יבמ תסייע לפתח את טלסקופ הרדיו הגדול בעולם
יבמ תפתח בשיתוף פעולה עם ארגון המחקר האסטרונומי העולמי ASTRON שבבים יעודיים חדשים לעיבוד אותות מעורבים – אנלוגיים ודיגיטאליים. השבבים החדשים בעלי הביצועים הגבוהים במיוחד ישולבו באלפי אנטנות במסגרת הפרוייקט של אסטרון לבניית אב-טיפוס של רדיו-טלסקופ חדש, SKADS/EMBRACE, העתיד להוות שלב ראשון בדרך להקמת טלסקופ הרדיו האסטרונומי הגדול בעולם - SKA : מערך טלסקופ ששטח הקליטה שלו מגיע לקילומטר מרובע שלם.
טלסקופ הרדיו SKA נבנה במאמץ משותף של קהילת אסטרונומים עולמית, והוא עתיד לשלב מיליוני אנטנות הקולטות אותות רדיו, שייפרסו לאורך רצועה בת 3,000 ק"מ, כרוחבה של ארה"ב מחוף לחוף. הטלסקופ יאפשר להתבונן עמוק אל תוך החלל, לאתר גלקסיות ההולכות ונולדות, לחקור את החומר השחור ואולי גם לפצח את חידת מקור היקום, לפני 13 מיליארד שנים.
על מנת לבנות את טלסקופ ה- SKA, נדרשות טנכולוגיות חדשות ושיפורים נרחבים בטכנולוגיות המוכרות כיום. פרוייקט SKADS/EMBRACE מיועד להוות אב-טיפוס להקמת ה- SKA.
הולנד, צרפת, איטליה וגרמניה מעורבות בתכנון ובפיתוח אנטנות SKADS/EMBRACE. מדינות אחרות, עוסקות בצדדים הנדסיים ומדעיים אחרים. פיתוח הטכנולוגיות השונות דורש שיתוף פעולה עם שחקן טכנולוגי מוביל – וב- ASTRON בחרו ביבמ לתפקיד הזה. צוות מהנדסים משני הצדדים יפעל במעבדות הפיתוח של יבמ בברלינגטון, ורמונט, על מנת לתכנן את המעבדים הייעודיים החדשים.
השבבים המיוחדים של יבמ יציעו רמה נמוכה של צריכת חשמל – ובעקבותיה עוצמה נמוכה במיוחד של פליטת רעשים אלקטרוניים משל עצמם, העלולים לשבש את קליטת אותות הרדיו. הם יתבססו על טכנולוגיית הסיליקון-גרמניום של יבמ, ויגיעו למהירות שיא של 200 גיגה-הרץ, המתאפשרים בזכות תכנון ב- 0.13 מיקרון. שבבי הסיליקון ישלבו מעגלי רדיו (RF) ברמת השבב עצמו. אספקת אב-טיפוס ראשון של השבב החדש צפויה במחצית הראשונה של 2007.
בעבר, כבר שיתפה יבמ פעולה עם תאגיד ASTRON, בהעמדת מחשב העל Blue Gene לשירות משימות האיסוף והניתוח של רשת "טלסקופ תוכנה", אותו מפעיל תאגיד המחקר האסטרונומי בצפון הולנד.