וצמיחה עקבית, אך לפניה סימני שאלה לא מבוטלים. האם תדע לנצל שיבושים בשרשראות אספקה לטובתה ולחזק את מעמדה? האם הצרכנים ימשיכו להעדיף את נוחות ה"פריים". "נוחות הפריים" (Prime convenience) מתייחסת לערך המוסף שמנוי Amazon Prime מעניק ללקוחות – שירות שהפך לאחד ממרכיבי הליבה של האסטרטגיה של אמזון. "נוחות הפריים" היא לא רק יתרון לוגיסטי – היא מנוע צמיחה אסטרטגי שגורם ללקוחות לחזור שוב ושוב.


האם השקעות הענק בענן ובבינה מלאכותית אכן יניבו תשואה מספקת? בינתיים, מחיר היעד 248 דולר למניה לפי קונצנזוס האנליסטים, רחוק ב-32% ממחיר השוק נכון לסגירה אמש בוול סטריט וברמה של 187 דולר. אמזון, בכל אופן, הוכיחה בעבר שהיא יודעת להפוך אתגרים להזדמנויות. בהיבט זה, 2025 עשויה להיות המבחן הגדול הבא שלה.


נכתב על ידי עוזי לוי, אחראי מחקר אקוויטי חו"ל – בנק מזרחי טפחות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה