
קריסה בענף האנרגיה המתחדשת; סולאראדג' נחתכת ב-19% בטרום
ממשל טראמפ בדרך לבטל הטבות מס לפרויקטים שלא יחלו בנייה תוך 60 יום מאישור החוק החדש, או שלא יופעלו עד 2028, מה שעשוי לפגוע משמעותית ביזמיות האנרגיה המתחדשת; אנלייט, דוראל ואנרג'יקס נופלות בת"א, סולאראדג' צוללת ב-19% במסחר המוקדם בוול סטריט, והאנליסטים בג'פריס מזהירים: "המניות הסולאריות צפויות לרדת"
מניות יזמיות האנרגיה המתחדשת בארה"ב תחת לחץ היום כש-אנלייט אנרגיה -5.68% , אנרג'יקס -5.8% ו-דוראל אנרגיה -3.78% יורדות במסחר בתל אביב, כשגם SolarEdge -23.99% הישראלית יורדת ב-19% במסחר המוקדם בוול סטריט. הסיבה היא מהלכי המיסוי החדשים של ממשל טראמפ שצפויים לפגוע משמעותית בהטבות לחברות בתעשייה.
רפורמת המס החדשה שמקדם ממשל טראמפ בקונגרס האמריקאי טורפת את הקלפים עבור יזמי האנרגיה המתחדשת, ועשויה להקשות משמעותית על פעילותן של חברות כמו אנרג'יקס, אנלייט ודוראל שפועלות בארה"ב, כמו גם על חברות טכנולוגיה כמו סולאראדג' שמספקת ציוד למערכות סולאריות. הדו"ח האחרון שפורסם על רקע ההצבעה בוועדת החוקה של בית הנבחרים חושף מהלומה חזקה לעידוד ההשקעות באנרגיה ירוקה, עם ביטול גורף של ההטבות המרכזיות שניתנו בפרק 48E ובפרק 45Y של חוק ה-IRA (Inflation Reduction Act), שאפשרו לחברות לקבל הטבות שלעיתים הגיעו לעד 50% מגובה הפרויקט.
האנליסטים בבנק ההשקעות ג'פריס מבהירים שהגרסה העדכנית של החוק כפי שאושרה בוועדת החוקה של בית הנבחרים היא חמורה בהרבה מהגרסה הקודמת, ומכנים אותה "הפירוש המגביל ביותר לחוק שראינו אי פעם". לטענתם, השילוב בין לוחות הזמנים הקצרים, השפה הלא ברורה לגבי מה נחשב "in construction" או "placed in service", ודרישות שרשרת האספקה תחת הגבלות FEOC, יוצרים מצב שבו אין כמעט דרך ריאלית לעמוד בתנאים.
אם הנוסח הקיים יעבור כפי שהוא, יוסרו כל ההקלות המס על פרויקטים שלא יופעלו עד סוף 2028 או שלא יחלו בבנייה תוך 60 יום מהחלת החוק. בניגוד לציפיות הקודמות, הגרסה החדשה לא כוללת לוח זמנים הדרגתי לביטול ההטבות אלא הפסקה חדה ומוחלטת, צעד שמקשה עוד יותר על תכנון פיננסי של פרויקטים חדשים ועלול לגרום ליזמים לעצור השקעות.
ההשלכות על החברות הישראליות צפויה להיות משמעותית. אנרג'יקס שמרבית הצבר שלה מבוסס על פרויקטים בשוק האמריקאי, אנלייט, שמובילה פרויקטים גדולים של רוח וסולאר בארה"ב, ודוראל, שמנסה להרחיב את פעילותה ולבסס נוכחות בארה"ב, עלולה להיתקל בחומות חדשות. כולן צפויות לסבול מסנטימנט שלילי שיכול להתבטא גם במחירי המניות בטווח הקצר.
גם אם בסופו של דבר תתקבל גרסה מעודכנת יותר לתיקונים בחוק, עצם העובדה שגרסה כה אגרסיבית עברה בשלב מתקדם בבית הנבחרים, ויש לה סיכוי ממשי להתקבל, יוצרת חוסר ודאות
שמערער את כל התחום. ההשקעות שהוזרמו לארה"ב מצד גופים זרים, כולל יזמיות ישראליות, התבססו על הבטחות רגולטוריות לטווח הארוך. כעת, כשהבסיס הזה מתערער, ייתכן שנראה האטה בקצב הקמה של פרויקטים, עיכובים בקבלת החלטות השקעה, ועלייה בעלויות מימון, תופעות שעלולות לפגוע
לא רק בחברות עצמן אלא גם בתהליך כולו של מעבר לאנרגיה מתחדשת בארה"ב.
ההשפעה על סולאראדג' ואנפייז
הטיוטה הנוכחית של החוק גם מכה במגזר הסולארי למגורים - סעיף 48E תוקן כך שיזמים שמספקים מתקנים סולאריים בשיטת ליסינג או חוזי PPA לא יהיו זכאים עוד להטבות המס. מדובר במהלך שמוחק יתרון תחרותי שניתן להם בתחילת הדרך, מה שעלול לצנן את שוק המערכות הסולאריות הביתיות כולו ולהפעיל לחץ על מניות כמו סולאראדג' ואנפייז Enphase Energy -15.88% .
- תוכנית חדשה תאפשר ייצור חשמל סולארי מעל שדות חקלאיים
- הנפט מזנק; "ישראל צפויה לתקוף את איראן"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
האנליסטים בבנק ההשקעות ג'פריס ציינו כי "צפוי שמניות של חברות סולאריות יספגו ירידות חדות. תחום האנרגיה הסולארית למגורים צפוי להיות מושפע במיוחד בעקבות החרגה בוטה מהחוק. אנחנו לא מצפים שהנוסח הזה יישאר גם בטיוטה של הסנאט, אבל מניות כמו RUN, SEDG ו-ENPH צפויות להיות תחת לחץ. התחושה המוטעית שנראה שהגרוע מכל כבר מאחורינו בעקבות טיוטת החוק מתפוגגת, וזה מחליש את התנופה שהובילה לא מזמן משקיעים לרכוש מניות בתחום האנרגיה המתחדשת. מנגד, חברות מקומיות כמו FSLR עשויות לבלוט לחיוב בזכות שפה תקיפה אף יותר סביב נושא ה-FEOC בטיוטה האחרונה, ביחס לירידות הצפויות בשאר הסקטור. ייתכן שיידרשו עוד מספר שבועות עד שנראה את טיוטת הסנאט, מה שמשאיר את הסקטור "תלוי באוויר" בינתיים".
טראמפ מפתיע את חברות האנרגיה
עוד לפני שנבחר לנשיאות ארה"ב, התפיסה בשוק הייתה שטראמפ
פחות טוב לסקטור האנרגיה הירוקה. טראמפ ידוע במקורבותו לחברות הדלק והגז והאמת שהוא גם די מזלזל בנושא ההתחממות הגלובאלית. עם זאת, בשיחות שערכנו עם מנהלי החברות, אף אחד לא ציין שהוא צופה פגיעה משמעותית בתחום מצד הממשל:
"אין ספק שיש חוסר ודאות ביחס לממשל החדש ולא רק באנרגיות מתחדשות. חוסר הודאות הזה מצד אחד מהווה אתגר ומצד שני הזדמנות. יש דבר אחד שהוא ברור - יש רצון של הממשל הקיים לעודד צמיחה אמריקאית", אמר לנו בשיחה אסא לוינגר, מנכ"ל אנרג'יקס. "זה מאוד חשוב וזה נותן לנו יתרון, מאחר ואנחנו בשיתוף פעולה אסטרטגי עם First Solar, אנחנו מעריכים שהעובדה שלנו יש פאנלים מיוצרים בארה"ב תתן לנו עדיפות בשוק. אנחנו כבר רואים את זה. כשאין לך ציוד אמריקאי קשה מאוד להתקדם בפרויקטים. אף בנק לא ייקח סיכון של לקנות פאנל מאסיה למשל. מי שנותן את הטון זה הגופים הפיננסים - כשרואים שהם מתקדמים איתנו במלוא הכוח, אז מבינים שאולי יש חוסר ודאות בשוק, אבל שמבחינתם כל עוד יש ייצור אמריקאי בתמונה אפשר להמשיך".
בנוסף, כשנשאר מי לדעתו משפיע יותר על החברות, הממשל או הבנק המרכזי, השיב: "אני חושב שהריבית יותר משפיעה. זה הכלכליות של הפרויקטים".
"אנרגיה סולארית מייצרת הרבה מקומות עבודה לבייס הרפובליקני של טראמפ, לכן גם מתוך הבית קשה לי לראות פגיעות משמעותיות", אמר לנו יוני חנציס, מי שאז היה משנה למנכ"ל והיום כבר מכהן כמנכ"ל דוראל אנרגיה, מוקדם יותר השנה. "ימים יגידו אבל אנחנו אופטימיים ולפני הכניסה שלו לתפקיד ההערכות שלנו היו שעולם כמנהגו ינהג, והצמיחה תמשיך".
עם זאת, פנינו לחנציס גם עכשיו כדי להבין איך המהלכים עשויים להשפיע על דוראל: "אני חושב שלפחות מבחינת דוראל, הצעת החוק במתווה הנוכחי מייצרת וודאות חשובה לטווח קצר, כי היא קובעת שכל פרויקט שיחובר עד 2028 יקבל הטבה וכל הצבר שלנו הוא עד 2028. צריך לזכור שיש גם מגיני מס והם יהיו גם אם ההצעה תעבור כמו שהיא. עם זאת, עדיין מוקדם לקבוע מה תהיה הסביבה תחת הממשל הבא".
האגריסביות של הממשל לא מדאיגה אתכם?
"צריך להיות חכמים ולדבר על החוק כשהוא יאושר באופן סופי. עם זאת, הכלכלה הבסיסית אומרת שהתחום הזה הוא עדיין הדרך הכי טובה לייצר אנרגיה. קשה לראות תרחיש שבו באמת יפגעו ביכולת להפיק אנרגיה מתחדשת, בעיק בסולאר. צריך גם לזכור שהצד הרפובליקני של המפה נהנה מאוד מהתחום הזה כי הרבה קרקעות הם שלהם. אנחנו מאמינים שהכלכלה והסביבה ינצחו".
- 2.אנונימי 22/05/2025 12:34הגב לתגובה זוחרפה ובושה
- 1.סולאראדג נפלה מזמן. תשאלו את צפריר ולנדאו שהיו מנהלי ההחרבה של החברה (ל"ת)יש מי שלא לקחו אחריות 22/05/2025 11:50הגב לתגובה זו