פישר לא פוסל התערבות בשוק המט"ח: "בנקאי מרכזי לעולם לא אומר לעולם לא"
נגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, מזהיר היום כי המשבר הכלכלי העולמי טרם הסתיים, וכי לא ברור מתי יגיע סופו. הנגיד בירך על צעדי הפדרל ריזרב בבואו להתמודד עם המשבר ודחה את הטענות שמא הבנק המרכזי האמריקני הלך רחוק מדי עם הורדות הריבית. פישר אמר את הדברים בפורום קיסריה ה-16 המתקיים במלון רויאל ביץ' באילת.
"לפני שנה פרץ משבר פיננסי שחלחל לקנדה ולמדינות מפותחות באירופה", אמר פישר. "המשבר הפיננסי עוד לא חלף ויש אפשרות שהוא עוד יחמיר. בארה"ב צפויה האטה בצמיחה במחצית השנייה של השנה, האטה שתימשך ב-2009 ועוד לא ברור מה יהיה עומקה ואורכה".
הנגיד ציין לחיוב את הורדות הריבית בהן נקט ה'פד', אשר חתך את הריבית בארה"ב מ-5.25% בספטמבר ל-2% כיום. לדבריו, במידה וה'פד' לא היה נוקט באמצעים כה חזקים, ייתכן והמצב היום היה גרוע יותר.
"השלכות המשבר היו צפויות אך האינפלציה הגבוהה בכל העולם לא הייתה צפויה. השילוב של צמיחה איטית ואינפלציה גבוהה מציבים אתגר לכל הבנקים המרכזיים בעולם וכמובן גם בישראל", הוסיף פישר.
נגיד בנק ישראל התייחס גם להשלכות המשבר העולמי על המשק הישראלי, ולחריגת האינפלציה מהיעד הממשלתי: "בבנק ישראל התגבשה הערכה בתחילת 2008, כי ההאטה בעולם תתבטא בהתייצבות במחירי האנרגיה והמזון בעולם וכן בהאטה במשק הישראלי. לאור כל אלה, היה צפוי כי עליות המחירים בישראל יתמתנו בהמשך השנה. לכן, בנק ישראל הפחית את הריבית ב-1% בסך הכל.
"במאי התפרסמו נתונים שהראו כי המשק הישראלי המשיך לצמוח בקצב גבוה מהצפוי. גם נתונים אחרים היו חיוביים, כמו האבטלה שהמשיכה לרדת והעודף בחשבון השוטף שהיה גבוה מהצפוי. אך במאי האינפלציה גם המשיכה לעלות וזו כבר תמונה שלא ניתן היה להשלים איתה. ההערכות הן כי ההאטה העולמית תגיע אלינו מאוחר מהצפוי. ייתכן שהיא כבר כאן וייתכן שהיא תגיע במחצית השנייה של השנה, כמו במקומות אחרים בעולם. לכן, ניתן להניח שמחירי המזון והאנרגיה יפסיקו לעלות.
"בכל מקרה, האינפלציה בישראל, ובעולם, דורשת טיפול. על רקע זה, העלה בנק ישראל את הריבית ליוני וליולי ב-0.5% בסך הכול. יש הטוענים כי העלאות הריבית לא יועילו כי מקור האינפלציה בעיקר בעליות מחירי הנפט בעולם, והם הרי לא מושפעים מריבית בנק ישראל. חשוב לציין בהקשר זה כי העלאות הריבית היו הכרחיות משום שקיימת סכנה אמיתית של גלישת עליות המחירים של מוצרים מיובאים למחירים של מוצרים המקומיים - ובמידה מסוימת התופעה הזו כבר מתרחשת. ואנחנו רואים זאת בעלייה במדד המחירים ללא מזון ואנרגיה בחודשים האחרונים".
"אל לנו לצאת להרפתקאות מסוכנות"
פישר הדגיש כי "הנזקים של האינפלציה לכלכלה הם רציניים מאוד", ואותת על כוונתו להמשיך להלעות את הריבית כשאמר: "בנק ישראל ישמור בקפדנות על יציבות המחריים באמצעות מדיניות הריבית".
פישר גם לא פסל התערבות בשוק המט"ח, אולם הוא שלל על הסף מיסוי על ייבוא הון בטענה שמהלך כזה לא הצליח בעולם וגם לא בישראל בשנות ה-80 וה-90.
"אל לנו לצאת להרפתקאות מסוכנות", אמר פישר. "אנו עדים להתחזקות השקל הנובעת מגורמים גלובליים ומקומיים. התחזקות השקל בתקופה האחרונה לא הייתה צפויה". פישר ציין כי בכוונתו להמשיך במדיניות הנוכחית אך רמז כי ייתכן שבנק ישראל יתערב שוב בשוק המט"ח, כאשר אמר: "בנקאי מרכזי לעולם לא אומר לעולם לא".
בעקבות דבריו של פישר על האפשרות להעלאות נוספות של הריבית והתייחסותו לשוק המט"ח, הירידות בבורסה של ת"א החריפו והמדדים המובילים מאבדים עד 3% מערכם. הדולר, שנסחר בירידה של כ-1.5% לפני הדברים של פישר, מיתן את הירידות עד לכדי 0.9%.