"הגיעה העת לתקן את העיוות בדמי הניהול בקרנות, והפעם בפניה לבנקים"
יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, חשף היום (ב') במסגרת נאומו בכנס DC Finance מהלך חשוב שהרשות לני"ע רוצה לקדם: "החלטתי להוביל מהלך שיביא לשינוי במנגנוני התגמול של הבנקים בשל הפצת קרנות נאמנות שתכליתו טיפול בעמלות ההפצה הגבוהות במטרה להוזיל את דמי הניהול ללקוח הסופי. ייתכנו כמה מודלים אפשריים בעניין הזה, ובימים אלה אנו בוחנים מהו המודל שישרת בצורה המיטבית את האינטרסים של המשקיעים, ישכלל את השוק ויגביר את התחרות" אמר האוזר .
"אני חושב שהגיעה העת לתקן עיוות שנוצר בשוק לפני מספר שנים בעקבות המלצות ועדת בכר. והפעם לא בדרישה או הוראה לקרנות הנאמנות להוריד דמי ניהול, אלא דווקא בפניה אל הבנקים.
"כידוע לכם, בעקבות המלצות ועדת בכר הופרדו קרנות הנאמנות מהבנקים ונקבע מודל שמאפשר לבנקים לגבות עמלת הפצה ממנהלי הקרנות עד לגובה התקרה שנקבעה בתקנות. באופן לא מפתיע, אף אחד מהבנקים לא גובה בפועל עמלה נמוכה מהתקרה. העמלות משולמות מתוך דמי הניהול שגובה מנהל הקרן ממחזיקי יחידות ההשתתפות בקרן.
"באופן עקרוני אני מסתייג מהתערבות של הרגולטור בגובהן של עמלות, וחושב שיש להותיר לשוק להגיע בעצמו לנקודת שיווי משקל תחרותית, אך מאחר ונושא עמלות ההפצה מוסדר כבר בתקנות, אני חושש שאין מנוס מיוזמה מתיקון התקנות כדי להסיר חסמים שמונעים כיום תחרות אמיתית על גובה דמי הניהול של קרנות הנאמנות.
"כיום, התקנות מאפשרות לבנקים לגבות עמלת הפצה בשיעור קבוע, שנגזר ממדיניות ההשקעה של הקרן. כך, למשל, עמלת ההפצה על קרנות אג"חיות היא בשיעור של 0.4%, ואילו עמלת ההפצה על קרנות מנייתיות היא בשיעור של 0.8%. מדובר בעמלות הפצה בשיעור גבוה, אשר מקשות על מנהלי הקרנות לייצר תחרות אמיתית על גובה דמי הניהול, שכן כל הוזלה של דמי הניהול מביאה לידי כך ששיעור עמלות ההפצה שמשלם מנהל הקרן לבנק מתוך סך דמי הניהול, עולה בהתאם.
"במקרים רבים מנהלי קרנות הנאמנות אף נדרשים לוותר על מרבית הכנסותיהם לטובת התשלום עבור עמלה הפצה, וחסומה בפניהם האפשרות להפחית את דמי הניהול שהם גובים לרמות נמוכות יותר, כמקובל בשווקים מפותחים בעולם. זה מצב בעייתי בעיני שפוגע באינטרסים של המשקיעים".
מהמצגת שהציג פרופ' האוזר במהלך הכנס עולה כי סך דמי הניהול השנתיים הנגבים היום מהציבור בענף הקרנות מגיע ל-1.3 מיליארד שקל, כאשר סך עמלות ההפצה שמנהלי הקרנות משלמים לבנקים מסתכם בכ-475 מיליון שקל.
בחינת פירוט עמלות הפצה לפי סוגים מצביע על כך ששיעור עמלת ההפצה מהכנסות מנהלי הקרנות הכספיות בהן דמי הניהול נחשבים לנמוכים ביותר מגיע לכ- 70%. גם שיעור עמלת ההפצה שמקבלים הבנקים מהכנסות מנהלי הקרנות השקליות וסולידיות גבוה מאוד ומגיע לכ- 60%. שיעור עמלת ההפצה מהכנסות מנהלי הקרנות המניתיות שבהם דמי הניהול נחשבים לגבוהים ביותר הוא נמוך יותר באופן יחסי אך גם שם חלקם של הבנקים מגיע לכ-30%.
- 6.רונן 13/03/2012 10:43הגב לתגובה זומה שהציבור צריך להבין זה שיש אלטרנטיבות הרבה יותר רווחיות. תעשו את זה לבד! זה אפשרי, זה כדאי.. אני כבר כמה זמן מנסה את זה ובינתיים יש לי רק מילים טובות לגבי זה. השקעות עצמאיות זה כבר נהיה ה-דבר בשוק ההון.. נסו להיכנס לאתרים כמו inbest למשל, הם מפרקים את זה בצורה שקל להבין...
- 5.צודק במיליון אחוז !!! (ל"ת)אבי 13/03/2012 06:28הגב לתגובה זו
- 4.יש לאפשר קניה שלא דרך הבנקים. (ל"ת)חיייייייייייייייים 12/03/2012 12:16הגב לתגובה זו
- 3.נוצץ השקעות 12/03/2012 11:40הגב לתגובה זולא השאיר אבן שלמה בשוק ההון
- 2.אלדר 12/03/2012 10:37הגב לתגובה זואני חושב שבתי השקעות שהם בוטיק השקעות צריכות להרוויח יותר ולא לשלם דמי הפצה מוגזמים לבנקים.
- 1.רותם 12/03/2012 10:33הגב לתגובה זועכשיו נמליץ עוד פחות. מי יפגע? מנהלי קרנות ו לקוחות. ישלמו יותר עמלות קניה/מכירה