
"תורפז עשויה להתעניין ברכישת 3 חברות ישראליות בתחום; מעוניינים בעיקר להתרחב בצפון אמריקה ודרום אפריקה"
הדוחות האחרונים הציגו צמיחה יפה לכאורה - בעיקר בזכות סוללה של רכישות מהשנה-וחצי האחרונות. בשיחה עם קרן כהן, מנכ״לית תורפז היא מספרת לנו על האסטרטגיה לעתיד ולאן החברה הולכת מכאן
תורפז, חברת תמציות הטעם, הריח וחומרי הגלם לתעשיות צרכניות הציגה ברבעון הראשון תוצאות חזקות בעיקר בזכות אסטרטגית הרכישות שלה. ההכנסות ממכירות גדלו בכ-54.7% ברבעון והסתכמו ב-60.3 מיליון דולר, לעומת 39 מיליון דולר ברבעון המקביל, והרווח הנקי מפעולות רגילות הסתכם בכ-5.4 מיליון דולר, עליה של כ-63% לעומת 3.3 מיליון דולר.
עיקר הגידול של תורפז מגיע בעיקר מרכישות של חברות. בשנת 2024 רכשה החברה 4 חברות ועד כה השנה רכשה החברה עוד 2 חברות. ב-2024 נכנסה תורפז לראשונה לשוק הדרום־אפריקאי בעזרת חברת Sunspray, הרחיבה את נוכחותה בגרמניה ובבלגיה בעזרת Clarys & Willich ו-Schumann, ובבריטניה בעזרת F&E. השנה רכשה החברה עוד חברה בבריטניה ובבלגיה - AFS ו-Doucy בהתאמה.
תורפז נסחרת היום לפי שווי שוק של כ-3 מיליארד שקלים, לאחר שזינקה ביותר מ-50% מתחילת השנה. המכפיל העתידי של החברה על בסיס הרווח הרבעוני עומד על 39, דבר המשקף את הציפיות הגבוהות מהחברה.
בשיחה הסבירה כהן על האסטרטגיה לפיה החברה פועלת בכדי להשיג שיעור צמיחה עודף על תעשיית המזון, שהיא התעשייה המרכזית אליה מוכרת תורפז. עוד מספרת כהן על הקשיים בארה״ב, ועל עתיד החברה בישראל.
בהנחה ואני משקיע שלא מכיר את החברה, אשמח שתציגי לי אותה
״תורפז מוכרת ברבע מיליארד דולר בשנה, היא פרוסה גיאוגרפית ב-22 מפעלים יצרניים ותפעוליים בעולם, 23 מרכזי פיתוח. 20 מרכזי מכירות ושיווק ומוכרת ב-66 מדינות לכ-3,600 לקוחות בתעשיית השתייה, חטיפים, קוסמטיקה, פארמה, ביוטי ולכל תעשיית יצרני התעשיות בעולם. אתם פוגשים אותנו לפחות עשר פעמים ביום״
איפה אנחנו פוגשים אתכם ביום יום שלנו?
״כשאתה קם בבוקר ומצחצח שיניים אתה פוגש אותנו בפעם הראשונה. כשאתה מתקלח אתה פוגש אותי בפעם השניה עם הסבון. אם אתה חופף ראש אז בפעם השלישית. אם אתה שם קרם גוף אז בפעם הרביעית וקרם פנים בפעם החמישית. כשאתה שותה כוס קפה אתה פוגש אותנו גם בטעם של הקפה וגם בטעם של החלב. גם בתה ויסוצקי - בכל תה בעולם אתה פוגש אותנו או בתה עצמו או בחומרי הגלם. במרכך כביסה, בחומר לספונג׳ה, בנרות אווירה, אם אתה הולך לבתי מלון אתה פוגש אותנו כי כל הריחות במלון זה אנחנו, של היוקרתים ביותר. מג׳ורג׳יו ארמאני עבור דרך וולדאורף אסטוריה וכלה בישרוטל. אם אתה אוכל גלידה, בשר, דגים, נקניקים , גבינות צהובות, חטיפי אנרגיה ועוד ועוד. רק תגיד מה ואראה לך איך אתה פוגש את תורפז - כל יום ובכל שעה".
אתם אומרים שאתם פועלים במספר דו ספרתי גבוה של מדינות. אם אנחנו באמת פוגשים אתכם כמעט בכל מקום ואנחנו רואים צמיחה של 33.2% בהכנסות שנתיות מאז שהחברה הונפקה ועד היום. הצמיחה בהכנסות הייתה כמעט 55% אז למה אנחנו רואים צמיחה אורגנית של ״רק״ 9%?
- אורי סירקיס: ״השנה הזו תהיה טובה יותר מהשנה הקודמת״
- אנרג'יאן הורידה את תחזית ההפקה; ההכנסות ירדו 5%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
״למה? כי כל השוק צומח בבין 2-3% ואנחנו עושים 9%. אם ככה אתה צריך לתת לי חיבוק ונשיקה, לא?
כן, אבל אני חושב שלחברה יש פוטנציאל יותר גדול –
״לחשוב זה בסדר. אתה חושב שהחברות הגדולות בעולם שצומחות 2% - 3% ו-4% לא ירצו למצות פוטנציאל גדול יותר אם היה כזה? אתה צריך להשתאות אל מול הצמיחה שלנו, של 9%״.
מה אתם עושים שונה מהמתחרים שאתם צומחים ב-9%? האסטרטגיה היא לגדול במיזוגים ורכישות?
״זו אסטרטגיה של צמיחה משולבת. רכישות ומיזוגים יחד עם צמיחה אורגנית. משולבת".
״אנחנו חברה גלובלית. מצד אחד אנחנו רוכשים ויש לנו תעשיה גדולה שנמצאת בכל העולם ואנחנו כמו החברות הגדולות - הרב לאומיות. וכמו שאתה רואה, כשהן צומחות יותר מ-2%, 3% ו-4% אז זה מרשים. אבל אנחנו חברה ׳גלו-קאלית׳ (הכלאה של המילים גלובאלית ולוקאלית; חב״ה) כלומר, אנחנו לא מתעסקים עם מותגים בינלאומיים כמו לוראל ואסתי לאודר, אנחנו מתעסקים עם עסקים קטנים ובינוניים שצומחים גם הם, ולכן אנחנו מתרחבים עם העסקים שאנחנו מוכרים להם וככה יכולים לצמוח מהר יותר מהשוק".
זה לא שילוב גם של שוק קטן יותר להתחיל איתו ואז פוטנציאל הצמיחה גדול יותר?
״לא. אנחנו נכנסים למשל לשווקים שהם מתפתחים ואז יש להם פוטנציאל צמיחה גבוה יותר, ואז אנחנו יכולים לצמוח דרכם בשווקים מקומיים. יש לזה הרבה שילובים, זאת תורה שלמה".
איפה ההתייעלות שלכם – האם היא הגיעה למיצוי? מצד אחד רואים שיפור ברווחיות וגם ברווח בגולמי, אבל מצד שני עליה בהוצאות מכירה שהיו 7.5% מהמחזור ועכשיו הם 9.2%?
"יש 2 נקודות חשובות בנושא. אחד, כשאתה קונה חברות אתה קונה אותן על הטוב ועל המוטב שבהן. ברגע שקונים את החברה יש עבודה של מינוף סינרגטי וזה לא קורה יום אחרי הרכישה. אין פה מטה קסמים. בדרך כלל לוקח בין 4 עד 8 רבעונים עד שרואים את התוצאות של הסינרגיה בין החברה הנרכשת לשאר הקבוצה. לכן חלק מהיתרון הגדול שיש לתורפז, הוא שכל עת שאנחנו אוספים את המינוף-סינרגיה הזאת ואת האינטגרציה וההתייעלות הקבועה, אנחנו משפרים כל הזמן את החברות שנרכשות ומרחיבים את הסינרגיה. זה העקרון המאוד גדול שיש. לכן אנחנו מצליחים על אף שהעלו את מחירי חומרי הגלם עדיין לשפר את הרווחיות הגולמית שלנו ועדיין להביא תוצאות יותר טובות".
מתחילת השנה יש לכם עוד 2 רכישות. מה אתם מחפשים בחברה נרכשת?
"פריסה גיאוגרפית, טכנולוגיה, תוספת לקוחות וביזנס או תוספת סגמנטים שאין לנו היום".
איפה אתם צריכים להתחזק עכשיו?
"עכשיו אנחנו מחפשים לחזק את המגזר של הריח מבחינה סגמנטית. מבחינה גיאוגרפית אנחנו מחפשים להתרחב לצפון אמריקה ודרום אפריקה. למקומות שאנחנו חושבים שאנחנו יכולים לתחזק ולהשביח את הייצור שלנו".
וזה מוביל אותי לשאלה – כשראינו שעיקר גידול הפעילות הוא באירופה ושתי הרכישות החדשות הן באירופה ומצד שני אנחנו רואים ירידה בצפון אמריקה וישראל ---
״זאת לא ירידה. ---
ירידה קטנה?
״זה פשוט גדל. בסוף יש 100% ואם מחלקים את ה- 100 ואזורים מסויימים גדלים אז החלקים היחסיים קטנים.
״מה שאני רוצה לומר הוא דבר כזה: אנחנו לא מוכרים לצפון אמריקה ביחס לשאר העולם כי האמריקאים אוהבים לקנות מאמריקאים. אחת הסיבות שאנחנו רוצים לרכוש חברה בצפון אמריקה היא בדיוק זה".
מה לגבי רכישות בישראל?
״בישראל אנחנו לא מחפשים לקנות. יש 2-3 חברות מעניינות שאם נצליח לרכוש אותן נרכוש אבל אם לא אין לנו כוונה לרכוש כאן. ישראל היא שוק של 10 מיליון איש ובעולם יש יותר אנשים, אז אנחנו רוצים להתרחב לעולם. המטה שלנו והבייס שלנו יושב בשיראל אבל אנחנו מתרחבים בעולם כולו".
אז ישראל הגיעה לכדי מיצוי?
״היא לא הגיעה למיצוי, כפי שאמרתי, יש עוד 3 חברות במדינה שיכולות להיות לנו מעניינות, ואם הן יגיעו למכירה או אם נמצא את הדרך הנכונה לרכוש אותן אנחנו נשמח. אבל ישראל לא תהפוך להיות השוק המוביל ברכישות שלנו".
אשמח לשמוע על ההבדלים בין הטעמים, הריחות וחומרי הגלם מבחינת רווחיות? מה נותן לכם את שולי הרווח הכי גבוהים?
״טכנולוגיה, טכנולוגיה ובעיקר טכנולוגיה".
כן, אבל באיזה מגזר יש את פוטנציאל הרווח הכי גבוה?
״אני לא יכולה להגיד לך כי זה משתנה כי זה תלוי בהרבה דברים. אין לזה תשובה חד משמעית בעקרון טעם וריח הרווחיות שלהם דומה, אין משהו שהוא יותר או פחות רווחי באופן קיצוני. זה משתנה בין מדינה לתעשייה ולכן כל תשובה שאתן לך יכולה להיות נכונה או לא נכונה".
אני רואה שהוצאות המימון גדלות – לא באופן שיחסית משפיע על התוצאות, אבל האם יש לכם כוונה להנפיק?
״לא. אין לנו כוונה להנפקה".