שי מרום
צילום: יח"צ

הרפורמה בניירות ערך מסחריים היא התחרות האמיתית למערכת הבנקאית

שי מרום, מנהל השיווק בחברת הדירוג 'מידרוג', על סקטור הנע"מים שעשוי להפוך לשחק המשמעותי בשוק ההון

שי מרום | (1)

הרפורמה שמובילה הרשות לניירות ערך בשוק הנע"מים (ניירות ערך מסחריים) מעוררת טלטלה בשוק ההון. בכוונת הרשות לפרסם הקלה חדשה שתוביל, כך הם מקווים, להפחתה משמעותית בעלויות הנובעות מהנפקת הנע"מ. השיח סביב הרפורמה המוצעת הפך בן לילה את סקטור הנעמ"ים לאטרקציה החדשה של המשקיעים והמנפיקים כאחד.

התחרות האמיתית במערכת הבנקאית היא לא הפרדת כרטיסי אשראי - היא הרפורמה בנע"מ. הרפורמה צפויה לשחרר את החסמים הרגולטוריים המונעים מענף הנע"מים המקומי להתפתח להיקפים משמעותיים ולהוות אלטרנטיבה ממשית לאשראי בנקאי. לשם השוואה, היקף הנע"מים בארה"ב עומד על למעלה מ-1 טריליון דולר, כ-5% מהיקף שוק האג"ח הקונצרני. בישראל לעומת זאת, מדובר על בין 2-2.5 מיליארד שקל, שהם כ-0.8% משוק האג"ח. כלומר, לשוק הנע"מים הישראלי קיים פוטנציאל צמיחה של כ- 13 מיליארד שקל.

כיום, מנפיקים של נע"מ שאינו סחיר נדרשים להחזיק יתרות נזילות (פיקדונות או מסגרות אשראי) בהיקפים משמעותיים כנגד הנע"מ, דבר אשר פוגע בכדאיות הכלכלית בהנפקת הנע"מ ומחזיר את המנפיק למערכת הבנקאית אשר נמצאת ממילא במגמה של צמצום האשראים כחלק מהיערכותה לתקנות בזל 3 ודרישות ההון ההולכות וגדלות.

רפורמת הנע"מים הצפויה תשנה את תקופת הקריאה לכסף (כיום 7-30 יום) ל-90 ימים (לפי מודל מדורג). בנוסף, על אף היות הנע"מ מכשיר מימון לטווח קצר, מנפיקים נוהגים למחזר אותו למספר תקופות נוספות. במקרה של נע"מ שאינו סחיר המחזור אינו כרוך בעליות משמעותיות נוספות, אם בכלל, ואילו במקרה של נע"מ סחיר, המחזור מחייב הנפקה חדשה של הנע"מ, על כל העלויות המשתמעות מכך.     השינוי שמציעה הרשות יאפשר למנפיקים של נע"מ סחיר לגלגל את הנע"מ במשך חמש שנים סה"כ. בנוסף, הרשות מציעה להקטין את האגרות אותם משלמים מנפיקי הנע"מ לשליש (0.03% ל- 0.01%) מהעלות המקורית ושאגרה זו תגבה רק בעת ההנפקה הראשונית של הנע"מ (ולא בכל גלגול).

הנע"מ הוא אלטרנטיבה ממשית לאשראי בנקאי השינויים המוצעים יוזילו משמעותית את עלות הנפקת הנע"מ ומיחזורו, וזאת לצד קיטון בדרישות לנזילות אשר יובילו להוזלה נוספת בעלויות הכרוכות בהנפקת הנע"מ. שינויים אלו יובילו להסרת המגבלות הקיימות היום בענף הנע"מים, יגדילו את הכדאיות הכלכלית של הנפקתם ויובילו לכך שהנע"מ יהווה אלטרנטיבה ממשית לאשראי בנקאי. בכך, היקף הנע"מים המונפקים צפוי לגדול משמעותית.

כשמוסיפים לכך את הצורך המתמיד של מנהלי ההשקעות והציבור לאלטרנטיבות השקעה בעלות תשואה עודפת, בין היתר, כחלף פיקדונות, אנו צופים לראות היקפי הנפקה של נע"מים שילכו ויגדלו בשנים הבאות. ככול שהמערכת הבנקאית תמשיך ותצמצם את האשראי לקונצרניים, כך שוק הנע"מים ילך ויצמח. אם המרווחים בשוק הציבורי יהיו אטרקטיביים מספיק אז זה גם יתרום לצמיחת הבורסה - כיום נראה שזה צומח יותר בשוק ההלוואות הפרטיות. ככל שהחסמים הרגולטוריים יוסרו מהדרך, כך אנו צפויים לראות כניסה משמעותית של סקטור הנע"מים  כשחקן משמעותי בשוק בהון.       *הכותב הינו מנהל השיווק בחברת הדירוג מידרוג

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אלי כרמלי 01/10/2016 16:56
    הגב לתגובה זו
    למדתי משהו חדש היום בזכותך.. תודה