סחורות: איך באמת משקיעים בפלטינה?
הביקוש הגדול למתכת האצילה פלטינה וההיצע המוגבל שלה הביאו לעלייה תלולה במחירה, כפי שהסברתי בשבוע שעבר, יותר מ-20% ממוצרי הצריכה בעולם מכילים פלטינה או דורשים פלטינה בתהליך ייצורם.
הפלטינה משמשת בעיקר לייצור תכשיטי יוקרה ולממירים קטליטיים ברכב. ההחמרה בתקנות למניעת זיהום אוויר באירופה, סין ויפן מביאה לשימוש מוגבר בפלטינה לממירים קטליטיים בעיקר ברכבים המונעים בדיזל. בגלל העלייה הגדולה במחיר הפלטינה יצרני רכב בארצות הברית עוברים לשימוש גם בפלדיום לממירים קטליטיים ברכב המונע בבנזין, משום שמחירו של הפלדיום כרבע ממחיר הפלטינה (הפלדיום הוא מתכת מקבוצת הפלטינה הנחשבת גם לאצילה ולה תכונות רבות הדומות לתכונות הפלטינה). בסין גובר השימוש בפלדיום כתחליף לפלטינה גם בתכשיטים, אך בארצות הברית וביפן השימוש בפלדיום לתכשיטים הוא אפסי. דרך אגב, מה שמכונה זהב לבן הוא סגסוגת של זהב ופלדיום.
לאלו המעריכים שמחיר הפלטינה צפוי להוסיף לעלות ומחפשים להרוויח מכך – אביא כאן את הדרכים העיקריות להשקיע בפלטינה. חשוב לציין שמטרת המאמר היא לספק לקורא מידע על ההשקעה בפלטינה, אך אין לראות בו בשום מקרה המלצה לקנייה או למכירה.
חוזה עתידי ((future contract: העסקות נעשות בבורסת הסחורות של ניו יורק (NYMEX), חוזה סטנדרטי מתייחס לחמישים אונקיות טרוי פלטינה, ובמחיר של 1,263 דולר לאונקיה היה ערכו בשישה באפריל 63,150 דולר, הדרישה לביטחונות למי שאינו חבר בורסה היא רק 3,375 דולר לכל חוזה. אפשר גם לסחור בבורסת NYMEX באופציות על החוזים העתידיים בפלטינה: כל אופציה מתייחסת לחוזה אחד על 50 אונקיות פלטינה. מי שמעריך שמחיר הפלטינה ירד בקרוב יכול גם "למכור שורט" חוזה על הפלטינה או לרכוש אופציית put על חוזה עתידי.
עסקות בחוזים עתידיים ובייחוד באופציות על החוזים האלו הן ממונפות וכרוכות בסיכון רב, אך גם בפוטנציאל לרווחים גדולים מאוד כשמצליחים לצפות את מגמת מחירי הפלטינה. עסקות מסוג זה אינן מומלצות למי שאינו מקצוען.
תעודת סל העוקבת אחר מחיר הפלטינה: בשלב זה אין בשוק תעודה כזאת, אבל השמועות אומרות שבקרוב מתעתדת אחת החברות המנפיקות תעודות סל להנפיק תעודה העוקבת אחר מחיר הפלטינה. אם תתממש ההערכה, צפוי מחיר הפלטינה לעלות, כיוון שהחברה המנפיקה את התעודה תיאלץ לרכוש כמות גדולה של פלטינה או חוזים עתידיים לפלטינה כגיבוי לתעודת הסל.
השקעה במטבעות פלטינה: ממשלת ארצות הברית הטביעה את מטבעות הנשר האמריקאי שנת 2007 מפלטינה טהורה, 99.95%. את המטבעות אפשר להשיג במשקל של אונקיית טרוי אחת, חצי אונקיה, רבע אונקיה ועשירית אונקיה. מחיר המטבעות גבוה בכ-28% ממחיר המתכת בגלל ערכם לאספנים.
באתר חברת המטבעות הנדירות אוסטין, ,www.austincoins.com/Platinum-eagles מציעים מכירה מקוונת של מטבעות הפלטינה בתשלום בכרטיס אשראי והמשלוח מידי ומאובטח. מחיר המטבע של אונקיה אחת הוא 1,615 דולר, של חצי אונקיה 829 דולר, של רבע אונקיה 429 דולר ושל מטבע במשקל עשירית אונקיה 179 דולר. גם ממשלת קנדה מטביעה מטבעות פלטינה טהורה ועליהם סמל העלה של עץ האדר הקנדי, המופיעים במשקלים זהים למטבעות של ארצות הברית.
חברה ציבורית העוסקת בפלטינה: חברת Stillwater Mining הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול ,SWC עוסקת בהפקה, בעיבוד ובשיווק פלטינה ופלדיום במדינת מונטנה בארצות הברית. לחברה מכרות ומפעל זיקוק במקומות שונים במונטנה. לחברה יש רזרבות מוכחות של 42.4 מיליון טון עפרות עם נצולת ממוצעת של 0.54 אונקיות פלטינה ופלדיום לטון עפרה, כלומר רזרבה של כ-23 מיליון אונקיות פלטינה ופלדיום ביחד.
החברה נוסדה בשנת 1992 ומרכזה בעיר Billings במדינת מונטנה. בזכות העלייה החדה במחיר הפלטינה השיגה SWC רווח נקי של 2.8 מיליון דולר ברבעון האחרון, לעומת הפסד ברבעון המקביל בשנה שעברה. מכפיל הרווח הצפוי של החברה לשנת 2008 הוא בסביבות 23. החברה מעודדת לאחרונה שימוש במתכת פלדיום לייצור תכשיטים בסין ויצאה במסע פרסום רחב לכך בשנחאי ופקינג, זאת בתקווה להעלות את מחיר הפלדיום שנסחר לאחרונה במחיר זול יחסית של 355 דולר לאונקיה, בגלל עודף היצע של המתכת המופקת ברוסיה בכמויות גדולות. כיום כל תפוקת הפלדיום של SWC הולכת לממירים קטליטיים בתעשיית המכוניות בארצות הברית, והערכה היא שהגדלת השימוש בפלדיום לתכשיטים בסין תביא להגברת הדרישה למתכת זו ולעלייה במחירה.
אם כן, אפשר להשקיע בפלטינה בחוזים עתידיים, במטבעות ובחברות המפיקות פלטינה, יש לזכור שמחיר הפלטינה הגבוה מאוד כיום יכול גם לרדת ולגרום להפסדים למי שמשקיע במתכת זו.
*מאת: אריה גורן - אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל, של כלל פיננסים בטוחה.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של פלטינה, מטבעות פלטינה או מניה כלשהי.