נתניהו הניח על שולחן הכנסת את הצעת רפורמת בכר
שר האוצר, בנימין נתניהו, הניח היום על שולחן הכנסת את הצעות החוק המעגנות את הרפורמה בשוק ההון, שמטרתה לבסס מבנה תחרותי בשוקי ההון והכספים בישראל. שוק הון תחרותי יותר יוביל לגידול בתשואות הניתנות על חסכונות הציבור, ולצמצום עלויות האשראי שניתן לציבור הרחב ולעסקים הקטנים והבינוניים.
הצעות החוק מתבססות על המלצות צוות בינמשרדי, בראשות מנכ"ל משרד האוצר, ד"ר יוסי בכר, ועל ההסכמות שהושגו בין שר האוצר וראש הממשלה.
הרפורמה בשוק ההון מתבססת על שלושה נושאים מרכזיים: 1. הפרדת קופות הגמל וקרנות הנאמנות מהבנקים: שמטרתה ביזור ניהול הכספים, אשר נעשה כיום ברובו על ידי המערכת הבנקאית, ויצירת תשתיות לכניסתם של שחקנים חדשים, מחוץ למערכת הבנקאית, על מנת להגביר את התחרותיות בשוק ההון. 2. יצירת תשתית לייעוץ מקצועי לציבור, לחסכון פיננסי (חסכון לטווח קצר ובינוני) ופנסיוני (חסכון לגיל פרישה): הייעוץ יהיה נקי מניגודי עניינים, ויופעל, בין היתר, על ידי הבנקים. הבנקים יורשו להיכנס לתחום הייעוץ בביטוח לאחר פתרון בעיות ניגודי העניינים.
במסגרת זו נקבע עיסוק חדש של ייעוץ פנסיוני, אשר יחייב הכשרה מקצועית מקיפה ורישיון מטעם משרד האוצר. אחריותו של היועץ הפנסיוני תהיה לייעץ ללקוחותיו בתחום החיסכון לגיל פרישה, בביטוח מנהלים, בפנסיה ובקופות גמל, והוא יהיה נקי מניגודי אינטרסים או מקשרים עם גופים מוסדיים (חברות ביטוח, קרנות פנסיה או קופות גמל). החקיקה מאפשרת לעובדים את הזכות לבחור את הגוף המוסדי שבו ינהלו את החיסכון הפנסיוני שלהם, בניגוד למצב היום בו המעבידים דומיננטים בבחירת הגוף.
3. יצירת תשתית פיקוח אחידה על כל הגופים הפיננסים הפועלים בישראל ומנהלים את כספו של הציבור הרחב: בתוך כך נקבעים כללים אחידים לקבלת רישיון של חברת ביטוח, קרן פנסיה או קופת גמל, נקבעות הוראות לעניין אופן ניהול כספי החיסכון, וכן נקבעים מנגנוני אכיפה מגוונים במקרה של הפרת ההוראות על ידי הגופים.
הצעות החוק יובאו להצבעה בקריאה ראשונה בכנסת בשבוע הבא. שר האוצר הודיע שהוא מקווה להשלים את תהליך החקיקה כבר במושב הקיץ של הכנסת.