מהפך במדד הדמוקלס: ישראל ירדה למקום ה-12 לאחר 5 שנים בצמרת
בית ההשקעות ליהמן ברדרס פרסם היום את העדכון ב-12 במספר הנוגע למדד דמוקלס, מדד הבוחן את יציבותן הכלכלית של 28 מדינות, ובהן ישראל, כאשר התמונה אפורה יותר מבעבר וישראל הידרדרה בדירוג.
"בשלהי שנת 2007, מדד הדמוקלס הזהיר שישנו סיכון מתון לשווקים ועננים מתעבים באופק", אומרים בליהמן ברדרס. "העדכון האחרון שלנו מראה שהעננים הללו הפכו לשמיים אפורים. שערי הריביות ושוקי המניות ירדו בחודשים האחרונים וכמו כן התנאים הכלכליים נחלשו בשלב זה של משבר האשראי. הזינוק במחירי הסחורות החליש את כלכלות השווקים המתעוררים. התנאים הידרדרו בעיקר בחצי השנה האחרונה בשל הבעיות במגזר הפיננסים שהתפתחו לכדי איום מהותי על הצמיחה הכלכלית - והשווקים נעשו חסרי מנוחה".
דירוגן של 19 מדינות במדד דמוקלס השתנה מאז העדכון האחרון לפני 3 חודשים, ובהן, כאמור, הדירוג של ישראל.
ישראל ממוקמת היום במקום ה-12 עם דירוג של 28 לעומת 0 בעדכון הקודם (דירוג גבוה יותר במדד דמוקלס משקף מצב כלכלי רע יותר, להיפך). זו הפעם הראשונה מזה 5 שנים שישראל מקבלת דירוג חיובי, וזאת כתוצאה מהתחזקות השקל והירידות בבורסה המאיימות לפגוע בצמיחה הכלכלית. בנוסף, העודף בחשבון השוטף יהפוך ככל הנראה לגירעון לכל היותר בשנה הבא.
הכלכלנים מציינים לחיוב את הביקוש הפנימי החזק בישראל אך מצד שני הם מזהירים כי ההאטה בארה"ב, התחזקות השקל ופגיעה במאזן התשלומים מהווים סכנה לכלכלה. לדברי הכלכלנים, "פער הריביות בין ישראל וארה"ב משחק תפקיד מפתח בתהנהגות השקל, כך שפעולות הפדרל ריזרב במחצית השנייה של השנה יהיו בעלות חשיבות מכרעת עבור הדולר-שקל".
ליהמן ברדרס צופה צמיחה של 3.7% השנה בישראל ו-4.5% בשנה הבאה, בניגוד לתחזיות בנק ישראל שצופה צמיחה של 4.2% השנה ו-3.1% ב-2009.
מלבד ישראל, האנליסטים מזהירים כי הסיכון בשווקים המתעוררים גדל, כאשר המדינה המסוכנת ביותר לפי מדד דמוקלס היא איסלנד עם דירוג של 81 ואחריה וייטנאם עם 71 ורומניה עם 61. המדינות הבטוחות ביותר לפי המדד, עם דירוג 0, הן אינדונזיה, ארגנטינה ומקסיקו.