חזקיהו לבנקים: תאמצו מדיניות חדשה שתגביל את הבונוסים לעובדים

המפקח על הבנקים שלח חוזר לבנקים בו הפציר בהם לגבש מדיניות חדשה, שתגביל את רמות השכר והמענקים שבהם נהגו עד כה לתגמל את המנהלים והעובדים בבונוסים שנתיים
אריאל אטיאס |

המפקח על הבנקים בבנק ישראל, רוני חזקיהו, שלח אמש (ד') חוזר לראשי הבנקים בו הפציר בהם לגבש מדיניות חדשה, שתגביל את רמות השכר והמענקים שבהם נהגו עד כה לתגמל את המנהלים והעובדים, דרך קבע או בבונוסים שנתיים. תאריך היעד לגיבוש המדיניות נקבע ל-30 ביוני.

"הסדרי תגמול בלתי הולמים הם אחד הגורמים הבולטים שהובילו להיווצרותו של המשבר הנוכחי בשוקי ההון והכלכלה בעולם. הם עודדו לעיתם נטילת סיכון חסרת פרופורציות, תוך התחשבות מועטה בסיכונים ארוכי טווח", אמר חזקיהו בחוזר.

חזקיהו ביקש מראשי הבנקים להחליט בהקדם על שינוי כיוון, שיתחיל להביא בחשבון את הסכנות החדשות המאיימות על יציבות המוסדות הפיננסיים בעקבות המשבר הגלובלי. בתוך כך, הוא לא חייב את ראשי הבנקים לבטל את הבונוסים או לבצע קיצוץ דרמטי בשכר, וגם לא קבע מגבלות מירביות להיקף התגמולים.

מכתבו של המפקח על הבנקים נשלח בעקבות אזהרת הרווח חסרת התקדים של בנק הפועלים על ההפסד הצפוי לו בשנה שעברה בהיקף של כחצי מיליארד שקל. לדברי חזקיהו, מדובר ב"סנונית ראשונה", זאת לנוכח התחזית שלו שאזהרות רווח דומות צפויות בקרוב גם מצד הבנקים האחרים עקב ההאטה במשק, שמובילה לירידה תלולה ברווחיותם.

כמו כן, ניתן להניח שהחקיקה בארה"ב עליה הודיע בשבוע שעבר נשיא ארה"ב, ברק אובמה, גם דחפה לביצוע המהלך. אובמה הודיע על תקנה חדשה הקובעת תקרה לשכר המנהלים במוסדות הפיננסיים המקבלים סיוע מהממשל האמריקני. על פי התקנה לא יוכלו לקבל הבכירים משכורת ובונוסים העולים על 500 אלף דולר לשנה.

צעד זה נועד בעיקרו לשקם את אמון הציבור במערכת הפיננסית החולה. לדברי אובמה לא יתכן כי משלמי המיסים יממנו משכורות עתק ומצנחי זהב מנופחים של מנהלים כאשר החברות אותן הם מנהלים מפסידות סכומים ניכרים ולעיתים אף פושטות רגל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה