6 מניות בניו יורק שאומרות דבר אחד - מהפכה!
ששת הסיפורים הגדולים של השנה האחרונה בוול סטריט היו פייסבוק (סימול: FB), טסלה (סימול: TSLA), נוקיה (סימול: NOK), אלקטל-לוסנט (סימול: ALU) ובלאקברי (סימול: BBRY). היו כמובן הרבה סיפורים מעניינים אחרים, אבל התנהגות חמש המניות הנ"ל והחברות שהן מייצגות, לאורך 5 השנים שחלפו מאז היציאה ממשבר 2008, מוכיחה שמהפכת האינפורמציה גרמה לתהליך של שינוי יסודי בדרך המחשבה ושיקולי הערכת מניות של המשקיעים.
רוב המשקיעים מבין את הכיוון אליו לוקחות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה את העולם ואת הכלכלה, הפרשנים והמומחים פחות. התנהגות החמישייה הזו מסבירה מדוע, למרות האזהרות וההפחדות של רוב המומחים, הגאות בוול סטריט ממשיכה. הדגש בהחלטות ההשקעה עבר ממצב של התבססות על נתונים היסטוריים של פעילות חברה, להתבססות על ציפיות לעתיד, ובצדק, שתי המהפכות מובילות לגאות כלכלית שתימשך שנים רבות. מהפכות האינפורמציה / טכנולוגיה / גלובליזציה מייצרות יחדיו את אותה גאות כלכלית ארוכה שראינו לאחר מהפכות העבר הגדולות, מהמצאת הגלגל דרך המהפכה התעשייתית, המצאות החשמל והקיטור ועד ל"מהפכות" שבאו בעקבות המצאות המכונית והמטוס.
ההבדל היחיד הוא בסדרי הגודל, המהפכה הנוכחית גדולה בהרבה ומתקדמת מהר מכל קודמותיה. המשקיעים מבינים את עוצמת השינויים, כולל אלו שמשפיעים על מערכות היחסים הכלכליים (דברים כמו צמיחה / אינפלציה, עקומת פיליפס או חישובי המכפיל). אלמלא ההבנה הזו חברה כמו סטארבקס (סימול: SBUX) למשל לא הייתה יכולה להיסחר לפי הערכה של 56 מיליארד דולרים, שמייצגת מכפיל היסטורי של למעלה מ-470 פעם, וכל השישייה שהזכרנו, במיוחד FB ו-TSLA, היו נסחרות ברבע ממחירן. זו גם הסיבה למשל ש-FB, לאחר רכישת WhatsApp בסכום שלפרשנים נראה דמיוני ושהמומחים הגדירו כ"צעד של ייאוש", לא ירדה. המשקיעים מבינים להיכן הולך צוקרברג, המומחים פחות. שימו למשל לב להתנהגות מניית TSLA - מאז הופעתה בציבור נסחרת בערכי חלל ששום מניית ביו אינה מתקרבת אליהם. למה? הרי לפני 4-5 חודשים, אליבא הפרשנים והמומחים, החלה "ההתרסקות של טסלה", זוכרים? במהלך אוקטובר-נובמבר 2013 היא השילה כשליש מערכה, הפרשנים והשורטיסטים חגגו והיכן היא היום? המשקיעים ברובם מבינים איזו נישה חדשה וענקית נוצרת כאן, נישה, שללא המהפכות שהזכרנו, לא הייתה קיימת.
אבל ההבנה של השינויים כשלעצמם אינה מספיקה על מנת להוביל מניות מהסוג של TSLA ואחרות לערכים גבוהים. המשקיעים מבינים שעל מנת להצליח בעולם העסקים "החדש", זה שנוצר בעקבות המהפכות, החשיבות של המנהל עולה משמעותית. ישנה תרומה אדירה להנהלות במשיכת המשקיעים. מילא אילון מאסק מטסלה, שהוא באמת סופרמן ניהולי בעל מגע הזהב, אבל ההצלחה של כל החמש באה מתוך היכולות הניהוליות של מנהליהן. הציבור מבין שצריך אנשים מהסוג של מאסק, צוקרברג, ג'ון צ'ן מבלאקברי, סטפן אלופ מנוקיה ומייקל קומבס מאלקטל, שיודעים כיצד להוביל חברה להצלחה עסקית, בתוך השינויים האדירים שהמהפכות גורמות. ציבור המשקיעים מחבר בין הפוטנציאל הצפוי לחברה לאדם שמוביל. אם המשקיעים משתכנעים (וזו פעולה שלוקחת זמן) שמדובר במנהל-על, הם נכנסים למניות תוך התעלמות מהעבר והתקשורת הפיננסית.
- "95% מהכסף בקרנות שלי במזומן" - מוביוס מחכה לירידות נוספות
- המדדים החזירו את הירידות; אודיטי זינקה ב-30%, קומפיוג'ן עם 13%
השוני בין אנשים כמו ג'ק וולש, וורן באפט, לו גרסטנר, סטיב ג'ובס המנוח ואלי הורוביץ ז"ל, שהמשקיעים האמינו ביכולותיהם לכן נתנו פרמיות ענק למניותיהם, לחמש, שזמן ההכרה בשני המשתנים, הנישה שאליה צועדת החברה והמצעיד, התקצרו משמעותית בגלל ה-IT ומספר המשקיעים עלה. אנחנו מאמינים שלמרות בעיות הטרור, התחממות כדור הארץ ושאר מרעין בישין שהתקשורת מחבבת, המגמה הזו, להוציא "גיהוקים" לאורך הדרך, תימשך. את זה המשקיעים, ברובם, מבינים, הפרשנים פחות.
האם היוליט פאקארד (סימול: HPQ) חוזרת?
שתי חברות הובילו את המהפכה הטכנולוגית לאורך המאה הקודמת, היוליט פאקארד ו-IBM. אבל לקראת סוף המאה, במהלך שנות ה-90', איבדו השתיים, בעיקר בשל חוסר תשומת לב ניהולית להתפתחויות, את מעמדן לחברות חדשות ש"הולידו" המהפכות. מועצת המנהלים של IBM "התעוררה" ב-1992 כאשר הבינה, שעל מנת להתאושש היא חייבת להביא הנהלה מבחוץ, הנהלה שחושבת אחרת, שתוכל לנצל בצורה נכונה את אוצרות הידע והקניין האדירים שאגרה הכחולה הגדולה. הם הביאו את לו גארסטנר, מנהל מקצועי שלא הגיע מרקע טכנולוגי ולא הבין במחשבים וטכנולוגיה, אבל הוכיח, בכל חברות הענק הקודמות שניהל, שהוא יודע לנהל ולקרוא נכון את המפה העסקית (גארסטנר אגב טען כבר אז שאין הבדל בין ניהול של חברת מחשבים לחברת בגדים, צריך לדעת לנהל ובעיקר לשווק).
בעשר השנים שגארסטנר ניהל את IBM היא חזרה למעמדה ההיסטורי. היוליט, להבדיל, המשיכה להתדרדר. הם הביאו מנכ"לים שונים, 3 עד 2011, אבל כולם היו מנהלים שהגיעו מתחום טכנולוגי, שהבינו את היוליט והטכנולוגיות שלה, אבל פחות את ההתפתחויות בעולם העסקים. הם המשיכו לעשות טעויות והעמיקו את התדרדרותה של היוליט. בתחילת 2011, מועצת המנהלים הביאה את מרגרט וויטמן כמנכ"לית ונשיאה. ויטמן, בת ה-58, בוגרת הרווארד וסטנפורד, שימשה בתפקידי ניהול בכירים בענקית הצעצועים האסברו, בפרוקטור אנד גמבל ובסטודיו לסרטים Dream World של שפילברג. היא רכשה מוניטין ניהולי אדיר לאחר שמונתה למנכ"לית EBAY ב-1998. וויטמן לקחה חברה קטנה עם 30 עובדים ומכירות של 4 מיליון ועזבה ב-2008 (על מנת לרוץ לסנט) חברה עם מכירות של 8 מיליארד ו-15 אלף עובדים. האם הגברת תוכל לעשות עם HP מה שעשה סטיב ג'ובס עם אפל (סימול: AAPL) כשחזר אליה ב-1999? התשתית לכך בהחלט קיימת. ההתחלה מזכירה מאוד את תחילת דרכו של גארסטנר ב-IBM.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
במהלך 2011-12 "ניקתה" ויטמן את החברה. היא סיימה את 2012 בהפסד של 12.65 מיליארד על מכירות של 120.36 מיליארד. ב 2013 נראו סימני שיפור רציניים. החברה סיימה עם מכירות של 113 מיליארד ורווח של 5.1 מיליארד וברבעון הראשון של 2014 (שאצלה מסתיים בסוף ינואר) הכתה בגדול את התחזיות. אבל עדיין, ההצלחה היא בעיקר בהתייעלות, המכירות עדיין לא פרצו ונכון לרגע זה האנליסטים מעריכים שתשארנה סטטיות ב 2014 וגם ב 2015. המניה, שכתגובה להגעתה ל וויטמן בינואר 2011, קפצה ב % 8 חזרה, לאחר מכן, לרדת ונחתה, באוקטובר 2013 בשפל של עשור, 19 דולרים, מאז עלתה, עם השיפור בתוצאות שני הרבעונים האחרונים,, ביותר מ % 50. אין שום ספק שהעליות במניה הן בעיקר בשל האמון ההולך וגובר ביכולותיה של ויטמן.
מה החברה עושה בדיוק?
בגדול היא ספקית ונותנת שירותים טכנולוגיים לכל תחומי ה-IT. החלק הגדול מההכנסות (כ-30%) מגיע מהשירותים שהיא נותנת, שרתים ואחסון מידע (כ-21%), מדפסות ומחסניות דפוס מכניסות כ-18%, מחשבים אישיים, תחנות עבודה וציוד היקפי (כ-10%), מוצרי תוכנה מכניסים כ-10%, כ-6.5% באים משירותים פיננסיים שהחברה מספקת והיתרה משירותי IT. החברה משקיעה אקטיבית בסטארט אפים רבים. המעניין הוא שחלק מההתאוששות במכירות בא דווקא מעליות במכירת מחשבים אישיים, לחברות בעיקר. ויטמן טוענת שלדעתה הירידה בביקוש למחשב האישי נעצרה, היא רואה זאת בביקושים. מתברר שהמחשבה שהטאבלט יכה קשות ב-PC "פשוט לא מוכיחה עצמה בשטח, ההפך". הכיוון, לדבריה, הוא מכשיר שימזג את הטאבלט והלפטופ. יחד עם זאת, היא עדיין בבדיקה בשני תחומים, M&A ונישות מעניינות. חשוב לזכור דבר אחד, להיוליט יכולות פיתוח לא פחות טובות משהיו לאפל ו-IBM כשהן יצאו מהמשבר. לסיכום, אם בוחנים היטב את החברה, הידע שנצבר במחסניה, יכולות הפיתוח שלה, המוניטין האדיר שעדיין ברשותה ועוצמת השיווק הפוטנציאלית, מבינים שניהול אגרסיבי ויצירתי יביא את HP לחזור על סיפורן שלAAPL או IBM. האם ויטמן תוכל לעשות זאת? המשקיעים מאותתים, עם חששות מעטים, שכן. להזכירכם, HPQ כבר עברה "התעוררות ציפיות" גדולה בשנת 1999 עם מינויה של קרלי פיורינה למנכ"לית. אז המשקיעים הביאו את המניה לרמה שאפילו חברות הבועה המובילות התקנאו בה. החששות מתבטאות בכך שהפעם העליות מתונות יחסית. למרות העליות, המניה נסחרת במכפיל היסטורי של 8.4 ומכפילים של 8 ו-7.8 ל-2014 ו-2015 בהתאמה - נמוכים יחסית למתחרות. לדעתנו? בהחלט מעניין.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 15.אבי 04/03/2014 08:52הגב לתגובה זויש לי מניות של חברת גיוון שנמכרה לאחרונה. איך ממשים אותן ?? תודה
- 14.שלמה גרינברג 02/03/2014 16:03הגב לתגובה זולכול המזהירים מבועה ומתיקונים של % 40-50 אנחנו אומרים, "אתם צודקים", יהיו גם יהיו. חבל שאינכם קוראים את המאמרים שלנו בעיון.בכול מקרה,איך אמר הנשיא הגדול מכולם רייגן? "הגדולה של ארה"ב היא שכול אחד יכול לחשוב כרצונו ולעשות כרצונו, אפילו להיות הומלס" אז מי שרוצה לקנות ביטקוין או טוויטר או לחשוב שסוגרים את פייסבוק, זכותו.
- 13.בועה !!! 02/03/2014 10:51הגב לתגובה זושעכשיו זה שונה שעכשיו הערכים המנופחים יטפסו , שעכשיו זאת מהפכה של ממש , את אותה הרגשה ואותה תחושה כל משקיע יכל לחוש בשנת 2000 לפני ההתרסקות , פייסבוק היא בועה נקודה . טסלה היא בועה נקודה . למה ? כי טסלה מעורכת היום בערכים של חברת ענק ללא מתחרים , ופייסבוק מיום ליום הופכת ליותר מאוסה , והרכישה האחרונה של ווטסאפ היא כישלון ניהולי ולמה ? כי לקוחות של ווטסאפ יכולים לעבור מחר לטלגרם רק תן להם את הסיבה או אפליקציה אחרת , אז לשלם כזה סכום על כלום כמעט, זאת בועה .
- 12.הנשר 01/03/2014 21:49הגב לתגובה זואיך יכול להיות שחברה כמו טוויטר נסחרת בשווי 29 מיליארד כאשר לא הכניסה דולר
- 11.רוזן 01/03/2014 17:04הגב לתגובה זוהאם ישנן מניות קנביס שראוי לבחון אותן? דוגמא: PHOT, CBIS,MJNA,HEMP?
- 10.קורא נאמן שלך 01/03/2014 10:49הגב לתגובה זושלמה - מה לדעתך אלטרנטיבה טובה לאגחים בארהב ובארץ בימים אלה למשקיע הסולידי?
- 9.אבי 28/02/2014 11:30הגב לתגובה זושלום שלמה.האים לאחר הדוחות המפתיעים והזינוק במניה,ניתן לומר שהסיכון ירד משמעותית והיא מהוה הזדמנות??
- 8.קוראת קבועה 28/02/2014 09:50הגב לתגובה זושלמה שלום. תודה על המאמרים המצויינים שלך! שאלה -האם מוכרת לך מניוית הביו AMGN ו - BIIB ? אני אשמח לשמוע את דעתך עליהן. תורה רבה מראש וסוף שבוע טוב.
- 7.פאנטום 28/02/2014 06:31הגב לתגובה זושלמה היי לומינס מתחילה לגייס כסף ולהיסחר שבוע הבא ברשימה משנית בנאסדק. האם ידוע לך מה קורה עם מחזיקי המניות הותיקים לפני הנפילה.
- 6.יוסי 27/02/2014 23:58הגב לתגובה זואוהל הדוט קום. נחכה ונראה זוכר את מדד הEYEBALLS להערכת שווי אז. האם ירידה של 30-40 אחוז במדד הנסד"ק היא גיהוק מבחינתך ?
- 5.תוכל לעשות בבקשה על טאואר לאור הדוחות? (ל"ת)אבי 27/02/2014 20:27הגב לתגובה זו
- 4.CJ 27/02/2014 18:53הגב לתגובה זויכולות להמשיך לעלות עוד ב 2014 ? מחזיק
- 3.שלמה היקר 27/02/2014 18:30הגב לתגובה זוגם היא מובילה נישה ענקית ומהפכנית של עולם המשחקים גם במד החומרה וגם התוכנה לדעתי מעניינת הרבה יותר מטסלה ונטפליקס
- 2.דינו 27/02/2014 13:28הגב לתגובה זושלום שלמה-ברור לי ששאלתי אינה פשוטה אך בכל זאת כימד ניתן לדעת/לבדוק מה התכניות/סיכויים של trump entertainment שפשטה רגל, לצאת להנפקה מחודשת (בדומה ללומניס) לאור ההתאוששות במגזר ההימורים. תודה.
- 1.אייל 27/02/2014 13:17הגב לתגובה זותמיד נהנה לקרוא אותך. כתבת על פאני מאי FNMA בעבר, האם לדעתך יש עוד מקום לעליות אחרי הטרוף בזמן האחרון?