שוקי הסחורות: אורניום - איך עושים מזה כסף?

אריה גורן מדווח, כי על רקע הפריחה של תחום הכורים הגרעיניים בעולם, אפשרויות חדשות נפתחות לסוחרים המחפשים השקעות מעניינות - כמו אורניום
אריה גורן |

בעקבות התחייה המחודשת של תחנות הכוח הגרעיניות - גדל מאוד הביקוש לאורניום בשנים האחרונות ונרשמה עלייה תלולה במחירו, כפי שהסברתי בשבוע שעבר. עד שנת 1974 היה מחיר הספוט (מחיר למסירה מיידית) של האורניום (אורניום חמצני U3O8, עוגה צהובה) נמוך (כ-5 דולר לפאונד), אך בשנת 1976 עלה מחיר האורניום ל-40 דולר לפאונד (מקביל ל-110 דולר לפאונד, בדולרים של היום מתואמים לאינפלציה). לאחר מכן ירד המחיר עד שהגיע ל-10 דולר לפאונד בשנת 1989. מחיר האורניום נע בסביבות 10 דולר לפאונד עד שנת 2003, ומאז נמצא בעלייה תלולה, המחיר הגיע ל-130 דולר לפאונד ב-10 במאי 2007 (מחיר האורניום עלה ב-15% מאז המאמר שלי בשבוע שעבר).

יש לציין שמחיר הספוט מייצג רק כ-20% מאספקת האורניום לתחנות הכוח, מקורה של רוב האספקה בחוזים ארוכי טווח של 3-7 שנים, אבל למחיר הספוט השפעה רבה על מחיר החוזים החדשים. מחיר האורניום המשולם לחברות הכרייה מהווה כיום רק כרבע ממחיר דלק האורניום הסופי, המוזן לריאקטורים בתחנות הכוח, עיקר העלות היא העשרת האורניום והכנת מוטות הדלק. כיום רק כ-60% מהאורניום המשמש לייצור חשמל מופק במכרות; את שאר הכמות משיגים במחזור אורניום ובעיקר בדילול של אורניום ששימש לארצות הברית ולרוסיה כנשק גרעיני (אורניום המשמש לפצצות מכיל כ-97% של האיזוטופ הבקיע U-235, בערבוב של 25:1 עם אורניום מדולל מקבלים תערובת המכילה כ-4% של האיזוטופ U-235, המתאימה לריאקטורים של תחנות כוח).

לאלו המעריכים שמחיר האורניום צפוי להוסיף לעלות ומחפשים להרוויח מכך – אביא כאן את הדרכים העיקריות להשקיע באורניום. חשוב לציין שמטרת המאמר היא לספק לקורא מידע על ההשקעה באורניום, אך אין לראות בו המלצה לקנייה או למכירה.

חוזה עתידי (future contract): מסחר בחוזים עתידיים באורניום התחיל רק ב-7 במאי 2007 בבורסת הסחורות של ניו יורק (NYMEX). חוזה סטנדרטי מתייחס ל-250 פאונד אורניום חמצני U3O8, ובמחיר של 130 דולר לפאונד ב-10 במאי (עבור חוזה עתידי להספקה בחודש יוני) היה ערכו 32,500 דולר. הדרישה לביטחונות היא 3,375 דולר בלבד לכל חוזה. בשלב זה אין מסחר באופציות על החוזים העתידיים באורניום.

עסקות בחוזים עתידיים ובייחוד באופציות על החוזים האלו הן ממונפות וכרוכות בסיכון רב, אך גם בפוטנציאל לרווחים גדולים מאוד כשמצליחים לצפות את מגמת מחירי האורניום. עסקות מסוג זה אינן מומלצות למי שאינו מקצוען.

תעודת סל העוקבת אחר מחיר האורניום היא אפיק ההשקעה הנוח והישיר ביותר למשקיע המנסה להרוויח מעלייה במחיר האורניום בלי להיחשף לסיכונים גדולים מדי. המשקיע עתיד להפסיד כמובן אם ירד מחיר האורניום. היתרון הגדול של תעודת סל היא האפשרות להשקיע כל סכום שהוא, אפילו סכומים קטנים, ובניגוד לחוזים עתידים ולאופציות, שמוגדרת בהם נקודת זמן, אפשר להחזיק בתעודת הסל במשך זמן רב עד למציאת התנאים המתאימים למימוש.

תעודת סל הנסחרת כמניה לכל דבר ועוקבת אחר מחיר האורניום: Uranium Participation Corp, שסימולה U. התעודה נסחרת בבורסת טורונטו שבקנדה מ-10 במאי 2005. פרטים על תעודת הסל אפשר למצוא באתר:

www.uraniumparticipation.com

חברות ציבוריות העוסקות באורניום:

חברת Cameco היא חברה קנדית, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול CCJ ובבורסת טורונטו בסימול CCO. חברת Cameco היא היצרנית הגדולה של אורניום בעולם: החברה מפיקה כ-20% מהתפוקה העולמית של אורניום ממכרות. Cameco מפעילה ארבעה מכרות אורניום בקנדה ובארצות הברית, בבעלותה הרזרבות העשירות בעולם של מכרות אורניום מבחינת תכולת האורניום ומחיר ההפקה. רזרבות מוכחות של החברה מסתכמות ביותר מ-550 מיליון פאונד. שווי השוק של החברה 18 מיליארד דולר, מכפיל הרווח שלה 63, אבל מכפיל הרווח הצפוי לשנת 2008 הוא 15.

חברת AREVA היא חברה צרפתית הנסחרת בבורסת Euronext שבפריז בסימול CEI. חברת AREVA היא המובילה העולמית בנושא האנרגיה הגרעינית והחברה היחידה בעולם האחראית לכל הפעילויות בתחום הזה. החברה מייצרת דלק גרעיני מעפרות אורניום, מתכננת ומתחזקת ריאקטורים גרעיניים וממחזרת ומטפלת בפסולת גרעינית. שווי השוק של החברה 26.5 מיליארד דולר, מכפיל הרווח 40 ותשואת הדיבידנד 1.32%.

חברת USEC הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול USU, מספקת אורניום מועשר לתחנות כוח גרעיניות. החברה מספקת גם פתרונות ושירותים בטיפול, במחזור ובהובלה של אורניום. שווי השוק של החברה כשני מיליארד דולר, ומכפיל הרווח שלה 18.

אם כן, אפשר להשקיע בתעודת הסל הקנדית העוקבת אחר מחיר האורניום U, למי שצופה שמחיר האורניום ימשיך לעלות, גם השקעה בחברה העוסקת באורניום דוגמת ,USEC Cameco ו-AREVA יכולה להתאים אם תמשיך המגמה הנוכחית של הגדלת ייצור החשמל בכורים גרעיניים.

*מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה.

*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של אורניום, תעודת סל או מניה כלשהי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה