
דיווחה שיש לה הזמנות, אבל יש לה רק פוטנציאל להזמנות - המקרה של טורבוג'ן
טורבוג'ן סיפקה במצגת משקיעים מספרים על הזמנות, אך מדובר על "פוטנציאל להזמנות" - יחי ההבדל הקטן; רשות ניירות ערך התערבה והחברה שינתה-תיקנה את המצגת
טורבוג'ן טורבוג'ן 4.35% שמפתחת מערכות לניצול ואגירה של אנרגיה מתחדשת, פרסמה מצגת למשקיעים עם טעות קריטית. רשות ניירות ערך העירה לה והטעות תוקנה, אבל זה מלמד על "השפה", וצריך להבין אותה. כשאומרים לכם שלחברה יש הזמנות, מה זה אומר? האם זה צבר הזמנות מוכח, ברור? האם זו שיחה בטלפון של לקוח שאומר שהוא מתכנן לקנות בעתיד? האם זה רכישה עתידית אם וכאשר החברה תפתח מוצר? על פי הרשות צבר הזמנות שכלולות בצבר הן הזמנות שנתקבלו בחברה ושסיכוי מימושן גדול. המצגת של טורבוג'ן בלבלה את המשקיעים.
על רקע זה טורבוג'ן דיווחה כי "תוקנה המצגת למשקיעים בהתאם להערות שנתקבלו מרשות ניירות ערך ובכלל זה הוספת הבהרה כי ההזמנות המפורטות בשקף למצגת מהוות פוטנציאל הזמנות ולא צבר הזמנות כהגדרת המונח בתקנות ניירות ערך".
חשוב להתעכב על זה. ככה זה הוצג (בשקף אחד) במצגת המקורית:
וככה זה מוצג אחרי התיקון:
- טורבוג'ן: היינו חברת חלום ואנחנו הופכים אותו למציאות
- טורבוג'ן: "פוטנציאל מכירות של 3.5 מיליארד שקל למוצר שבפיתוח"
חברת טורבוג'ן היא חברת חלום כשלאחרונה הודיעה החברה על התקשרות בהסכמי השקעה פרטיים עם שני משקיעים - יעקב (ג'קי) בן זקן וברק אברמוב כשכל מהם ישקיע עד 3.6 מיליון שקל, בסך כולל של עד 7.2 מיליון שקל. נזכיר כי שני המשקיעים הם בעלי קבוצות בליגת העל - בן זקן הוא הבעלים של קבוצת מ.ס אשדוד, ואברמוב הבעלים של בית"ר ירושלים - אולי הם יעזרו לכוון את הכדור לרשת.
הגיוס נשמע נמוך, אבל החברה גם לא שורפת הרבה כשבינתיים על רקע הודעות על התקדמות במוצר, חוזה עם אלביט ופוטנציאל הזמנות המניה מזנקת כשהיא בשווי של כ-335 מיליון שקל. זה שווי שכולו חלום, אבל התחום של ניצול של אנרגיה מתחדשת אכן צומח ומתממש. השאלה היא אם טורבוג'ן תיקח בו חלק משמעותי.
בשיחה לביזפורטל, אמר ירון גלבוע מנכ"ל החברה שהחלום הופך למציאות - (לראיון - "היינו חברת חלום ואנחנו הופכים אותו למציאות"). לדבריו,
מדובר במערכת CHP (ראשי תיבות של Combined Heat and Power) טורבינה שמייצרת גם חשמל וגם חום, שאותו אפשר לנצל לחימום מים ואפילו לקירור. "זה מה שמאפשר להגיע לנצילות של 90%", הוא אומר, וממהר להדגיש שהמערכת גם מתחברת
בקלות לתשתית קיימת בבניין, בלי שיפוצים
ובלי התאמות מורכבות ויקרות.
- חברת בנייה עם רווחיות של הייטק - איך הצליחה עמרם להגיע לשווי של 3 מיליארד שקל
- צרפתי צבי ובניו גייסה 50 מיליון שקל בהקצאה פרטית לגופים מוסדיים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לטענתו, בניגוד לחשמל מרשת ההולכה הציבורית שמגיע בנצילות של 36% בלבד עם הטורבינה לא הולך לאיבוד כלום. תשעה מתוך עשרה אלקטרונים, פחות או יותר, עושים את דרכם מהטורבינה למזגן. ואם לא די בזה, אז המחיר ללקוח גם נמוך יותר 22 סנט לקילוואט לעומת 26 ברשת. במילים פשוטות: גם ירוק, גם זול, גם זמין.
חובת ההוכחה על טורבוג'ן, בינתיים ההכנסות מזעריות, הצבר לא משמעותי, פוטנציאל הצבר אכן גדול. אז בפעם הבאה שאומרים וכותבים לכם צבר הזמנות תתעקשו להבין אם זה צבר אמיתי או רק "פוטנציאל", זה הבדל תהומי.
- 3.מצאו אידיוטים שהשקיעו בחברה בסוף יעשו מהמניות טפטים (ל"ת)אלי 08/07/2025 17:56הגב לתגובה זו
- 2.אנונימי 08/07/2025 14:16הגב לתגובה זופשוט לזרות חול אנשים נוכלים
- 1.לרון 08/07/2025 14:06הגב לתגובה זולחלומות וסיכונים ועוד בשוק גבוה.הרי כשהשוק ירד תיעלמו.במקום ההיפך המליצו כשהשוק יורד הדרך שלכם רק מושכת פתאים