שיפור באיתנות: החוב החיצוני ירד ב-5.4 מיליארד דולר
שיפור נוסף באיתנותו הפיננסית של המשק הישראלי. יתרת ההתחייבויות נטו של ישראל ירדה ברבעון הראשון ב-2.4 מיליארד דולר והסתכמה ב-32 מיליארד דולר. כך נמסר הבוקר (ו') מהמחלקה לפעילות המשק במט"ח בבנק ישראל.
יתרת הנכסים של המשק בחו"ל הסתכמה בכ-107 מיליארדי דולרים בסוף מרס 2005, מדובר בגידול חד של 6.5 מיליארדי דולרים ברבעון הראשון של 2005. רוב העלייה - כ-4 מיליארדי דולרים - נובעת מהפקדות של מערכת הבנקאות בבנקים בחו"ל.
על רקע הצמצום בפער הריביות שבין השקל לדולר פרעו תושבי ישראל אשראי במט"ח והגדילו פיקדונות במט"ח, דבר שיצר עודפי מקורות במט"ח במערכת הבנקאות, שהופקדו בבנקים בחו"ל. יתרת ההשקעות של תושבי ישראל בתיק ני"ע למסחר הסתכמה ב-17.7 מיליארדי דולרים בסוף מרץ 2005, גידול של כ-1.5 מיליארדים. מרבית הגידול, מיליארד דולרים - נובעת מהשקעות באגרות חוב זרות בעיקר ע"י המגזר העסקי, קרנות הנאמנות וקופות הגמל.
כמו כן, מדווחים בבנק ישראל כי חל גידול של 1.1 מיליארדי דולרים ביתרת אשראי הלקוחות, אשראי אותו מעניקים יצואנים ישראליים לחברות בחו"ל, הנובע מגידול בהיקף היצוא והתארכות תקופת האשראי הממוצעת. יתרות מט"ח של בנק ישראל נותרו ללא שינוי ברמה של כ-27 מיליארדי דולרים בסוף מרס 2005.
יתרת התחייבויות המשק מול חו"ל הסתכמה בכ-139 מיליארדי דולרים בסוף מרס 2005, והיא גדלה בכ-4 מיליארדים ברבעון הראשון של 2005, ומקורה בגידול בהשקעות תושבי חוץ בישראל על רקע העלייה באטרקטיביות של המשק, ההתאוששות בשוקי ההון בעולם והגידול בתנועות ההון הבינלאומיות למשקים מתעוררים, בהמשך למגמה ששררה בשנת 2004.
יתרת ההשקעות הישירות הסתכמה ב-33.5 מיליארדי דולרים בסוף מרס, והגידול בהן שהסתכם ב-1.3 מיליארדים נובע בעיקר מהשקעה בחברה אחת בתחום הפרמצבטיקה, ומהשקעות במספר חברות הזנק. יתרת ההשקעות בתיק ני"ע למסחר הסתכמה בתום הרבעון ב-56 מיליארדי דולרים, גידול של כ-3 מיליארדים מסוף 2004.
במחלקה לפעילות המשק במט"ח מציינים כי מספר חברות הזנק מענפי הטכנולוגיה העילית הנפיקו מניות ואגרות חוב בבורסה בלונדון ברבעון הראשון של השנה, וכן נרשמה רכישה ערה של מניות ישראליות ע"י תושבי חוץ בשוק המשני בבורסה בתל-אביב בתקופה זו. מגמות אלה דעכו במהלך החודשים אפריל ומאי, דווחו בבנק ישראל.
עוד נמסר מהמחלקה לפעילות המשק במט"ח, כי החוב החיצוני נטו קטן במהלך הרבעון הראשון ב-5.4 מיליארדי דולרים, בהמשך למגמה הנמשכת זה מספר שנים, ויתרת עודף נכסי החוב מול חו"ל הסתכמה בסוף רבעון זה בשיא של כ-17 מיליארדי דולרים. למשק הישראלי עודף נכסי חוב מול חו"ל (המשק מלווה נטו לחו"ל) מאז 2001.
עוד נמסר מהמחלקה לפעילות המשק במט"ח כי החוב נטו לזמן קצר (חוב לזמן קצר פחות נכסים לזמן קצר) הסתכם בסוף חודש מרס ביתרה שלילית של כ-40 מיליארדי דולרים. המשמעות היא, כי למשק הישראלי עודף נכסים גדול לזמן קצר מול חו"ל; עודף זה גדל ב-4.7 מיליארדי דולרים נוספים במהלך התקופה הנסקרת, בעיקר כתוצאה מגידול משמעותי בפיקדונות מערכת הבנקאות בחו"ל, המהווים חלק מן הנכסים לזמן קצר של המשק בחו"ל.
העודף הגבוה של הנכסים לזמן קצר נובע מן העובדה כי החוב הממשלתי, הוא ברובו לזמן ארוך, ואילו יתרות מט"ח של בנק ישראל ונכסי המגזר הפרטי בחו"ל הם בעיקר לזמן קצר. עודף נכסים לזמן קצר משפר מאוד את דירוג האשראי של המשק הישראלי, שכן הוא מקטין את הסיכון המיוחס לו. יש לציין כי החוב נטו לזמן קצר מהווה רכיב מרכזי בהערכת הסיכון של כל משק.