הנה הגורמים שלוחצים כעת את השווקים
המדדים המובילים בוול סטריט נסחרים בטריטוריה האדומה על רקע שלל גורמים שמעיבים על השוק כעת. מדד הפחד קופץ ב-10%. באירופה המדדים נסוגים משיא של 4 חודשים, ובאסיה הבוקר המדדים ירדו בעד 1.8%.
ברקע לדברים, נשיא ארה"ב טראמפ הביע חוסר שביעות רצון מהמגעים מול סין בכל הנוגע לניסיון של האמריקאים להוריד מכסים. בשנה שעברה ייבאה ארה"ב מסין סחורות בהיקף של 505 מיליארד דולר וייצאה סחורות בשווי 130 מיליארד דולר (כולל הזמנות גדולות למטוסים ולסויה). מדובר בהבדל של כ-375 מיליארד דולר. טראמפ מבקש כעת מהסינים לצמצם את גרעון הסחר מול ארה"ב ב-200 מיליארד דולר תוך שנתיים. "בשנה שעברה, איבדנו 500 מיליארד דולר בגלל הסחר מול סין", אמר היום טראמפ. "אנו לא יכולים לתת לזה לקרות".
בתוך כך, טראמפ הביע ספקות לגבי מפגש הפסגה עם שליט צפון קוריאה, קים ג'ון און. לדבריו, הפגישה עשויה להתקיים ב-12 ביוני בסינגפור או "לא להתקיים כלל".
באירופה, המדדים המובילים נסחרים תחת לחץ, כאשר מדד הדאקס מאבד 1.4% והבורסה במילאנו מאבדת 1.8%. ברקע: התשואות על האג"ח של ממשלת איטליה מזנקות ברקע לחוסר ודאות פוליטית.
תנועת "חמשת הכוכבים" הפופוליסטית ומפלגת "לגה" המתנגדת להגירה, שתי המפלגות המנצחות בבחירות שהתקיימו לפני כחודשיים, מבקשות להקים יחד ממשלה על בסיס הסכם קואליציוני ששם קץ לצעדי הצנע ולאיזון התקציבי של השנים האחרונות. צריך להזכיר כי השווקים לא ממש מתלהבים מהרעיונות כלכליים העומדים מאחורי המפלגות שכן אלו נחשבים שנויים במחלוקת ושוב מעלים את החשש בנוגע לשלמות גוש האירו.
- אלומיי מוכרת חצי מהפורטפוליו באיטליה לכלל תמורת 210 מיליון שקל
- כמעט מביך: מה שווי השוק של שחקני הנבחרת לעומת צרפת, בלגיה ואיטליה
הממשלה החדשה מבקשת מהבנק המרכזי באירופה מחיקת חוב של 296 מיליארד דולר שנרכש במסגרת תכנית ההקלה הכמותית (QE) שביצע הבנק בשנים האחרונות. כמובן שאם תאושר מחיקה כזו, מדינות נוספות יבקשו מיד לבצע זאת גם. שתי המפלגות המליצו היום על ג'וזפה קונטה כמועמד שלהן לראשות הממשלה. מדובר במשפטן שאינו בעל ניסיון פוליטי, מה שמעלה את החשש לגבי השיח מול האיחוד האירופי.
עפר קליין, הראל: "הקמת הקואליציה באיטליה ע"י המפלגות היותר קיצוניות (5 - הכוכבים ומפלגת הצפון), תוך כדי הבטחות בחירות להוריד מסים ולהגדיל הוצאה ממשלתית, ואף לבקש מהבנק המרכזי למחוק חלק מחובה של המדינה, העלו מחדש את החששות סביב המדינה, לה יחס החוב תוצר בין הגבוהים באירופה. לכן, פער התשואות בין איטליה לגרמניה התרחב במהירות לרמתו הגבוהה יותר מזה כחצי שנה, למרות שבמבט ארוך יותר הוא עדיין נמוך".
נתוני מאקרו שפורסמו היום באירופה מצביעים כי הצמיחה באירופה האטה מעבר לצפוי בחודש האחרון. יחד עם נתוני אינפלציה חלשים אלו מציבים אתגר גבוה יותר לבנק המרכזי האירופי (ECB). נזכיר כי הבנק המרכזי האירופי צפוי לסיים השנה את תכנית הרכישות נכסים ואף להעלות את הריבית ב-2019. עם זאת, מקבלי ההחלטות יצטרכו לשקול מחדש את המהלכים על רקע הירידה בלחצים האינפלציוניים לצד החלשות הצמיחה.
- נתיבי הסחר הימיים נסדקים - מה יהיה עם חברות הספנות?
- סין מחזרת אחרי אירופה במטרה לשבור את היחסים מול ארה"ב - אל תזלזלו בתוכנית שלה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מדד מנהלי הרכש בגוש האירו (PMI), הנחשב לאינדיקטור חשוב לפעילות הכלכלית, רשם בחודש מאי ירידה לשפל של 18 חודשים ברמה של 54.1 נקודות מ-55.1 נקודות. מדובר בנתון שנפל מתחזיות האנליסטים של "רויטרס" לקריאה של 55 נקודות. עם זאת, נזכיר כי כל קריאה מעבר ל-50 נקודות מצביעה על התרחבות הפעילות הכלכלית.
(הצעדים שצפויים לחשוף את הפירמידה בשוקי האג"ח האירופאים - לכתבה המלאה)
בטורקיה הלירה המקומית נופלת לשפל חסר תקדים והסחרור אליו נקלעה הכלכלה עשוי להשפיע על יתר השווקים המתעוררים. בשלב זה, כל מדיניות מוניטרית דחופה במתכונת חירום על מנת להגן על הלירה תביא להפסדים. גל הירידות הנוכחי במטבע הטורקי הגיע לאחר שסוכנות הדירוג פיץ' הזהירה מפני התערבות פוליטית במדיניות המוניטרית של המדינה, והובילה את הלירה הטורקית לשפל חדש, כשמחודש ספטמבר האחרון הלירה הטורקית רשמה צניחה חופשית של של 20% ומאז תחילת 2015 צלילה של 45%. (לכתבה המלאה)
- 3.ישראלי 23/05/2018 14:22הגב לתגובה זואבל אחר כך יהיה טוב יותר.
- יהיה רע ולאחר מכן יותר רע.. (ל"ת)לישראלי 23/05/2018 16:35הגב לתגובה זו
- 2.מה הקשר בין הכותרת לתוכן? (ל"ת)איפה הגורמים? 23/05/2018 13:43הגב לתגובה זו
- 1.לוחץ 23/05/2018 13:21הגב לתגובה זוהן פרעון ההלוואות הענק שנלקחו במהלך השנים בריביות אפס וכן האגחים הן קונצרני הן ממשלתי הריביות עולות ארהב אירופה ההלוואות מתייקרות ולוחצות תשוק גם הבנקים רוצים תכסף זה הכל