התעשיה האווירית נכנסת למירוץ על חלל
ההצעה משאירה את בעלי האג"ח עם רוב הכסף אך ללא פוטנציאל השבחה עתידי, ומה עם בעלי המניות?
שחקנית חדשה נכנסת למירוץ על חלל תקשורת - התעשיה האווירית - שמגישה הצעה משותפת עם הפניקס חיתום. לפי ההצעה, בעלי האג"ח של החברה, שלה הם חייבים 378 מיליון דולר, צפויים לקבל לפי המתווה שמציעות התעשייה האווירית והפניקס חיתום סכום של 345 מיליון דולר. הפניקס בזאת מושכת את ההצעה שהגישה יחד עם איפקס, כשכרגע נותרו על השולחן עדיין ההצעות של לידר וברק קפיטל ושל דיסקונט קפיטל.
התעשייה האווירית תהפוך לבעלת השליטה בחברה, לאחר הנפקת אג"ח בהיקף של 155 מיליון דולר. יחד עם 210 מיליון הדולר שכבר נמצאים
בקופת החברה, יתאפשר תשלום חוב של 345 מיליון דולר לבעלי האג"ח, כאשר 20 מיליון דולר יישארו בקופת חלל תקשורת לצורכי פעילות שוטפת.
לאחר מימוש ההצעה, תחזיק התעשייה האווירית ב-80.01% ממניות חלל תקשורת, והפניקס חיתום תחזיק ביתרת המניות כ-19.99%. התעשייה האווירית, הפועלת בתחום הלוויינים ושותפה בעבר לפיתוח לווייני "עמוס" של חלל, רואה במהלך השקעה אסטרטגית שתאפשר להוביל את החברה לשיפור תוצאותיה.
היתרונות מול החסרונות
הצעה חדשה שפורסמה הבוקר מטעם התעשייה האווירית והפניקס מציגה גישה ישירה, גיוס של 155 מיליון דולר באג"ח רגילות, מובטחות בשעבוד ראשון על נכסי החברה, שישמשו יחד עם המזומנים הקיימים בקופה, לפירעון של כ-91% מחוב האג"ח הקיים. בתמורה, החברה תעבור לידיים פרטיות וחזקות 80.01% מהבעלות תעבור לתע"א ו־19.99% לפניקס, כאשר בעלי המניות הקיימים יימחקו לחלוטין ללא תמורה.
- התחרות על חברת חלל - 3 הצעות בהסדר החוב, מי הטובה ומי צפויה לזכות?
- תקציב טראמפ ל-2026: איך חברות החלל המסחריות צפויות להרוויח מהקיצוצים?
בהצעה הזו, לעומת ההצעות הקודמות, בעלי החוב מוותרים על יתרת החוב, בסך מוערך של כ-33 מיליון דולר, ללא אופציה להנות מהתזרים העתידי של החברה. בהצעות הקודמות, בעלי החוב היו צפויים לקבל חלק מהחוב באג"ח להמרה ו/או אופציות, דבר אשר היה מאפשר להם לקבל את יתרת החוב וכן להנות במידת ההצלחה של החברה לאחר הסדר החוב.
הייתרון המהותי כאן הוא הביטחון בתעשייה האווירית כחברה מובילה בתחומה, עם גב כלכלי חזק וידע ניהולי, שיאפשר לחברה להבריא תחת שליטתה. אלו יתמכו בגיוס ההון ויאפשרו לחברה לגייס חוב חדש בריביות נמוכות יותר (במידת ההצלחה של הגיוס), מה שישאיר לחברה יותר כסף בשורה התחתונה לאחר תשלומי החוב ויאפשר לה לצמוח מחדש.
בשורה התחתונה, ודאות מול פוטנציאל
היתרון המרכזי בהצעה הוא ודאות כמעט מלאה. רוב החוב נפרע במזומן, ללא תספורת "פורמלית" וללא תלות בהנפקות או מימושי אופציות בעתיד. עבור מחזיקי האג"ח, מדובר בפירעון מהיר, מגובה, ובעל סיכויי מימוש גבוהים, במיוחד לנוכח התמיכה של גוף ממשלתי כמו התעשייה האווירית. עם זאת, ההצעה אינה כוללת מניות או כתבי אופציה, ולכן אינה מציעה כל אפסייד עתידי במקרה של שיקום החברה, והיא מקבעת הפסד של כ־33 מיליון דולר לעומת הפארי המלא. בנוסף, התשלומים יתבצעו בהתאם לתזרים בפועל בשנים הקרובות, כך שחלק מהקרן עשוי להתעכב.
- הנפילה במניית פרטנר: תגובת יתר או חשש מוצדק?
- יעקב חן: "המפעל בדימונה יתרום לעלבד 30 מיליון שקל לרווח התפעולי בשנה"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מבחינת בעלי
האג"ח, הצעת תע"א מציעה את מה שאין באחרות, קרי ודאות, תשלום גבוה וגב מוסדי חזק. מצד שני, מי שבנה על התאוששות החברה או על עליית שווי עתידית, ימצא את הדלת הזו סגורה. כאן אין אופציות, אין מניות, רק תשלום מיידי או כלום.
ובמקרה שההצעה תתקבל, בעלי המניות שקיוו לקבל "פירורים" לאחר הסדר החוב, עשויים למצוא את עצמם עם מגן מס עמוק במיוחד. למרות זאת, נכון לפתיחת המסחר המניה נסחרת בעליות של כ-11%.