בורוביץ': "עם סלילת פסי הרכבת לאילת - המילה 'פריפריה' תיעלם"
כנס "כלכלת ישראל מ-5 זוויות" של בנק דיסקונט ו-Bizportal התנהל הערב (ד') באולם מצדה בבניין דיסקונט. דיקאן הפקולטה לכלכלה במכללה האקדמית ת"א-יפו פרופ' איזי בורוביץ', שהיה בעברו יו"ר דירקטוריון אל על, הציג את הזווית האקדמית במסגרת הנושא "מבט קדימה על הכלכלה המקומית- לאן מובילים כוחות השוק?"
פרופ' בורוביץ' החל לדבר על התוכנית הכלכלית שצפויה לקבל את אישור הכנסת בימים הקרובים. לדבריו, "וינסטון צ'רצ'יל אמר פעם שכמה שאתה יכול להסתכל אחורה אתה יכול להסתכל קדימה. מי מבטיח שהתוכנית הכלכלית בכלל תתקיים ותצא לפועל. בכלל לא אישרו אותה. יש כל כך הרבה אי ודאויות שצריכים להתמודד איתם".
"האסון הכי גדול שיכול להיות לנו הוא שיהיו בחירות עוד פעם. אם אתה רוצה לחזות את העתיד תעשה אותו. אני חשוב שלדבר על מס בלי לדבר על כוח הקנייה זה לא נכון. אני חושב שאחת הבעיות הקריטיות כאן זה חוסר יציבות השלטון. יש להסתכל על המדינה כמו על עסק. האם בחברות ציבוריות אותם ראשי שלטון היו מנהלים עדיין את אותן חברות בהנחה והם היו מציגים תוצאות כאלה?"
"הישועה צריכה לבוא מתוך תוכנו"
פרופ' בורוביץ' הבהיר כי הממשלה חייבת להחזיר את הוודאות למגזר העסקי. לדבריו, "במצב שאנו נמצאים היום צריכים מנועי צמיחה כי הישועה צריכה לבוא מתוך תוכנו. כאשר מדברים על השתתפות הממשלה בפרויקטים מדברים על פרויקטים ארוכי טווח, אך מה לעשות והשרים מתחלפים במשרדים בקצב מסחרר. האסטרטגיה של המדינה או המדיניות משתנים בקצב מטורף. מניסיוני כיו"ר אל על, קנינו מטוס כצעד אסטרטגי, ולאור המדיניות שהשתנתה בקצב מסחרר כבר לא ידענו אם יש מה לעשות עם אותו מטוס כשחלף זמן".
"התפקיד של הרגולציה הוא לוודא שהמדיניות שהמדינה קבעה אכן תתקיים. כל רגולטור עוסק בתחום אחר, ואותם רגולטורים לא יודע על תחומו של האחר. כשרכשתי את אל על, אותו רגולטור שהתנהלתי מולו במסגרת הרכישה ציין כי הוא לא רצה לאשר את העסקה, לאחר שאמר לי שלא סיפרו לו על תהליך ההפרטה".
"כל אחד מבעלי התפקידים מתעסק בטווח הקצר ולא בטווח הארוך"
פרופ' בורוביץ' ציין כי על הממשלה להתמקד בייסוד מנועי צמיחה. לדבריו, "כל אחד מבעלי התפקידים מתעסק בטווח הקצר ולא הארוך. אם רוצים ללכת למנועי צמיחה, בד"כ מדובר בפרויקטים רב שנתיים. בלי שיהיה לראשי השלטון את היכולת להוציא כספים, יהיה קשה לצאת מהמקום שאנחנו נמצאים. בנוסף, אחת הבעיות הכי גדולות הוא הנושא של שקיפות. רק לפני חצי שנה אמרו לנו שלא חסרים 40 מיליארד שקל. הנושא של שקיפות ואמינות אחד הדברים הכי חשובים. צריכים להתעסק בנושא של שינוי תרבות שהוא דבר לא קל".
פרופ' בורוביץ' נתן דוגמה לחוסר התיאום בדמות הקמת מסילת הרכבת אל העיר אילת. לדבריו, "אני אמרתי- בוא נסלול פסי רכבת מאילת למרכז הארץ. לפעמים זה מה שהמדינה צריכה לעשות כדי להחיות את המשק על ידי הזרמת כספים. גם כשהקימו את כביש 6 ביצעו סקר מוקדם לפיו צפו שהחברה תקרוס, וכעת זו אחת מהחברות המצליחות ביותר".
"אם יקימו רכבת לאילת, כל הנמלים יקומו לתחיה. יקרבו את העיר אילת למרכז והמילה פריפריה תיעלם. ברגע שאתה בונה פסי רכבת, יקומו בישראל ערים לאורך הדרך שיאפשרו להתגבר על בעיות השיכון. פוליטית זה דבר מדהים. צריך מישהו סופר אמיץ כדי להגשים את החזון ולא רק מישהו שמסתכל לטווחים קצרים".
- 5.ברקודה 14/06/2013 19:07הגב לתגובה זומר בורוביץ הנכבד .... כפרופסור לכלכלה ... ויו"ר דירקטוריון ארקיע לשעבר .... אנא למד אותנו שיעור בקלקלה ... מי הם אותם כוחות גלויים .... ומי הם אותם כוחות נסתרים .... המונעים מימוש משימה לאומית ... בשם אותם אינטרסים צרים .... וממתינים לליטרת הבשר השמנה שלהם ??? תודה בשם תושבי הפריפריה שאף אחד לא סופר אותם !!!!!!
- 4.גרוסמן 13/06/2013 13:04הגב לתגובה זוזה כמו לומר' אם תקום אוניברסיטה בפריפריה כולם יהיו משכילים. אז יש רכבת לבאר שבע וגם אוניברסיטה. ולמרות זאת היא תשאר לנצח פריפריה. וזה בסדר. אין בעולם שיוויון. כל אחד מוצא את מקומו, בטח בעולם קפיטליסטי.
- 3.טוקבקיסט מתוסכל 13/06/2013 08:58הגב לתגובה זוהשירות לנוסע השתפר והרווחים גדלו. גם בקלאב מרקט נרשמה הצלחה אדירה. כביש 6 יפסיד אם תהיה רכבת יעילה בארץ.
- 2.ברק 13/06/2013 00:03הגב לתגובה זוברגע שיהיה קו רכבת יהיה כדאי להשתמש בו ולכן ישתמשו בו. ברור שכאשר אין קו רכבת לאילת אז לא משתלם לאף אחד להשתמש בקו שאין. הם רואים לטווח קצר, הם זקוקים לאופטומטריסט ולאופטימיסט. הם למעשה מחבלים בקידמה כי קידמה עולה כסף! אבל לפעמים קידמה גם מכניסה כסף! הם מחבלים בפיתוח של הכלכלה הם רק רוצים לקצץ אם גם נגד רפואה מונעת ונגד השקעה בחינוך. מזל שהם לא מנהלים את המדינה..., רגע בעצם הם כן!
- 1.צודק! גמני עשקתי את אל על והעם ונעלמתי! (ל"ת)גנבים בתהילה 12/06/2013 23:00הגב לתגובה זו