חיילים קמבודים. קרדיט: רשתות חברתיותחיילים קמבודים. קרדיט: רשתות חברתיות

הסלמה חמורה בגבול תאילנד-קמבודיה: חילופי אש, הרוגים אזרחיים ותקיפות אוויריות

נכון לעכשיו ישנם לפחות אחד עשר הרוגים תאילנדים, שישה מהם אזרחים, ועשרות פצועים, ביניהם ילד בן 8; הדיווחים מתגברים עם הפגזות של תחנות דלק ובסיסים צבאיים

רן קידר | (2)

העימות המתמשך בין תאילנד לקמבודיה בגבול השנוי במחלוקת מתלקח להסלמה חמורה, כאשר חילופי אש בין כוחות צבא משני הצדדים הובילו למספר הרוגים ולנפגעים אזרחיים. תאילנד פתחה בתקיפות אוויריות נגד מטרות צבאיות קמבודיות, בעקבות ירי רקטי שפגע בתחנת דלק בכפר תאילנדי, קאנתרלאק שבמחוז סיסהקט,  והביא למותם של שישה אזרחים ולפציעתם של עשרה נוספים. לפי הצבא התאילנדי, לפחות אחד עשר בני אדם נהרגו ולמעלה מתריסר נפצעו בשטח תאילנד כתוצאה מהתקפות קמבודיות, בהם ילד בן שמונה. שניים מההרוגים הנוספים היו במחוז סורין, ואחד במחוז אובון ראצ'אטאני. לא התקבל מידע מיידי בנוגע לנפגעים בצד הקמבודי. מוקדם יותר דווח על עימות חמוש סמוך למקדש טא מואן תום, שבמהלכו נפצעו חיילים תאילנדים. כל צד מאשים את האחר שירה ראשון והחל בקרב.

בעקבות ההרוגים התאילנדיים, פתחה תאילנד בתקיפות אוויריות, ומטוס קרב מסוג F-16 הפציץ נגד מטרות צבאיות קמבודיות. הפיקוד האזורי השני של הצבא התאילנדי בצפון-מזרח המדינה אישר כי שיגר מטוסי F-16 ופרסם בפייסבוק כי הצליח "להשמיד" שתי יחידות סיוע אזוריות של הצבא הקמבודי. דובר הצבא, אל"מ ריצ’ה סוקסוואנונט, הדגיש כי "התקיפות כוונו אך ורק למטרות צבאיות". 

מנגד, משרד ההגנה של קמבודיה אישר כי מטוס תאילנדי הפיל שתי פצצות על כביש סמוך למקדש פרה ויהאר, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, וגינה את המהלך במילים חריפות במיוחד: "מדובר באגרסיה צבאית ברוטלית, ברברית ואלימה", נכתב בהודעה. "תאילנד הפרה את החוק הבינלאומי. קמבודיה שומרת לעצמה את הזכות להגנה עצמית חוקית ותשיב בתקיפות לאגרסיה האלימה של תאילנד. הכוחות המזוינים מוכנים במלואם להגן על ריבונות הממלכה ועל אזרחיה, בכל מחיר."

בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

הרקע לסכסוך הנוכחי 

הסכסוך גולש הרבה מעבר לעימותים מקומיים. ממשלת קמבודיה, בהובלת ראש הממשלה הטרי הון מאנט, הצהירה כי תגיב בתקיפות לכל פגיעה בריבונותה. מנגד, בתאילנד, שנמצאת במשבר פוליטי פנימי, החלה הסלמה ביחסים הדיפלומטיים, עם הרחקת שגרירים משני הצדדים. ברקע ניצבת פרשת הדחתה הזמנית של ראשת ממשלת תאילנד פאטונגטארן צ'ינוואטרה, לאחר הדלפת שיחה בינה לבין שליט קמבודיה לשעבר הון סן, בה הביעה ביקורת על צבאה. וכך, על רקע ממשלה תאילנדית מוחלשת ומפולגת, הטענה היא כי קמבודיה מנצלת את הסדקים הפנימיים בתאילנד, ומדובר למעשה בנקמה משפחתית.

תאילנד קרובה לעסקה: הפחתת מכס של 36% מול ארה"ב, התחייבות לייבוא והשקעות חדשות

אורכו של הגבול בין שתי המדינות הוא כ־800 קילומטרים והוא נקבע ברובו על ידי צרפת וכך הוא מהווה מוקד של סכסוכים לאורך השנים. העימותים הצבאיים סביב המקדשים העתיקים התרחשו גם ב-2011, אז נהרגו לפחות 20 איש ואלפים נעקרו מבתיהם. הניסיונות להסדיר את הגבול בבתי הדין הבינלאומיים לא צלחו, בין היתר משום שתאילנד אינה מכירה בסמכות בית הדין לצדק הבינלאומי. 

בחודשים האחרונים, לצד תקריות מוקשים בגבול ואובדן חיי אדם, שיגרו שתי המדינות צעדי ענישה כלכליים, סגרו מעברים והחריפו את הטון הציבורי. כעת, כשנשמעים קולות נשק ונופלים אזרחים, עולה חשש ממשי מהידרדרות מהירה לעימות אזורי שיערער עוד יותר את יציבות דרום-מזרח אסיה ויפגע במעמדה של קבוצת ASEAN, שמתקשה להתמודד עם משברים אזוריים ומצטיירת כחלשה וחסרת אונים נוכח ההתפתחויות האחרונות.

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אנונימי 24/07/2025 12:21
    הגב לתגובה זו
    אמר שכל העולם הולך למלחמות בנתיים צדק בכל מה שאמר
  • 1.
    אנונימי 24/07/2025 11:44
    הגב לתגובה זו
    עולם צבוע