על מה שוקד יותר הפד, הצלת המשקיעים או הכלכלה?
חלק לא קטן מהעליות שנרשמו בשווקים בימים האחרונים, מיוחסות גם לציפיות מצד הגורמים בשוק לעוד הפחתות ריבית מצד ה'פד', אך מספר כלכלנים סבורים כי מאחר והשוק ביצע תיקון כלפי מעלה אין צורך בעוד זריקות עידוד. מאז שהפדרל ריזרב הפחית את הריבית המוניטרית לפני שבועיים מדד הדאו ג'ונס השלים עלייה של כ-5%. אתמול הגיע המדד לשיא של כל הזמנים ברקע להערכות כי השפעות משבר האשראי נמוגו.
ה'פד' כנראה קיבל את מה שרצה. תגובת השווקים כנראה תגרום למספר התחבטויות מצד הגורמים ב'פד' בפגישה הבאה שתיערך בין התאריכים 30 עד ה-31 לאוקטובר.
מצד אחד, זה יהיה אולי קל לפדרל ריזרב להצהיר כי הורדות הריבית סייעו להשבת הביטחון בשווקים הפיננסים ובכך להחליט על הותרת הריבית ללא שינוי ב-4.75%, וריבית הדיסקאונט ברמה של 5.25%. ריבית ה'פד' היא הריבית בה הבנקים מעניקים הלוואות בין לילה אחד לשני, ומשפיעה באופו ישיר על ההלוואות שנוטלים הצרכנים, בעוד ריבית הדיסקאונט מיועדת להלוואות שנוטלים הבנקים ישירות מה'פד'.
כזכור, ה'פד' החליט במהלך מפתיע גם על הורדת ריבית הדיסקאונט ב-17 לאוגוסט, מאז הדאו ג'ונס גמע לא פחות מ-10%. באופן ברור ה'פד' שלח מסר מאוד ברור: אנחנו כאן ומוכנים לסייע למשקיעים בזמן של משבר או בחולשה של הכלכלה הרחבה. האם תמיד יהיו בידי הפדרל ריזרב דרגות חופש מוניטריות גדולות כל כך?
בכלל לא בטוח, אם מסתכלים על מחירי הסחורות שיחזרו כמו בומרנג בהתפרצות אינפלציוניות. הכל כמובן בתקווה ששיעור האבטלה לא יעבור בתקופה הקרובה את ה-5%. נזכור כי ביום שישי יפורסמו נתוני התעסוקה של המשק האמריקני לחודש ספטמבר וקונצנוס התחזיות רואה עלייה בשיעור האבטלה ל-4.7%. אם אכן יתממשו התחזיות מדובר בעלייה של 0.2% תוך שלושה חודשים. דבר אשר יסמן כי המשק האמריקני מתרחק מאוד ממה שנקרא בעגה הכלכלית "תעסוקה מלאה".
אנליסטים לעומת זאת מאמינים שהמהלך של הפד הוא יותר פסיכולוגי מאשר כלכלי פונדמנטליסטי, כך אומר Jeff Cummer, נשיא ומנכ"ל של Capital Advisors חברת ניהול נכסים בטקסס.
על ידי כך שביצע מהלך כה מהיר לשיכוך דאגות המשקיעים, ה'פד' גרם גם לאמונה כי הוא ימשיך להוריד את הריבית. ואולי זאת הסיבה לציפיות הנוכחיות להפחתת הריבית, עצם הציפייה להורדות ריבית נוספות הן אלו שהביאו לעליות בשוק. האם באמת יש צורך אמיתי בלהפחית את הריבית שוב, והאם יש בכך הגיון כלכלי גרידא, או שמא המהלך נועד כדי לדאוג לחברים של ה'פד' שמנהלים את הכספים של שאר העולם?