למרות תיקון אפשרי - המגמה לא צפויה להשתנות

ללא איתות חיובי משווקי העולם ומארה"ב בעיקר, הבורסה התל אביבית לא תתרומם ותמשיך לנוע סביב הרמה הנוכחית
דרור איטח |

הבורסה התל אביבית אינה מצליחה להתאושש וחתמה היום שבוע שלישי רצוף של ירידות שערים. מאז שניצבה בשיאה באמצע החודש החולף, איבדה הבורסה מעל ל-8% בממוצע מערכה. בניגוד לשבוע שעבר, הכיוון בתחילת השבוע הנוכחי היה די ברור - אדום מובהק. ברקע, למרות הניסיון של המדדים הישראלים לצוף בתקופה האחרונה, לנוכח המגמה השלילית שמאפיינת את שווקי העולם, נכשלה הבורסה התל אביבית ונגררה יום אחר יום אחרי המומנטום השלילי שהחל בשווקים מעבר לים.

את השבוע שעבר פתחו המדדים התל אביבים בסערה, יומיים רצופים של עליות החזירו למשקיעים את מרבית האחוזים שאיבדו בירידות של הימים הקודמים. אך עליות אלו היו תיקון נקודתי בלבד והבורסה חזרה למסלול הירידות שנמשך כארבעה ימים רצופים.

הבורסה הישראלית כאמור, נגררת אחר השווקים בעולם. את הירידות העולמיות הובילו תחילה השווקים המתעוררים, כל זאת על רקע חשש להאטת הצמיחה בארה"ב. השוק הישראלי נתפס בעיני המשקיעים הזרים כשוק מתעורר, כך שבאותה קלות שהזרימו כספים לרחוב אחד העם, כך הם מושכים אותם.

מה הלאה? נצטרך להמתין להתפחויות בארה"ב. המשקיעים עוקבים בדריכות אחר הנתונים הכלכליים, כאשר הסיכויים להעלאת הריבית נוספת בסוף חודש יוני נראים גבוהים. כך ששווקי העולם יצטרכו להתרגל לסביבת ריבית גבוהה יותר. לאחר ירידות חדות של מעל ל-3% במדדים הכבדים, יכול להגיע שוב התיקון לתל אביב. אך ללא איתות חיובי משווקי העולם, סביר להניח שהבורסה התל אביבית לא תתרומם ותנוע סביב הרמה הנוכחית.

הדולר שמתחזק בדרך כלל בתקופות שפל של הבורסה הישראלית, שמר על רמתו הנמוכה בשבועיים האחרונים ואף נחלש מעט למול השקל. זאת למרות הותרת הריבית על כנה בשבוע שעבר. שני גורמים השפיעו על המסחר במטבעות שקל/דולר בתקופה זו. הראשונה, המסחר העולמי במטבעות, שם נחלש הדולר. בנוסף, מנתונים שפרסם בנק ישראל, עולה כי הירידות החדות בשווקים המתעוררים דחפו משקי בית רבים למכור קרנות השקעה בשווקים אלו. על פי בנק ישראל עלה היקף הפדיונות של הישראלים על פדיונות הזרים בבורסה הישראלית. עודף פדיונות יוצר ביקושים לשקל אשר חיזקו אותו למול הדולר.

מנגד לאווירה השלילית בשוק המניות, הניב האפיק השקלי תשואות חיוביות למשקיעים, כאשר היעדר ההנפקות של האוצר במהלך החודשים אפריל ומאי, עודף בגביית המיסים של הממשלה, לצד היחלשותו של הדולר וההחלטה של בנק ישראל להותיר את הריבית במשק על כנה, תומכים בהמשך הביקושים ובמגמה החיובית.

התשואות באגרות החוב השקליות המשיכו גם השבוע לרדת לרמות של 6.45% בארוכי הטווח. את שבוע המסחר סיימו אגרות החוב מסוג שחר בעליות שערים של 0.2% ואילו השחרים הארוכים בעלי מח"מ ארוך סיימו את השבוע בעליות של כ 0.4% לערך.

אגרות החוב השקליות מסוג גילון עלו אף הם בשיעור של 0.15% כאשר הגילון הארוך נסחר בתשואה של 5.97% כ 0.26% מעל תשואת המק"מ (נכס הבסיס).

אגרות החוב הצמודות מדד מסוג גליל חתמו את השבוע בירידות שערים, לאור המדדים הנמוכים הצפויים בחודשים הקרובים המותירים את רמת המחירים במשק בגדר יעד בנק ישראל. כאמור את השבוע סיימו הגלילים בירידות קלות של 0.1% והגליל הארוך ביותר נסחר בתשואה של 3.95%.

אגרות החוב להמרה סיימו בירידות שערים של כ 0.9% על רקע ירידות השערים בנכסי הבסיס וצמודות המט"ח ירדו בשיעור דומה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה