סין מניידת את היואן: צעד יעיל לכלכלה העולמית או מהלך פוליטי בלבד? כלכלנים משיבים
אמש התקבלה החלטה משמעותית אשר עשויה להשפיע על מגמות הסחר בעולם. הממשל הסיני הודיע כי בקרוב יאפשר מסחר גמיש במטבע המקומי, משמע תמו להם 23 חודשי קיבוע אל מול הדולר.
כעת מקווים מנהיגי המדינות המפותחות, בדגש על ארה"ב, להיווכח כי הממשל הסיני אכן יוציא את החלטתו לפועל וכי לא מדובר ב'ספין' פוליטי לצורך נידוף הביקורת העולמית.
אמיר כהנוביץ', כלכלן המאקרו של 'כלל פיננסים', לא ממהר להסיק מסקנות. לדבריו, "עדיין לא מדובר בהודעה יישומית אלא רק בהצהרות כוונות. כמו כן הוא הוסיף כי "לא ברור בכמה צריך היואן להתחזק ואם בכלל. למעשה, ראש ממשלת סין התבטא בעבר כי היואן בשער הוגן ואינו צריך להתחזק."
כהנוביץ' סיפק מספר הבהרות נוספות שקוראות להנמיך ציפיות. לדבריו, "סין עשויה לנקוט בהגבלות אחרות שישפיעו על שער החליפין מבלי לנהלו ישירות". הוא הגדיל ואמר כי "יתכן תרחיש בו היואן יפתיע ויחלש, מה שיזעזע את התפיסות בעולם. אף שהסבירות לכך נמוכה, היא עדיין ממחישה את אי הוודאות הגדולה."
עוד הוא הוסיף כי "היואן איננו מטבע סחיר לחלוטין ותנועות ההון לסין מוגבלות, כך שגם שחרור שער החליפין אינו יביא בהכרח התכנסות לשע"ח הוגן, מה שעשוי להסביר תרחיש של החלשות".
רפי גוזלן, כלכלן המאקרו של לידר שוקי הון סבור כי "ההודעה על חזרה למשטר הקודם של ניוד היואן הסיני מהווה חדשות טובות, מכיוון שמדובר בצעד נכון בדרך להסרת חוסר האיזון בכלכלה העולמית."
החלטתה של ממשלת סין, אשר תוזמנה כשבוע בדיוק לפני כינוס ועידת ה-G20 בטורונטו, חסכה ככל הנראה מבול של ביקורות חריפות מטעם שאר המדינות המפותחות, בדגש על ארה"ב. בהקשר לזאת אמר גוזלן כי "עוצמת הייסוף היא זו שתקבע האם מדובר בצעד של ממש או שמא בצעד הצהרתי לקראת פגישת ה-G20 ועל רקע הקולות בארה"ב שקראו להטלת מכסי מגן על היבוא הסיני."
הוא הוסיף כי "בהנחה וכן מדובר במהלך משמעותי, יסמל הדבר מעבר לתמהיל צמיחה מוטה צריכה, כך שהנהנות מכך יהיו חברות צריכה מקומיות וגלובליות הפועלות בסין. כמו כן, יאפשר הדבר ייסוף המטבעות במזרח אסיה."
כהנוביץ מעריך כי אם אכן מדובר בשינוי של ממש הרי שזה "יקרר את רמות המחירים בסין ודרכם עשוי לקרר גם רמות מחירים בעולם. בנוסף זה יגדיל את כושר הקניה של הסינים, מה שעשוי לגרום להגדלת הביקושים במיוחד בסעיף הצריכה. הגדלת הביקושים בסין עשויה לגרום לעליית רמות המחירים בשאר העולם, במיוחד של סחורות."
מי שעשוי לספוג את הפגיעה הקשה ביותר הינם היצואנים הסינים. כהנוביץ' אמר כי "המהלך יוריד את כדאיות היצור בסין ובכך יפגע במיוחד ביצוא הסיני. כלומר הצמיחה הסינית עשויה לשנות מרכיבים, משמע היצוא יקטן הצריכה תגדל."