בנק ישראל מאריך את יום העסקים הבנקאי עד ל-18:30
תקנה חדשה ומעניינת מתפרסמת היום על ידי המפקח על הבנקים בבנק ישראל, יואהב להמן. החל מה-21 בפברואר הקרוב, יוארך "יום העסקים" הבנקאי בישראל ויסתיים בשעה 18:30 במקום בשעה 15:00. בימי שישי יסתיים יום העסקים בשעה 14:00, במקום בשעה 15:00.
בבנק ישראל מציינים כי הוראה זו הינה תולדה של דיונים ארוכים אשר מתנהלים בנושא זה מזה מספר חודשים בין נציגי בנק ישראל, העוסקים ברפורמה במערך התשלומים בישראל ונציגי מחלקת הפיקוח על הבנקים לבין נציגי הבנקים.
ההשלכה של הארכת יום העסקים אינה בהכרח על היקפי פעילות העובדים בסניפים, שכן "יום עסקים" הוא מינוח לצורכי קביעת התחשבנויות על גובה הריביות, מועדי ההפקדות וביצוע התשלומים השונים.
בבנק ישראל מציינים כי להוראה החדשה ישנן השלכות שונות על לקוחות הבנקים. ערך יום עסקים: החל מכניסת ההוראה לתוקף, לא יהיה הבדל בין ביצוע פעולה בחשבון הבנק בשעות הבוקר לבין ביצוע בשעות אחר הצהריים של אותו יום (למעט ימי ששי וערבי חג).
בשני המקרים הפעולה תרשם בערך אותו יום. כך לדוגמא, עד 21.2.06, שיק שנמשך/הופקד לפני שעה 15:00 קיבל ערך של אותו יום, ואילו שיק שנמשך/הופקד אחרי שעה 15:00 קיבל ערך של היום למחרת. על פי ההוראה החדשה כאמור – החל מה- 21.2.06 להוראות לקוחות לביצוע פעולות, הניתנות בכל יום עד לתום יום העסקים יהיה אותו ערך.
כאמור, לגבי שעות פעילות הסניפים, אין בהכרח חפיפה בין יום עסקים בנקאי לבין יום פעילות בנקאי. יתכן שסניף יהא פתוח בשעות שונות מאשר יום העסקים הבנקאי. כמו כן, נמסר כי תשלומים לרשויות וספקים אשר יבוצעו בתאריך מסוים יקבלו ערך של אותו יום, כל עוד יבוצעו עד השעה 18:30. הכנה ל-RTGS למעשה ההארכה של יום העסקים נועדה להכשיר את הקרקע למערכת הסליקה החדשה שבנק ישראל יוזם. מערכת ה-RTGS שצפויה להתחיל לפעול לקראת הרבעון הראשון של 2007, היא היא המהפיכה האמיתית.
מערכת זאת תכפה סליקה תוך יומית על הבנקים. לכן, הארכת יום העסקים נועדה לאפשר חפיפה טובה יותר בין יום העסקים הבנקאי לבין יום הפעילות בבנקים ולהקל על הפעילות בתחומים נוספים, כגון פעילות מול הבורסה לניירות ערך ופעילות מול חו"ל.
מסלקה זו תבטיח ביצוע מהיר ואמין של תשלומים במשק ותאפשר לבצע תשלומים בסכומים גדולים בין פרטים וחברות במהלך היום בצורה בטוחה ובאופן מיידי וסופי, שלא יאפשר ביטול העסקה במועד מאוחר יותר.
פיתוח מערכת מסוג RTGS וכן ישום השינויים המתוכננים במערכות תשלומים אחרות, יתאימו את מערך התשלומים הקיים בישראל לסטנדרטים בינלאומיים המקובלים בעולם, דבר שיאפשר לציבור בארץ ולגורמים מחוץ לישראל, לבצע תשלומים בצורה בטוחה ועל פי כללים ידועים ונהוגים בעולם כולו.