פעילי מט"ח: בטווח הקצר תמשך התנודתיות בדולר

הפועלים: צמצום פער הריביות לרמה של 0.25% בלבד הגדילה את הרגישות של המסחר בשקל לגורמי השפעה מקומיים ובינלאומיים. לאומי: בטווח הארוך השקל צפוי להמשיך ולהיתמך בסנטימנט העולמי החיובי כלפי השווקים המתעוררים
דרור איטח |

לאחר חודש של רגיעה בזירת המטבעות המקומית, שב הדולר האמריקני למרכז העניניים בשוק המקומי. לאחר שהגיע לשיאו במחצית השנייה של חודש נובמבר 2004, החל הדולר לאבד גובה זאת במקביל לעליות שנרשמו בשוק ההון המקומי. למרות העלאות הריבית בארה"ב, שמר בתקופה זו השקל הישראלי על עוצמה למול הדולר, כשהוא שורד גם אשפוזו של ראש הממשלה אריאל שרון.

אך, מאז ניצחון תנועת החמאס בבחירות לראשות הרשות הפלשתינית, החל לטפס המטבע האמריקני והתחזק במשך ששה ימי מסחר למול השקל המקומי. במהלך תקופה זו התחזק הדולר ב-2% למול השקל.

ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר השקל ייסחר במגמה מעורבת על רקע העלייה ברמת אי הוודאות הביטחונית, בעקבות נצחונו של החמאס בבחירות לרשות הפלשתינאית. בשוק ממתינים גם להתפתחויות בזירה הפוליטית בישראל, לקראת הבחירות ההולכות וקרבות. העלאת הריבית הדולרית השבוע החזירה את פער הריביות לרמה של רבע אחוז בלבד, והגדילה את הרגישות של המסחר בשקל לגורמי השפעה מקומיים ובינלאומיים.

באשר לטווח הארוך, מעריכים בבנק כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות. השקל צפוי לקבל תמיכה משילוב של מספר גורמים: זרימת הון לישראל על ידי משקיעים זרים על רקע המדדים הכלכליים החזקים בישראל, שמצליחה לקזז את העלייה המתמשכת שנרשמה בהשקעות של ישראלים בחו"ל, ותחזיות של בתי השקעות ובנקים גדולים ברחבי העולם, כי בשנת 2006 צפויה מגמה של היחלשות בשער הדולר מול האירו בשוק הבינלאומי, שצפויה ללחוץ כלפי מטה גם את שער הדולר מול השקל.

לדברי כלכלני ענף מחקר שוק ההון של בנק לאומי, בזירה המקומית, לאחר העלאת ריבית ה- Fed השבוע, הצטמצם פער הריביות המוניטריות ישראל-ארה"ב ל-25 נקודות בסיס בלבד. בדו"ח האינפלציה למחצית השנייה של 2005, שפורסם השבוע, ציין בנק ישראל כי בשנת 2006 צפוייה ירידה בהיקף ייבוא ההון לישראל לעומת 2005 על רקע שינוי טעמי המשקיעים הזרים ביחס לשווקים מתעוררים ומיצוי ההפרטות במשק. לעומת זאת, המשקיעים הישראליים, ובפרט אלו המוסדיים, צפויים להאיץ את קצב השקעותיהם בחו"ל השנה.

שילוב זה של ירידה בזרם ההון הנכנס למשק המקומי למול עלייה בזרם ההון היוצא צפוי להגביר את התנודתיות בשוק המט"ח, בפרט בטווח הקצר, כאשר לכך מתווספים גם האירועים הגיאופוליטיים האחרונים, ובהם תוצאות הבחירות ברשות הפלסטינאית.

בטווח הארוך יותר, הרי שעל רקע מדיניותו האסרטיבית של בנק ישראל לשמירת פער ריביות חיובי, והמשך איתנות הכלכלה המקומית, הרי שלמרות רמתו הנמוכה של פער הריביות, לא צפוי פיחות מהותי והשקל צפוי להמשיך ולהיתמך בסנטימנט העולמי החיובי כלפי השווקים המתעוררים וממגמות המסחר בדולר בעולם.

במבט לעתיד, מעריכים בלאומי כי בעוד שבטווח הקצר יתכן מסחר תנודתי בהשפעת אירועים גיאו-פוליטיים, השקל צפוי לשמור על חוזקה יחסית לנוכח המשך זרם ההשקעות הזרות לישראל, מדיניותו האקטיבית של בנק ישראל ומגמות המסחר במט"ח בעולם.

מחדר המסחר של פורקסיה נמסר, כי שוק המט"ח צפוי במגמת הפיחות הזוחל לעבר סביבת ההתנגדות 4.70 שקלים. אי הוודאות במישור המדיני-בטחוני-פוליטי תמשיך ותקרין על שוק המט"ח המקומי בטווח הקצר. חיזוק למגמת הפיחות הזוחל הינו המימושים בשוק המניות. חשוב להדגיש כי במהרה אנו צופים לעליית שיעור הריבית השקלית ולהפנמה כי הפד לא סיים את תהליך ההידוק המוניטרי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה