לאומי: התחום הבטחוני עלול לערער את השוק בטווח הקצר

אך הכלכלנים סבורים כי המשך מגמת מסחר חיובית מעבר לים צפויה להמשיך ולתמוך במגמה החיובית גם בשוק המקומי, וכי בטווח הבינוני והארוך יש צפי חיובי למדדים המובילים
חזי שטרנליכט |

הכלכלנים בבנק לאומי סבורים בהקשר לשוק המניות הישראלי כי המשך מגמת מסחר חיובית מעבר לים צפויה להמשיך ולתמוך במגמה החיובית גם בשוק המקומי. עם זאת, הפרת השקט היחסי בתחום הביטחוני, עלולה לגרום למסחר במגמה מעורבת בטווחים הקצרים. בטווח הבינוני-ארוך השוק המקומי צפוי להמשיך להיות חיובי והמדדים המובילים צפויים לבחון רמות שיא חדשות, זאת בעיקר על רקע המשך תנועות ההון לישראל והמשך הצמיחה בכלכלה המקומית.

הדרמה סביב פרשת הריגול התעשייתי ("פרשת הסוס הטרויאני"), שנחשפה בשבוע שעבר, מזכירים בבנק לאומי, שככה מהר מאוד ואת מקומה תפסה דרמה חדשה, הפעם מבית מדרשה של חברת טבע אשר הודיעה ביום ראשון כי הרווח למנייה ברבעון השני צפוי להיות נמוך בכ-4 סנט. ידיעה זו שלחה את מניית טבע לירידות חדות באותו יום, שהסתכמו ביותר מ-8% תוך מחזור מסחר ענק של כ-350 מיליון שקל, פי 5 מהמחזור היומי הממוצע במנייה בשנה האחרונה.

תגובת היתר של המשקיעים השפיעה על אווירת המסחר הכללית בשוק באותו היום, אם כי בצורה מוגבלת, והמדדים המובילים סיימו את יום המסחר בירידות שערים מתונות. בהמשך, תיקנה מניית טבע חלק מירידות השערים, בעיקר על רקע תמיכה מצד המשקיעים בחו"ל, ובמקביל שבה הבורסה להיסחר בעליות שערים. נראה כי גם דרמה זו, כקודמתה, לא הותירה את חותמה על המשקיעים בשוק ההון.

עליות השערים הובילו את מדד המעו"ף לשבור שיאים מידי יום, ואף ביום חמישי בו רשמו מרבית המדדים ירידות. בסיכום שבועי רשמו מדד המעו"ף ומדד הבנקים עליות של 0.24% ו-0.45% בהתאמה, אך המדדים האחרים, ובהם ת"א 75 ויתר 30, נסגרו בירידות. בלאומי ציינו כי גם השבוע לווה המסחר במחזורים נאים שהסתכמו בממוצע בכ-713 מיליון שקל, להם תרמה גם מניית טבע בשל מחזור המסחר החריג שריכזה ביום ראשון.

השמירה על היקפי מסחר גבוהים נובעת מהמשך כניסת כסף חדש לשוק המקומי, אך בנוסף לכך, גם כתוצאה ממגמה גוברת של הנפקת מכשירים פיננסיים חדשים התורמים לשכלול שוק ההון. המכשירים הבולטים ביותר שהונפקו עד היום היו תעודות הסל על המדדים המובילים בארץ ובעולם.

לאחרונה אישרה הבורסה את הנפקתו של מכשיר חדש - תעודות סל בחסר, אשר בדומה לתעודות סל קיימות עוקבות אחרי ביצועי המדדים, אך הרווח נוצר למשקיע כתוצאה מירידה במדד הייחוס ולא מעלייה. הנפקת מכשיר זה צפויה לתרום לשכלול שוק ההון, בעיקר לנוכח העובדה כי עד היום פעילות המסחר בחסר הייתה בהיקפים מצומצמים ובעיקר נחלתם של גופים מוסדיים.

מהלך נוסף עליו שוקדת הבורסה, במטרה לשכלל את שוק המניות, ואשר צפוי אף הוא לתפוס תאוצה בהמשך, הינו הכנסת עושי שוק במניות. השבוע הודיעה הבורסה על הכנסת עושי שוק בשתי מניות: מניית אלקו אשר נסחרת במדד ת"א 75 ומניית איי.טי.אל (לשעבר "לייזרים") הנסחרת במדד היתר.

בלאומי ציינו כי במהלך 2003 אישרה הבורסה כללים לפעילות עושי שוק, בהתאם להמלצות "ועדת האוזר", ובמסגרתם קבעה כי עושי השוק יפעלו במסחר תוך הגשת פקודות קניה ומכירה, בהתאם לתנאי מינימום, הנוגעים בעיקר למרווח המרבי בין מחירי קנייה ומכירה, ולכמות מזערית בכל ציטוט והם יתבצעו לפחות בכ- 80% מזמן המסחר. נציין כי הכנסת עושי שוק צפוייה לשפר את הנזילות והסחירות של מניות, במיוחד של אלו הקטנות ותתרום, כפי שציינו, לשכלול השוק.

בהמשך לנתונים שפורסמו במסגרת הסקירה של השבוע שעבר אודות השקעות הזרים בניירות ערך סחירים, נוסיף כי מנתונים חדשים שפורסמו על ידי בנק ישראל השבוע, עולה כי במהלך חודש מאי התמתנה במעט השקעת תושבי חוץ במניות הנסחרות בבורסה המקומית, בהשוואה לרביע הראשון של השנה. עוד מוסיפים בלאומי כי בחמשת החודשים הראשונים של השנה הסתכמו השקעות תושבי חוץ בישראל במגזר הפרטי הלא-בנקאי בכ-5.3 מיליארד דולר לעומת כ-3.1 מיליארד דולר שהושקעו על ידי ישראלים בחו"ל.

הפרש בסדר גודל כזה לא נרשם שנים ולמעשה רק בשנת 2000 (בכל השנה כולה) נרשם פער העולה על הפרש זה. עם זאת, בחודשים האחרונים נרשמה האטה מסוימת בהשקעות זרים אשר השפיעה על החשבון הפיננסי הכולל, אך זאת בין היתר לנוכח העובדה כי עסקת בזק עדיין לא נכללה בנתונים. השקעות הזרים צפויות לגדול בהמשך על רקע העניין שמגלות חברות זרות בחברות המקומיות, בעיקר בענף הטכנולוגיה, והציפייה להמשך השיפור בכלכלה המקומית ובמצב הביטחוני.

בהקשר זה מוסיפים בבנק לאומי כי נגיד בנק ישראל ציין כי בכדי להגדיל את הצמיחה לאורך זמן, צריך להמשיך ולהגדיל את היצוא מעבר לצמיחה ולכן יש צורך לבצע יותר השקעות במשק. לטענתו נמצא המשק בשלב של תיקון לאחר המיתון בשנים 2001–2003 וההשקעות הזרות הישירות במשק שהתבצעו ברבעון הראשון של השנה הנוכחית הן מהגדולות בתולדותיו וגבוהות גם בהשוואה למדינות אחרות. אלו צפויים להמשיך לגדול, להערכתו, במקביל לצמיחה מתמשכת במשק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה