
תחזית הצמיחה של יפן נחתכת - קרן המטבע מזהירה מהשפעת מכסי טראמפ
ה-IMF צופה האטה בכלכלה היפנית והעלאות ריבית מתונות מצד הבנק המרכזי, ברקע מדיניות הסחר התוקפנית של טראמפ
קרן המטבע הבינלאומית פרסמה השבוע תחזית פסימית יותר לכלכלת יפן, תוך שהיא מצביעה על נזק כלכלי ממשי ממדיניות המכסים החדשה שמוביל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הקרן חתכה את תחזית הצמיחה של יפן ל-0.6% בלבד לשנת 2025, ירידה של חצי אחוז לעומת התחזית הקודמת, והעריכה
כי הבנק המרכזי היפני ייאלץ להאט את קצב העלאות הריבית המתוכננות.
לפי דו"ח תחזית הכלכלה העולמית של ה-IMF, עליית השכר הריאלי ביפן הייתה אמורה לתמוך בצמיחה דרך גידול בצריכה הפרטית. אלא שמדיניות המכסים שהוכרזה באפריל, ובמיוחד אי הוודאות סביב המשך הסחר עם ארה"ב, פגעו בביטחון המשק והובילו להורדת התחזיות. כך, במקום צמיחה יציבה לאחר עלייה זעירה של 0.1% בלבד בשנת 2024, הקרן מעריכה כעת צמיחה צנועה בלבד, ואפילו תחזית 2026 עודכנה כלפי מטה מ-0.8% ל-0.6%.
המכסים שמוביל טראמפ כוללים תעריפים
של 24% על יצוא מיפן לארה"ב, לצד מכס של 25% על רכבים, מגזר קריטי ליפן. אמנם רובם הושהו עד יולי, אך מס אוניברסלי של 10% ממשיך לחול, ולטענת מומחים, די בו כדי לשבש את הסחר היצואני של יפן.
בעקבות הסביבה החדשה, מעריכים כלכלני הקרן כי הבנק המרכזי של יפן (BOJ) ינקוט בקו זהיר יותר. לאחר שהחל לעלות ריבית בתחילת השנה והעמיד אותה על 0.5%, הבנק צפוי להמשיך להעלות את הריבית בקצב מתון בלבד, בניסיון להגיע ל"רמה ניטרלית" של כ-1.5% שתואמת יעד אינפלציה של 2%. אולם עם מורכבות גוברת בזירה הבינלאומית, ובעיקר לאור צעדי טראמפ, הבנק צפוי להשהות העלאות נוספות לפחות בטווח הקצר.
- מגמה מעורבת באסיה; חברות הרכב נפגעות בעקבות טראמפ
- הבנק המרכזי של יפן משנה כיוון: הריבית עולה; מה זה עושה לשווקים?
על פי דיווחים, בפגישה הקרובה של הבנק, צפויה הריבית להיוותר ללא שינוי, אם כי ייתכן שהבנק יאותת על המשך מחזור האינפלציה ועלייה בשכר, שבלעדיהם לא ניתן יהיה להמשיך בהידוק מוניטרי.