פיטורים כן, אך לא המוניים: מרבית מנהלי ההון סיכון מאמינים כי הפיטורים בהיי-טק יהיו מוגבלים
מרבית אנשי ההון סיכון בישראל לא צופים התאוששות בשוק ההנפקות הראשוניות בנאסד"ק בשנה הקרובה וכמעט כולם בטוחים כי הפיטורים בענף ההיי-טק בישראל יימשכו בשל המשבר הכלכלי. כך עולה מסקר ה-VC Indicator הרבעוני שערכה פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט-בריטמן-אלמגור-זהר בשבועיים האחרונים בקרב אנשי קרנות הון סיכון. זו הפעם ה-25 שהסקר נערך בישראל.
62% מאנשי ההון סיכון מעריכים כי שוק ההנפקות הראשוניות בנאסד"ק לא ייפתח מחדש לפני סוף 2009 ו-39% ממנהלי ההון סיכון ציינו כי קיים מחסור משמעותי באפשרויות מימון לחברות בשלבים מאוחרים.
"במחצית הראשונה של 2008 לא הנפיקה ולו חברה ישראלית אחת בנאסד"ק, וגם מספר ההנפקות הראשוניות של חברות אמריקאיות מגובות הון סיכון נמצא בשפל של 5 שנים", אמר רו"ח אשר מכלוביץ', ראש מגזר הטכנולוגיה, המדיה והתקשורת בדלויט-בריטמן-אלמגור-זהר. "מכיוון שקשה להנפיק, יותר חברות יחפשו להירכש במקום להנפיק. חברות שכן ימתינו להזדמנות להנפיק תזדקקנה למימון נוסף, והצורך בקרנות שיממנו חברות בשלבים מאוחרים גדל".
עוד עולה מן הסקר, כי 72% ממנהלי ההון סיכון סבורים שישראל מצויה במיתון כלכלי כבר עתה, אף על פי שהמדדים הכלכליים הרשמיים טרם משקפים זאת. 55% מהמשיבים לסקר סבורים כי המצב הכלכלי בארץ יורע בחצי השנה הקרובה.
ובהינתן המצב הכלכלי הנוכחי, הכולל שילוב של היחלשות הדולר מול השקל וההאטה הכלכלית בארה"ב, 96% סבורים כי צפויים פיטורים נוספים בתעשיית ההיי-טק הישראלית. מרבית המנהלים (75%) סבורים כי הפיטורים יהיו מוגבלים בהיקפם, ואילו 21% מהמנהלים צופים כי אנו נהיה עדים לגל פיטורים נרחב.
"המשק הישראלי לא יצליח לחמוק לחלוטין מהשפעות המיתון בארה"ב והירידה בשער הדולר, אולם נראה כי תעשיית ההיי-טק, שמוצריה אינם רק מוטי מחיר, תצלח את המשבר ללא פיטורים המוניים", הוסיף מכלוביץ'.