שוקי הסחורות: והפעם מדוע רכז תפוזים שווה כל כך?
המשקיע הישראלי עשוי אמנם להתפלא על כך; אבל רכז מיץ תפוזים קפוא הוא סחורה הנסחרת בבורסת הסחורות של ניו יורק ובבורסת הסחורות של ברזיל בנפחי מסחר גדולים ובתנודות מחיר חריפות. סוחרים רבים אף הרוויחו סכומי כסף גדולים ממסחר ברכז תפוזים לאורך השנים. רבים מהם גם הפסידו סכומים גדולים בשל כך. לתיאור התנודות במחיר רכז התפוזים יש מקום נכבד בעיתונות הפיננסית, בדומה לדיווח על העליות והירידות החדות במניות החשובות.
האמריקנים רואים חשיבות רבה בשתיית מיץ תפוזים, והיעדרו משולחן ארוחת הבוקר שלהם נתפס בעיניהם כפגיעה בזכויותיהם. תושבי ארצות הברית צורכים כחצי מצריכת מיץ התפוזים העולמית, כ-20 ליטר בממוצע לאדם בשנה; גם הבריטים צורכים כמות גדולה של מיץ תפוזים, כ-14 ליטר לאדם בשנה. מיץ התפוזים חשוב כל כך לאמריקאים עד שחברת טרופיקנה – יצרנית מיץ התפוזים הגדולה בעולם, שרכשה חברת Pepsi Bottling Group, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול PBG, בשנת 1998 – מציעה לא פחות מ-13 סוגים, שרק מומחה יכול להבחין ביניהם, ובהם סוגים המתאפיינים בחומציות נמוכה ומחזקים את מערכת החיסון, המתאימים במיוחד לילדים. הסוגים השונים מכילים גם סידן, ויטמין D וסיבים.
התפוז, מקורו בהודו, והוא נקרא בסנסקריט Na Rangi; מכאן גם שמו בשפות השונות: orange באנגלית ו-naranja בספרדית. לפרי המקורי היה טעים מריר, ורק בספרד צמח לראשונה התפוז המתוק הנפוץ בימינו.
התפוז גדל באקלים חמים, קרה יכולה לחסל את היבול כולו; והגידול צורך כמויות גדולות של מים: על פי מחקר שנערך בשנת 1991 בגרמניה, לכל כוס מיץ תפוזים שנשתתה בברזיל נדרשו 1,000 כוסות מים להשקיה ו-22 כוסות מים להכנה.
במשך מאות שנים נצרך התפוז רק כפרי טרי: לא היה אפשר לאחסנו לתקופות ארוכות ולהוביל אותו מרחקים גדולים. שוק התפוזים השתנה מן היסוד כשהומצא בפלורידה בשנת 1947 התהליך לייצור רכז מיץ תפוזים קפוא. לרכז, שנפחו כחמישית מהמיץ הטרי, חיי מדף ארוכים יותר וקל יותר להוביל אותו. כ-95% מהתפוזים הגדלים בעולם משמשים להכנת מיץ תפוזים, מהם כשלושה רבעים להכנת רכז מיץ תפוזים קפוא – סחורה הנסחרת בבורסות הסחורות - ורק רבע מהכמות משמשת להכנת מיץ טרי.
ברזיל ומדינת פלורידה שבארצות הברית הן יצרניות התפוזים העיקריות בעולם. כמעט כל הכמות המיוצרת בפלורידה נצרכת בארצות הברית; ברזיל לעומת זאת מייצאת כמעט את כל תוצרתה: היא שולטת בכ-80% מייצוא רכז מיץ התפוזים הקפוא בעולם. מכיוון שארצות הברית וברזיל מגדלות תפוזים בעונות הפוכות, הייצור הכולל מאפשר לשוק רכז התפוזים פעילות לכל אורך השנה. דרך אגב, אף על פי שישראל נודעת באיכות התפוזים שלה, היא גורם זניח בשוק רכז התפוזים העולמי.
מגדלות התפוזים העיקריות בעולם בשנת 2005 היו: ברזיל – 17.8 מיליון טון, ארצות הברית – 8.3 מיליון טון, מקסיקו – 4.0 מיליון טון, הודו – 3.1 מיליון טון, איטליה – 2.5 מיליון טון, סין – 2.4 מיליון טון וספרד 2.1 מיליון טון. על פי הנתונים משנת 1998, ישראל גידלה באותה שנה 0.36 מיליון טון.
הגורם העיקרי המשפיע על שוק רכז התפוזים הוא מזג האוויר באזורי הגידול: מכות כפור וסופות הוריקן, המתרחשות מדי פעם בפלורידה, פוגעות קשות ביבול. תופעת הלוואי של סופות ההוריקן בשנת 2004 הייתה מחלה שפגעה בעצי התפוזים ושמה citrus canker: בגללה עקרו כמות גדולה של עצים על מנת למנוע את התפשטותה. בברזיל נפגעים היבולים בעיקר בשנות בצורת.
המסחר ברכז תפוזים מתנהל בבורסת הסחורות של ניו יורק, ,NYBOTהחל משנת 1966. חוזה סטנדרטי בבורסת הסחורות של ניו יורק מתייחס ל-15,000 פאונד של רכז תפוזים, מחיר רכז תפוזים לחוזה הקרוב היה ב-16 באפריל 170 סנט לפאונד, כך שמחיר החוזה היה 25,500 דולר. הביטחונות ההתחלתיים הנדרשים הם 2,240 דולר לכל חוזה. אפשר גם לסחור בבורסת NYBOT באופציות על החוזים העתידיים ברכז תפוזים: כל אופציה מתייחסת לחוזה אחד. מי שמעריך שמחיר רכז תפוזים ירד בקרוב יכול גם "למכור שורט" חוזה על רכז תפוזים או לרכוש אופציית put על חוזה עתידי.
עסקות בחוזים עתידיים ובייחוד באופציות על החוזים האלו הן ממונפות וכרוכות בסיכון רב, אך גם בפוטנציאל לרווחים גדולים מאוד, כשמצליחים לצפות את מגמת מחירי רכז תפוזים. עסקות מסוג זה אינן מומלצות למי שאינו מקצוען.
מחיר רכז התפוזים נע בתחום שבין 70-30 סנט לפאונד בשנים 1977-1967, ובתחום שבין 200-70 סנט לפאונד בשנים 2006-1977. מחיר רכז התפוזים הגיע בחודש אוקטובר 1977 ל-128 סנט לפאונד, מחיר המקביל ל-420 סנט לפאונד בדולרים של היום מתואמים לאינפלציה. החל מחודש נובמבר 2006 ועד אמצע חודש מארס 2007 נע מחיר הרכז בתחום שבין 210-200 סנט לפאונד. אחת הסיבות לכך הייתה הפגיעה ביבולים שפגעה הקרה בקליפורניה בחורף האחרון. לאחר מכן ירד מחיר רכז התפוזים, וב-16 באפריל היה מחירו 170 סנט לפאונד.
יבול התפוזים בפלורידה ובברזיל צפוי לרדת בשנת 2007. מספר עצי התפוזים בפלורידה ירד השנה ב-14% לעומת המספר לפני שנתיים ועמד על כ-71 מיליון עצים. ב-28 בפברואר 2007 הסתכם מלאי רכז התפוזים הקפוא במחסנים שבארצות הברית ב-732 מיליון פאונד, ב-32% פחות מבשנה שעברה. התחזית של ממשלת ברזיל היא שיבול התפוזים בשנת 2007 יהיה 17.9 מיליון טון, לעומת 18.1 מיליון טון בשנת 2006, משום שברזיל איבדה יותר משני מיליון עצי פרי בהתפרצות פתאומית של מחלה שאין לה מרפא, וקיים חשש גדול להתפשטותה בכל רחבי ברזיל. לכן, אם מסתמכים על כך שהאמריקאים יוסיפו לשתות מיץ תפוזים לארוחת הבוקר, אפשר להגיע למסקנה שהמחיר הגבוה של רכז התפוזים ישמר כנראה בעתיד הקרוב.
*מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של רכז תפוזים.