תם עידן קיבוע היואן: סין הודיעה על פתיחת רצועת הניוד אל מול הדולר

לאורך שנתיים ביצע הממשל הסיני פיחות מלאכותי בשערו של היואן אל מול הדולר. ההחלטה התקבלה כשבוע לפני פתיחת ה-G20. "הכלכלה הסינית התאוששה בקצב מהיר מן הצפוי"
לירוי פרי |

כשבוע לפני התכנסות ועידת ה-G20 בטורונטו, הודיע היום הממשל הסיני כי בקרוב יאפשר מסחר גמיש במטבע המקומי, משמע תם ונשלם לו עידן הקיבוע אל מול הדולר. זאת לאחר 23 חודשים במהלכם ביצע הממשל פיחות מלאכותי של היואן אל מול הדולר האמריקני, במטרה להקל על היצואנים המקומיים שנפגעו בצל המשבר.

הממשל הסיני ביצע היום צעד משמעותי לכלכלה העולמית. רצועת הניוד אל מול הדולר יצרה יתרון ליצואנים הסינים על פני המדינות המפותחות בעולם. ברקע להחלטה "נראה שרצועת הניוד אינה עוד יעילה, מכיוון שאין סיבה להתחזקות משמעותית ביואן. הכלכלה השתפרה בקצב מהיר מהצפוי", כך נכתב היום באתר הבנק המרכזי של סין.

החלטתה של ממשלת סין, אשר תוזמנה כשבוע בדיוק לפני כינוס ועידת ה-G20 בטורונטו, חסכה ככל הנראה מבול של ביקורות חריפות מטעם שאר המדינות המפותחות, בדגש על ארה"ב. בשבוע שעבר נכתב בדו"ח של הבנק העולמי כי "מטבע גמיש יותר יאפשר לסין מרחב פעולה מוניטארי וכן יפחית את הלחצים האינפלציוניים על ידי הוזלת מחירי היבוא."

"משמעות הודעתה של ממשלת סין הינה סיום עדין הקיבוע אל מול הדולר. כעת עתידו של היואן תלוי בתזוזות של האירו ושל שאר המטבעות החזקים בעולם", כך אמר היום זאו קימג'מינג, אנליסט בבנק הנדל"ן של סין.

לאחרונה גבר הלחץ בין ארה"ב וסין ברקע לסוגיית ויסות שער החליפין של היואן. ארה"ב התנגדה נמרצות למדיניות המטבע הסינית, אך מיתנה את תגובתה מתוך רצון לקבל את תמיכתה של סין במאבק כנגד תכנית הגרעין האירנית. ב-15 באפריל דחה ממשל אובמה את האפשרות להכריז על סין כ"שוק מווסת שער חליפין", מה שיכול היה לגרור סנקציות כלכליות מצד ארגון הסחר הבינלאומי.

אחת הטענות של הממשל האמריקני הייתה כי הקיבוע אל מול הדולר מספק יתרון בלתי הוגן ליצואנים הסיניים, ובכך נוצרים מקומות תעסוקה חדשים על חשבון מדינות מתפתחות אחרות. חתן פרס נובל, פול קרוגמן, כינה זאת כחתירה תחת ההתאוששות העולמית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה