דגלי תאילנד וארה"ב. קרדיט: רשתות חברתיותדגלי תאילנד וארה"ב. קרדיט: רשתות חברתיות

תאילנד קרובה לעסקה: הפחתת מכס של 36% מול ארה"ב, התחייבות לייבוא והשקעות חדשות

במטרה להימנע ממשבר ייצוא ולצמצם את עודף הסחר מול ארה"ב, תאילנד מציעה לפתוח 90% מהמוצרים האמריקאיים לייבוא ללא מכס, ומתחייבת להגדיל רכישות והשקעות בארה"ב, כולל בפרויקט הגז של טראמפ באלסקה

רן קידר |

שר האוצר של תאילנד, פיצ'אי צ'ונחווירג'ירה, הודיע כי המשא ומתן עם נציגי הסחר של ארה"ב קרוב לסיומו, עם יעד מוצהר: להקטין את רמת המכס מ-36% ל-20%-19, בהתאם להסכמים שכבר נחתמו עם וייטנאם (20%) ואינדונזיה (19. ההצעה כוללת פתיחה כמעט מלאה של השוק התאילנדי למוצרים אמריקאיים (90% מהמוצרים), לעומת פחות מ-60% קודם לכן, והתחייבות להשקעות חדשות בתחום האנרגיה, החקלאות והתעופה. בין היתר, תאילנד מתכננת לרכוש מטוסי בואינג, גז נוזלי ומוצרי חקלאות, תוך התחייבות לצמצם את עודף הסחר, שעמד על 46 מיליארד דולר ב-2024, בכ-70% בתוך שלוש שנים.

לצד הניסיונות להגיע להסכם, נרשמים לחצים פוליטיים גוברים בתוך תאילנד. סגן שר האוצר, ג'ולאפאן אמורנוויואט, הזהיר מפני פתיחת השוק האגררי, מהלך שיכול להוזיל את מחירי הייבוא אך לפגוע ביצרנים מקומיים ובחקלאים קטנים. הוא הזהיר גם מפני הפרת התחייבויות בינלאומיות לפי עקרון המדינה המועדפת (MFN). לדבריו, הענקת תנאים ייחודיים לארה"ב עלולה לגרור לחץ דומה מצד האיחוד האירופי ומדינות אסיה, ולהוביל לשרשרת ויתורים מסוכנת. בנוסף, המשבר הפוליטי בתאילנד החריף לאחרונה עם השעיית ראש הממשלה (פייטונגטאן שינוואטרה הושעתה מתפקידה לפני כחודש בעקבות הדלפת שיחת טלפון שהובילה לחקירה נגדה מצד נציבות המאבק בשחיתות), מה שמחזק את חוסר הוודאות סביב המו"מ ומקשה על קבלת החלטות ארוכות טווח.

תו תקן מזויף

פרשת זיוף מדבקות תקן על פאנלים סולאריים מייבוא סיני שהוסבו לכאורה כ"תוצרת מקומית" הדליקה נורות אדומות בוושינגטון. המקרה, שבו יצרנים בתאילנד הדביקו מדבקות תו תקן מזויפות על סחורה סינית, במטרה לעקוף את התקנות שנקבעו במלחמת הסחר ולהשתתף במכרזים ממשלתיים, עלול לסבך את תאילנד גם מול רשויות אמריקאיות שמזהירות מזה תקופה ומסמנות את תאילנד כצינור להעברת מוצרים מסין. הנזק התדמיתי והמשפטי, במיוחד בתקופה של מו"מ רגיש מול ארה"ב, עשוי לפגוע קשות באמון המשקיעים וביכולתה של תאילנד לשמור על יתרון יחסי מול מתחרות כמו וייטנאם. 

המשא ומתן בין המדינות ממשיך בימים הקרובים, לקראת מועד היעד שנקבע ל-1 באוגוסט. הכלכלה התאילנדית, שתלויה ביצוא יותר מ-60% מהתמ"ג, מקווה להשלים את ההסכם בזמן ולמנוע ירידה חדה בצמיחה ברבעון השלישי. בינתיים, הממשלה מקדמת תוכנית חירום של 200 מיליארד באט (כ־6 מיליארד דולר) להלוואות רכות עבור חקלאים ועסקים קטנים, שנפגעים מהשיבושים במסחר העולמי.

מדובר בשינוי משמעותי לכלכלה שהתבססה על יצוא, ומכוונת למנוע האטה צפויה של צמיחה בשיעור של כ־1% ב־2025, בזמן שייצוא צפוי לצנוח בכ־4% במחצית השנייה של השנה

לאחרונה, בנק תאילנד המרכזי העריך שהכלכלה המקומית תאט במחצית השנייה של 2025, בעקבות ירידה ביצוא והחרפה באי הוודאות, בעיקר על רקע האיום על הטלת מכסים אמריקאיים בשיעור של 36% על מוצרים מתאילנד. הבנק צופה כי היצוא, שהיה מנוע צמיחה מרכזי של הכלכלה התאילנדית, יתכווץ ב-4% במחצית השנייה של השנה. אמנם היצוא צמח ב-14.9% בינואר עד מאי בזכות הקדמת משלוחים טרם הטלת המכס, אך התחזית השנתית כעת עומדת על עלייה של 4% בלבד, לצד צפי לירידה של 2% בשנת 2026. כמו כן, תחזית הצמיחה לשנים 2025 ו-2026 עודכנה ל-2.3% ול-1.7% בהתאמה. האי ודאות סביב המכסים וחוסר יציבות פוליטית הובילו גם לצניחה באמון הצרכנים לשפל של 28 חודשים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה