מדד מנהלי הרכש עלה באפריל ל-57.1%

משלים עליה רצופה של 0.5% בחצי שנה. התאוששות בביקושים המקומיים ובהזמנות בתוך ישראל. רכיבים בודדים בהאטה - מלאי חומרי גלם ומלאי מוצר מוגמר
שי פאוזנר |

מדד מנהלי הרכש בישראל לחודש אפריל 2006 משלים חצי שנה ברציפות במגמת התרחבות ועומד על 57.1%, לעומת 56.6% במארס, עלייה של 0.5% המעידה על התעצמות קלה במגמת ההתרחבות של המשק היצרני בישראל. המד נערך על ידי חברת B&D - דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש.

נציין, כי כאשר ערך המדד נמצא מעל קו 50%, הדבר מעיד על מגמת התרחבות במשק היצרני בישראל, וכאשר ערך המדד נמצא מתחת לקו ה- 50% הדבר מעיד על האטה במשק היצרני הישראלי.

באפריל ניכרה התאוששות בביקושים המקומיים ובהזמנות בתוך ישראל והרכיב עלה ב-3.2%. זאת, לאחר שבחודש מרץ חלה בו ירידה חדה של 7.7%. לצד ההתאוששות בביקושים המקומיים נמשכה מגמת העלייה בביקושים מחו"ל ורכיב הביקושים לייצוא הגיע ל64.5%, הערך הגבוה ביותר שנמדד מאז יוני 2004. ההתאוששות בביקושים המקומיים לצד העלייה בביקושים מחו"ל השפיעו גם על רכיב תפוקות הייצור והוא עלה החודש ב-0.3%.

כל רכיבי המדד החשובים והמרכזיים נמצאים החודש בהתרחבות, וברובם נרשמה החודש התעצמות במגמה. קיימים רכיבים בודדים במגמת האטה והם רכיב מלאי חומרי גלם ורכיב מלאי מוצר מוגמר.

גם רכיב זמני אספקה יבוא, נמצא במגמת האטה אך משמעותה שישנה מגמת התקצרות בזמני האספקה של מוצרי יבוא.

רכיב הביקושים ליצוא משלים 14 חודשים ברציפות במגמת התרחבות, כאשר הערך שנמדד באפריל ברכיב זה עומד על 64.5% לעומת 64% במארס. רכיב תפוקות הייצור משלים 6 חודשים רצופים במגמת התרחבות, הערך באפריל 60.4%, לעומת 60.1% במארס.

ברכיב הביקושים המקומיים, המשקף את ההזמנות המקומיות למוצרי המגזר היצרני בישראל, נמדד בחודש אפריל ערך של 54.2%, לעומת 51% במרץ, עלייה של 3.2%. זאת, לאחר שבחודשיים האחרונים נרשמה ירידה ברכיב של 7.7% במארס ושל 2.3% בפברואר.

ברכיב התעסוקה, המשקף את הביקוש לעובדים במגזר היצרני, נרשם באפריל ערך של 57.7% לעומת ערך של 60.1% במארס, ירידה של 2.4% המעידה על ירידה בביקוש לעובדים במגזר היצרני. ברכיב הרכישות למלאי הערך שנמדד באפריל עומד על 55.9% לעומת 56% במארס רכיב מלאי חומרי גלם ממשיך להימצא במגמת האטה עם ערך של 47.8% באפריל לעומת 49% במארס. ברכיב מלאי מוצר מוגמר נמדד ערך של 49.1% באפריל לעומת 50.4% במארס.

ברכיב המחירים, המשקף את מחירי הרכישה של חומרי הגלם על ידי המגזר היצרני, נמשכת זה החודש ה-11 ברציפות מגמת ההתרחבות. באפריל חלה התעצמות במגמה והרכיב שנמדד 72.9% לעומת 72.1% במארס. מנהלי הרכש בישראל מציינים באופן בולט את המשך העלייה במחירי המתכות ובניהם: אלומיניום, ברונזה, נחושת ופליז. ואת העלייה במחירי קמח ומוצרי הבשר ובניהם: בשר בקר מיובא, הודו ופטמים. בנוסף מדווח על עליה במחירי הפולימרים ובפלסטיק לצד העלייה הנמשכת במחירי מוצרי האנרגיה.

מנהלי הרכש בארה"ב מציינים גם הם עליה במחירי האנרגיה על סוגיו השונים, מתכות שונות ובניהם אלומיניום, נחושת, טיטניום , פליז ופלדה. עלייה בנייר, פלסטיק, רכיבים אלקטרוניים וכן קמח וצימוקים. מנהלי הרכש באנגליה מציינים את העלייה המתמשכת במחירי האנרגיה, המתכות ובמוצרי האריזה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה