טלטלה בכלכלה הבריטית: הרשות לניירות ערך תפורק, פעילותה תעבור לידי הבנק המרכזי

שר האוצר הבריטי נכנס לתפקידו רק לפני כחודש, אך הספיק כבר לזעזע את השוק. "קיימים ספקות עמוקים באשר להתנהלותה של המערכת הפיננסית"
לירוי פרי |

בריטניה חוללה אמש מהלך מהפכני בדמות שינוי דרסטי במבנה המערכת הפיננסית. במסגרת נאומו של שר האוצר הבריטי, ג'ורג' אוסבורן, הוזכרו מספר שינויים מהותיים שהבולט שבהם הינו פירוקה של הרשות לניירות ערך והעברת סמכויותיה לבנק המרכזי.

כחלק מתהליך הפקת לקחי המשבר, אשר לא מרפה עד כה, החליט הממשל הבריטי לעבור מן הכוח אל הפועל. "כפי שידוע לכם קיימים ספקות עמוקים באשר להתנהלותה של המערכת הפיננסית במדינה. לכן החלטנו להעניק לבנק המרכזי של אנגליה את השליטה על הרגולציה הן ברמת המאקרו והן ברמת המיקרו".

דברים אלו היוו את הפתיח לבשורה שהגיעה מיד לאחר מכן, כרעם נוסף בימים קשים אלו. לדבריו, "הממשלה תשנה את המבנה הנוכחי של המערכת הפיננסית. פעילותה של הרשות לניירות ערך במדינה (FSA) תחדול מלהתקיים במתכונת הנוכחית", כך אמר שר האוצר הבריטי. בהמשך הוסיף כי "נקים גוף רגולטור חדש, שיפעל במסגרת הבנק המרכזי. הוא זה שיקיים את הפיקוח על חברות פיננסיות, כולל בנקים, בנקים להשקעות וחברות ביטוח.

ברקע למהלך הדרסטי עומדות מספר סיבות מרכזיות. הראשונות שבהן הינן דרך ההתנהלות בזמן המשבר אשר הוכחה כאיטית ובלתי יעילה, כמו גם פערי המידע בין הבנק המרכזי והממשל לבין הרשות לניירות ערך. "היות והבנקים המרכזיים הם המלווים של מוצא אחרון, הניסיון מהמשבר מראה שצריך להיות להם ידע לגבי כל האספקטים של המוסדות עליהם הם מפקחים", אמר אוסבורן.

עוד הוא ציין כי הפער בין סביבת המאקרו לבין סביבת המיקרו הטשטש. לדברי שר האוצר, "כאשר מערכת הבנקאות מאוד ריכוזית, כפי שהיא בבריטניה, מתבקשת התערבותו של הבנק המרכזי בכל סוגיה כלכלית. רק לבנקים מרכזיים יש את ההבנה המאקרו כלכלית הרחבה, הסמכות והידע הנדרשים על מנת לבצע הצעדים הנדרשים כיום ושיידרשו בעתיד."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה