שוקי הסחורות: בקר חי - גם הילרי קלינטון עשתה כסף
המסחר בבעלי חיים לצורכי מאכל אולי אינו נשמע חביב ביותר, אבל עובדה היא שרוב האוכלוסייה בעולם צורכת בשר. על בסיס הצורך הזה מתנהל בבורסות הסחורות מסחר בארבעה סוגי בשר: בקר חי, בקר לפיתום, חזיר לפיתום וחזיר קפוא. מתוך התחשבות ברגישות של חלק מהאוכלוסייה, לא אסקור את שני המוצרים האחרונים ואוותר גם על סקירת הבקר לפיתום, כך שמאמר זה יעסוק רק במסחר בבקר חי.
תמוה ככל שייראה הדבר, במסחר בבקר חי (live cattle) אפשר להרוויח ולהפסיד סכומים גדולים. בהקשר הזה מתאים להביא כדוגמה את סיפור פעילותה של הילרי קלינטון בשוק הסחורות. ב-11 באוקטובר 1978 פתחה הילרי קלינטון, (שהפכה לימים ל"גברת הראשונה" - אשת נשיא ארצות הברית ומועמדת בעצמה לנשיאות), חשבון השקעות בסחורות עתידיות. קלינטון, שהכנסתה השנתית עמדה אז על 25,000 דולר, הפקידה סכום של 1,000 דולר והחלה לסחור בחוזים עתידיים בבקר חי, בעיקר עסקות שורט. לאחר 10 חודשים סגרה קלינטון את החשבון בסכום של 99,541 דולר, ברווח של 10,000 אחוז בפחות משנה. הצלחתה גררה מחלוקת בשאלה, האם היא משקיעה גאונית, או שהיה לה מידע מוקדם; אך מכל מקום, בחקירה שנעשתה לאחר מכן לא נמצאו ראיות למעשה רמאות כלשהו.
מגדלי הבקר חשופים לסיכונים רבים והצלחתם מושפעת מגורמים שונים: מזג אוויר לא צפוי המשפיע על מחירי המזון לבהמות, היחס בין שיעור ההתעברות לשיעור תמותת הבהמות, תמותה של עגלים צעירים בכלל ומחלות. המגדלים חשופים גם לשינויים גדולים במחירי הבקר בעקבות תנודות בהיצע ובביקוש. במקרה הזה שוק הסחורות העתידיות הוא לעזר להם: על ידי מכירת חוזים עתידיים המגדלים יכולים להבטיח את מחיר תוצרתם, הם גם יכולים לרכוש חוזים עתידיים למוצרים המשמשים מזון לבהמות, לתירס למשל, ובכך להבטיח את מחיר המזון לבקר שהם מגדלים.
בשנת 1964 הפרה בורסת הסחורות של שיקגו את תבנית המסחר שהיה מקובל עד אז בסחורות, והכניסה מסחר בחוזים עתידיים בבקר חי; זה היה צעד חדשני, כיוון שעד אותה עת נסחרו רק סחורות הניתנות לאחסון, דוגמת גרעיני תירס או חיטה.
המסחר נעשה בבקר שהגיע למשקל הרצוי (385-450 קילוגרם לפרות צעירות, ו-450-545 קילוגרם לשוורים צעירים) ונמכר למפעלי חיתוך ואריזת בשר. תעשיית הבקר העולמית מייצרת 50 מיליון טון בשר בקר בכל שנה, כמות המספיקה להכנה של 101 מיליארד קציצות המבורגר.
מחיר הבקר החי צפוי לעלות אם ימשיכו לעלות מחירי התירס והסויה (המשמשים גם מזון לבהמות), כפי שהם עולים כעת בעקבות הגברת השימוש בהם לייצור אתנול וביו-דיזל.
מחיר הבקר חי הגיע ל-80 סנט לפאונד בשנת 1979, מחיר המקביל ל-2.39 דולר בדולרים של היום מתואמים לאינפלציה. המחיר ירד ל-52 סנט לפאונד בשנת 1985, ואחר כך שב לעלות והגיע ל-84 סנט לפאונד בתחילת שנת 1993. המחיר חזר לרדת עד ל-55 סנט לפאונד בשנת 1996 ושוב עלה עד לשיא של 103 סנט לפאונד בסוף שנת 2003. מחיר הבקר חי נע בין 90 ל-100 סנט לפאונד בשנת 2007.
יש לציין כי מחלת הפרה המשוגעת, שפרצה בבריטניה באמצע שנות התשעים של המאה שעברה, לא השפיעה על התנהגות מחיר הבקר החי בבורסת הסחורות של שיקגו. המחלה התפשטה בבריטניה בגלל הנוהג להאכיל את הפרות שם בבשר טחון של פרות אחרות. כדי למגר את המחלה הושמדו אלפי פרות בבריטניה, ויצוא הבשר ממדינה זו הופסק לחלוטין במשך חודשים רבים. בארצות הברית לא נפגע הבקר מהמחלה, מכיוון שהוא ניזון בעיקר מסויה. באוסטרליה ובניו זילנד לא נרשם אף מקרה של המחלה, משום ששם הפרות רועות בטבע וניזונות מעשב.
לאלו המעריכים שמחיר הבקר חי צפוי להוסיף לעלות ומחפשים להרוויח מכך – אביא כאן את הדרכים העיקריות להשקיע בבקר חי. חשוב לציין שמטרת המאמר היא לספק לקורא מידע על ההשקעה בבקר חי, אך אין לראות בו המלצה לקנייה או למכירה.
חוזה עתידי (future contract): המסחר בבקר חי מתנהל בבורסת הסחורות של שיקגו, .CME חוזה סטנדרטי מתייחס ל-40,000 פאונד של בקר חי, מחיר הבקר החי לחוזה הקרוב היה ב-11 במאי 93.4 סנט לפאונד, כך שמחיר החוזה היה 37,360 דולר. הביטחונות ההתחלתיים הנדרשים הם רק 1,013 דולר לכל חוזה, כלומר רק 2.7% מערך החוזה (דבר המסביר את האפשרות של הילרי קלינטון לסחור בבקר חי עם הפקדה של 1,000 דולר בלבד). אפשר גם לסחור בבורסת CME באופציות על החוזים העתידיים בבקר חי: כל אופציה מתייחסת לחוזה אחד. מי שמעריך שמחיר בקר חי ירד בקרוב יכול גם "למכור שורט" חוזה על בקר חי או לרכוש אופציית put על חוזה עתידי.
עסקות בחוזים עתידיים ובייחוד באופציות על החוזים האלו הן ממונפות וכרוכות בסיכון רב, אך גם בפוטנציאל לרווחים גדולים מאוד, כשמצליחים לצפות את מגמת מחירי הבקר החי. עסקות מסוג זה אינן מומלצות למי שאינו מקצוען.
תעודת סל העוקבת אחר מחיר הבקר חי היא אפיק ההשקעה הנוח והישיר ביותר למשקיע המנסה להרוויח מעלייה במחיר הבקר חי בלי להיחשף לסיכונים גדולים מדי. מובן שהמשקיע עתיד להפסיד, אם ירד מחיר הבקר חי. היתרון הגדול של תעודת סל היא האפשרות להשקיע כל סכום שהוא, אפילו סכומים נמוכים, ובניגוד לחוזים עתידים ולאופציות, שמוגדרת בהם נקודת זמן, אפשר להחזיק בתעודת הסל במשך זמן רב עד למציאת התנאים המתאימים למימוש.
תעודת סל הנסחרת כמניה לכל דבר ועוקבת אחר מחיר הבקר חי: ,ETFS Live Cattle שסימולה .CATL התעודה נסחרת בבורסת לונדון מספטמבר 2006. תעודת הסל הזו עוקבת אחר מדד חברת דאו ג'ונס למחיר הבקר חי, ,DJ-AIG Live Cattle Sub-Indexהמבוסס על מחיר החוזים העתידיים לבקר חי בבורסת CME. דמי הניהול הם 0.49% לשנה, והתעודה צוברת ריבית המחושבת על בסיס יומי.
*מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של חוזים עתידיים או תעודות סל על בשר חי?