הפרות בטיחות ב-320 מיליארד דולר, נזק אנושי וסביבתי - והמניה עולה?
חוקרים ממדינת קליפורניה גילו בסיום שבוע המסחר בוול סטריט אמש (ו'), כי תאגיד ההחזקות PG&E (סימול: PCG), הפר מספר תקנות וחוקים פדרליים ומקומיים הקשורים בבטיחות צינור גז טבעי. התאגיד התעלם מתקנות בטיחות לאורך מעל 100 מייל מצינור גז טבעי שהוא מפעיל, אשר בחלקו עובר מתחת בתים, עסקים ואזורים עירוניים מאוכלסים בצפיפות.
החוקרים הסיקו כי חברת ההחזקות, אשר משנת 1997 מחזיקה בשינוע הגז ובתשתיות נוספות שהיו תחת חברת 'פאסיפיק גז וחשמל', ומשיגה את עיקר רווחיה מהחזקות אלה, הפרה יותר מ-3,062 סעיפים ותקנות. לפי חישובי החוקרים, אם הקנסות הפדרליים והמקומיים המקסימליים יחולו על החברה, היא תהיה חייבת לרשויות סכום דמיוני של כ-320 מיליארד דולר. הרגולטורים במדינה לא צפויים לקנוס את החברה בסכום כזה, אך הממצאים החמורים, שלא ניתן למחול עליהם, צפויים לעלות לחברה מעל מיליארד דולרים.
חקירת החברה החלה לאחר שמקטע של צינור הגז התפוצץ בעיירה השלווה של סאן ברונו ב-9 לספטמבר של 2010. הפיצוץ הצית 'כדור אש' ענקי אשר גרם למותם של 8 אנשים, פצע 58 אנשים, הרס 38 בתים ופגע במעל 70 בתים נוספים. השכונה שהתפוצצה עוד לא נבנתה מחדש באופן מלא.
החוקרים הפדרליים והמקומיים האשימו את תאגיד PG&E בתאונה, והסיקו כי בעיות תחזוקה בצינור הגז שהוזנחו במשך שנים גרמו לפיצוץ. לטענות החוקרים, ישנם עדיין מקטעים ישנים בו החברה מזרימה גז טבעי בלחצים גבוהים, אשר אינם מפוקחים כהלכה ומתוחזקים נכון.
דובר החברה הודיע בתגובה לדו"ח כי "החברה משנה את האופן בו אנו מפטרלים, מתחזקים, מתעדים ומסווגים את הצינורות שלנו". בסוף השבוע הודיע המנכ"ל כי החברה מתכננת להוציא בין 1.5 מיליארד ל-2 מיליארד דולרים בשנתיים הקרובות על מנת להסדיר את התביעה המסובכת מטעם עיירת סאן ברונו. אלו הן אינן ההוצאות היחידות של החברה בטווח הקרוב, כאשר היא תדרש להוציא סכומים דומים על קנסות, עוד סכומים גדולים מכך על החלפת צינורות הגז, ועל עלויות עבודה תפעוליות הולכות וגדלות.
הדו"ח המקיף כאמור פורסם לאחר נעילת שבוע המסחר, ובסיכום שבועי, מחיר המניה של PG&E עלה 0.7%, מניית החברה עלתה למעלה מ-17.5% בחצי השנה האחרונה. נראה כי מניות חברת ההחזקות עלו במאות אחוזים מרגע רכישת השליטה בחברת צינורות הגז, אך מאז הפיצוץ בעיירה של סאן ברונו ועד היום, המניה איבדה כ-8.26% 'בלבד' מערכה.
ניתוח התנהגות המניה מתחילת המשבר ועד לסיומו, בעתיד הלא נראה לעין, יוכל ללמד אותנו על התמודדות עם משברים בעולם העסקי. כאשר אירוע טראומתי שכזה עובר על חברה (החזקות או תשתיות, זה לא משנה), יש לכך השלכות שקשה לספור, החל מטיפול ביחסי הציבור שנפגעו, דרך הוצאות תפעוליות ובטיחותיות לתיקון המפגע ועד הפרשות חשבונאיות וטיפולים חשבונאיים בנושאים כמו תביעות והפרשות לתשלומי קנסות - אין ספק שמי שיבחן את הסיפור הזה לעומק, יוכל למצוא בו עניין למכביר.