על פסח, ועל מניית מעו"ף שאולי בדרך לסיבוב נוסף
אנחנו לא רוצים להפחיד אף אחד ואתם יכולים לצחוק מהרעיון, אבל בתחילת המאה שעברה ולכל אורכה עד להשתלטות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה על חושי המשקיעים, נהגו להשתמש במשפט הזה לא פחות מהמשפט הידוע Sell in May and Go Away (או בשמו הקדום יותר - The Halloween Indicator). היום כבר לא משתמשים בהנחיות אלו בגלל שמהפכת ה-IT ביטלה למעשה את גורם העונתיות בבורסה. זה לא שגורם העונתיות נעלם, הוא עדיין חי וקיים, אלא שה-IT הפכה אותו לפחות רלוונטי, בטח אם מתבוננים בתנודות המדדים והסיבות להם. אין בעצם הבדל גדול בין, "מכור בראש השנה, קנה בכיפור ומכור בפסח" לבין "מכור במאי והסתלק", שניהם מתבססים על הדעה / אמונה שבתקופה של נובמבר - מאי "טובה לבורסה". למה? כי כך טוענים הסטטיסטיקאים. האם המשפט על פסח, יום כיפור וראש השנה קדם לאינדיקאטור של Halloween או ההפך? אין לנו מושג (ההנחה שלנו היא שSell Rosh Hashanah, Buy Yom Kippur, Sell Passover”" קדם ל-(Sell in May and Go Away.
האמת? זה לא משנה, מה שכן חשוב זו הוורסיה היהודית שמפורטת יותר מזו של הגויים, מדוע? כי היהודי, מאז ומעולם, אהב פלפול ואופציות. הגוי לעומתו, ידוע כממעט בדיבור, בפשטות מנהגיו. הגוי מסתפק בהדרכה מתי למכור, אבל היהודי זה דבר אחר. הוא לא רק אומר מתי למכור ומתי לקנות, אלא גם נותן שני תאריכים לאקזיט. היסטוריית היהודי אומרת שתמיד צריך לברוח, אז מה שבטוח - נתנו לו שתי אופציות, פסח וראש השנה. אתם עשויים לחשוב שהכל שטויות, אבל לא - אפילו ולמרות מהפכת האינפורמציה Sell Rosh Hashanah, Buy Yom Kippur, Sell Passover”" עובד. קחו את המשבר הגדול האחרון, הוא התחיל בוול סטריט באפריל-מאי 2008 (השוק הגיעו לשיא באוקטובר 2007 אומנם, אבל הנפילה הגדולה החלה בסוף אפריל - תחילת מאי 2008) והסתיים בוול סטריט בתחתית של תחילת מארס 2009.
מה אומר הגוי? מכור במאי, ומי שמכר במאי 2008 אכן יצא גדול. אבל תסתכלו על היהודי, מה הוא אומר? הוא מתחיל בהמלצה, "מכור בפסח" ומי שמכר בפסח 2008 יצא גדול בדיוק כמו הגוי. אבל שימו לב מה שקרה לאחר מכן, מגיע ראש השנה 2008 וה- S&Pאיבד כשליש מערכו. הגוי, שראה ירידה כזו החליט שזה הזמן להיכנס, אבל היהודי קיבל הוראה, "מכור גם בראש השנה" וניצל מעוד ירידה של כ-15%. נניח שקנה ביום כיפור שלאחר ראש השנה ונשאר עד פסח 2010 – הוא הכפיל את כספו. שמתם לב ש"השמטנו" את פסח 2009? כיוון שאם היה מוכר בפסח 2009 את מה שקנה ביום כיפור הקודם - התיאוריה הייתה מתרסקת והוא בחיים לא היה מאמין יותר למשפט 'היהודי', וכנ"ל לגבי במידה והיה מתבולל, אז היה מתייחס למשפט Sell in May and Go Away. זה עבד קצת יותר טוב בבועת 2000 - מי שנכנס ביום כיפור 1999, יצא בפסח 2000, המשיך למכור בראש השנה של 2001 וקנה שוב רק ביום כיפור 2002 עשה הון כשיצא בפסח 2003. אפשר אומנם ללעוג לדברים כאמונות תפלות, אבל בוול סטריט? ללעוג לאמונות תפלות? הרי שם הכל זה אמונות תפלות, חלומות ופטה-מורגאנה. כמה פעמים קניתם מניה "בגלל שנכנסה למומנטום"? ועל פי מה אתם מחליטים לקנות מניית חלום? אז בבקשה, אל תרוצו ותמכרו את התיק בגלל שזה פסח, אבל קחו בחשבון שזה פסח והיזהרו.
האם איזיצ'יפ (סימול: EZCH) מקבלת הזדמנות נוספת?
איזי מזוהה עם המעבד. בעולם בו חשיבות המעבד לתעשיית האינפורמציה, משתווה לחשיבות הלב בגוף האדם, יש מספר גדול של משקיעים שעוקבים מקרוב אחרי החברה שהמעבדים שלה נחשבו ועדיין נחשבים מהמבטיחים שיש. לזכותה צריך לומר שלמרות שההבטחות של ענקי טכנולוגיה כמו גילדר ואחרים עדיין לא הוגשמו, היא מצליחה להישאר בקדמת ההתקדמות הטכנולוגית של מעבדי העברת המידע. בסוף מארס 2012 הגיעה המניה לשיא של 46.8 דולרים (אחת הבודדות אגב שעקפה את רמות הבועה), בעקבות עלייה תלולה של כ-68% מתחילת השנה, תוצאות עסקיות שהלכו והשתפרו במהירות מאז 2008, ובגלל ההתעניינות הגוברת במעבדים ש"הדליקה" משקיעים מוסדיים על החברה (בין השאר). מאז מארס 2012 המניה איבדה (עם הפסקות בדרך) כמחצית מערכה.
אפילו לאחרונה, במחיר הנוכחי, יצא בנק ההשקעות הניו יורקי, Kerrisdale Capital, שמתמחה במצבים מיוחדים, בכתבה תחת הכותרת, "אנחנו מעריכים שהערכת מניית EZCH גבוהה מאוד". לטענתם, גם במחיר הנוכחי, המשקיעים ממעיטים בערך התחרות המתגברת בתחום המעבדים. מארוול (סימול: MRVL) נכנסה חזק לתחום, כשרכשה את המתחרה של איזי, החברה השווייצרית Xelerated - רכישה שעלולה לפגוע ביחסי איזי-מארוול. מה שיותר בעייתי, לדעת Kerrisdale, זו כניסתה של ברודקום (סימול: BRCM), בעקבות רכישת נאטלוג'יק, לתחום מעבדי הרשת המהירים. בקיצור, הירידות ב-EZCH נובעות ממכלול בעיות, שהמובילה בהן היא החשש מהתחרות כאמור. חששות כאלו יכולות להרוס ערך למניות בצורה חדה, במיוחד כשמדובר בחברה קטנה שפועלת בנישה צרה ותחרותית מאוד.
כמו כן, חשוב להבין את נקודת המבט של המשקיעים, את אכזבתם. המשקיע הממוצע אינו מבין בין סוגי המעבדים ועבורו "מעבד זה מעבד". אם המעבד של איזי אכן הטוב שיש, מדוע השותפה מארוול רכשה את המתחרה משווייץ במקום את השכנה מיוקנעם? שאלה בהחלט לגיטימית למשקיע ההדיוט. אבל למרות ירידת המניה, הירידה בעסקים והאכזבה מחוסר הצעות הרכישה, EZCH עדיין מעוררת עניין רב וישנם הרבה חסידים לחברה. הם מאמינים שטכנולוגית המעבדים של החברה הישראלית עולה על המתחרים, לכן המניה עדיין מעניינת. הסיבה העיקרית לאופטימיות בה נאחזים עדיין "קנאי EZCH", קשורה במעבדי הפאקט (packet processing) - המעגלים המודפסים השמישים ביותר בתעשיית ה-IT. נוף אותם מעבדים השתנה בצורה משמעותית בשנה האחרונה, השינוי אגב הוא הסיבה לסדרת הרכישות שהזכרנו. מעבדים מתוחכמים ומהירים יותר. ה-G100 מחליפים את המעבדים הישנים של 10G/40G. מעבד ה-multicore processors (מעבד רב מעבדים למעשה), ה-Xeon החדש של אינטל (סימול: INTC) כבר מאתגר את המעבדים הקיימים. הירחון Heavy Reading Components Insider עשה לאחרונה סקר בין 88 מומחים, שמייצגים את 60 הספקים המובילים בעולם בתחום. התוצאות מראות שהצמיחה המהירה בתחום התקשורת האלחוטית דוחפת בעוצמה את הביקוש לפתרונות, באמצעות מעבדי פאקט, ומזרזת את אימוץ הממשקים המהירים - מה שמביא את הביקוש למעבדי G100 לשיא.
המחקר קובע שברודקום, איזיצ'יפ מארוול ו-Netronome מפתחות את המעבדים החדשים, אבל שורה ארוכה של חברות מבקשת להיכנס ביניהן, כמו פריסקייל (סימול: FSL), אל.אס.איי, טקסס אינסטרומנטס (סימול: TXN) ועוד. במילים אחרות, האמון הוא ביכולות של איזי, מחד, ובתקווה שריבוי החברות שנכנסות מצביע על פוטנציאל רכישה שקיים, מאידך. בשבוע שעבר חזר בית ההשקעות Kerrisdale Capital עם כתבה נוספת על איזיצ'יפ. במאמר הם מציגים (ומנסים להפריך) את גישת המאמינים בחברה. הסיבה לכתבה האחרונה נעוצה כנראה בתגובה של בית ההשקעות Feltl & Co. להערכתם הקודמת. זה האחרון הוציא המלצת קניה חזקה למניה (כנראה לאחר שעיינו בדו"ח של Heavy Reading). לדעת Kerrisdale, אומנם קיים סיכוי שהמעבד החדש של החברה יצליח לחדור "בתנאי שהחדירה לשוק עד 2016 תהיה מהירה משל המתחרים". תנאי זה, לדעתם, אינו ריאליסטי. מבחינתנו, קשה לנסות לקבוע מי צודק במלחמה (אנחנו עדיין מאמינים כי קשה להבין את כלליה ומרכיביה), אלא כדאי להמתין. נכון, לאיזיצ'יפ יש עדיין מספיק כסף בקופה, יש לה הנהלה עם הוכחות וידע מעולה, אבל האווירה בוול סטריט עדיין שלילית. רבעון הראשון יתפרסם באפריל, ואז היה חכמים יותר.
מלחמת פאלו-אלטו (סימול: PANW) בצ'קפוינט (סימול: CHKP) נמשכת
בית ההשקעות לאזארד, מהמכובדים בתחום, הוריד השבוע את ההמלצה על צ'קפוינט ל"החזק". הם אומנם מציינים שצ'קפוינט ממשיכה להכות את הציפיות ושמספר בתי השקעות העלו ההמלצה למניה (Topeka Capital Markets ו-- TheStreet כדוגמאות, כרגע 13 אנליסטים ממליצים בקניה ו-8 ב"החזק"), אבל הם עדיין חוששים מצ'קפוינט. למה? בעיקר בגלל פאלו-אלטו. הם בדקו את מערך השיווק של צ'קפוינט, והגיעו למסקנה שהחברה מפסידה נתחי שוק לפאלו אלטו במהירות. "ה-next-gen firewalls של פאלו אלטו", קובעים בלאזארד, "נותנים כאבי ראש לצ'קפוינט, סיסקו וג'וניפר". לדברי לאזארד, פאלו-אלטו מתרברבת שהיא זוכה ב-85% מכלל העסקאות בהן היא משתתפת מול השלישייה שהוזכרה. ייתכן, אבל את זה נצטרך לראות מתישהו בדוחות, בינתיים לא רואים סימנים לכך.
האנליסט ריצ'ארד סטיינבילוס, שכותב באתרים שונים, וביניהם באתר ה-Fools, מנסה להבין מדוע צ'קפוינט "תקועה". כיוון שאינו יכול למצוא אשם במספרים הוא מנסה לאתר את הסיבות להתנהגות המניה. בגדול, מדובר לטענתו בחוסר בדיבידנד מחד, ובתחרות המתגברת מצד "נכנסות חדשות" לתחרות כמו פאלו-אלטו ו-Sourcefire (סימול: FIRE) לצד מתחרות ותיקות יותר כמו פורטיננט (סימול: FTNT), סיסקו וג'וניפר שנוגסות בשוק, מאידך. לצד אותן בעיות, עולה גם הבעיה האירופית שמכבידה על צ'קפוינט. האמת, לאחר שקראנו את המאמר בעיון וחיפשנו למה לברוח מהמניה, הגענו למסקנה שהכל בחברה בסדר!! נצטרך להמתין ולראות אם פאלו אלטו אכן מוסרת דיווחים אמתיים, או שהבעיות הישראליות הוותיקות של חוסר פרגון, קנאה ואגו משחקות גם כאן.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 9.שלמה גרינברג 03/04/2013 09:39הגב לתגובה זולשחרזדה (7): האג"ח האמריקאי שבעבר הגיב רק על הציפיות הכלכליות נטו הפך, מאז 2000 ובעיקר מאז 2008 ל"מבצר" בפני הפחד ממשברים ולתחליף לזהב (ל Safe haven) זו אחת מ"נפלאות התבונה" ודשתי בכך רבות. לאורי (8): מה זה בדיוק "המון זמן"? המניה מתדרדרת כתוצאה מ 2 סיבות. זה התחיל עם התגלית על הבלגן בספרי החשבונות (שתוקנה) וממשיך עם החשש מהאטה בסין.
- 8.אורי 03/04/2013 05:55הגב לתגובה זומה קורה עםcatמאוכזב קשות יושב שם המון זמן קורא שם משהו שאנחנו לא יודעם יום טוב
- 7.שחרזדה 01/04/2013 20:02הגב לתגובה זושעושה קאמבאק בחודש האחרון למרות שבירת השיאים בבורסה ... בהחלט לא סימן לבהלה אבל מחייב התייחסות ומעקב
- 6.תודה רבה על תגובתך ומחכה לכתבה על מלאנוקס (ל"ת)למר שלמה גרינברג 01/04/2013 12:24הגב לתגובה זו
- 5.שלמה תודה רבה וחג שמח (ל"ת)אזרח א.ס 01/04/2013 11:23הגב לתגובה זו
- 4.שלמה גרינברג 01/04/2013 10:47הגב לתגובה זולאזרח א.ס (2): אכתוב משהו על המצבה של בקווב בכתבה הבאה. בדיוק לפני 14 שנה לקחו 66 מיליון מהציבור ומחזירים לו כעת, "אולי 10 מדוללים", ממש לתפארת מדינת ישראל. מה לעשות תחליט לבד, אין הרבה אופציות. ל 3: במסגרת הקטנה הזו? תהיה רציני ידידי. כשאחזור מסנטה ברברה אפרט מה אמר. בכול מקרה, מלנוקס מנסה להקל ולעזור להתפשטות ה Software Defined Networks. אתה יכול לקרוא את ההסבר בקישור:http://www.sdnzone.com/topics/software-defined-network/articles/329825-mellanox-launches-open-ethernet-initiative.htm
- 3.למר שלמה גרינברג 31/03/2013 20:45הגב לתגובה זואייל ולדמן אמור להציג ביום רביעי הקרוב בכנס האיטרנט השנתי והוא אמור להציג יוזמה חדשה וחדשנית של מלאנוקס כמצורף בקישור...http://www.mellanox.com/openethernet/ האם תוכל להסביר קצת על היוזמה
- 2.אזרח א.ס 31/03/2013 17:29הגב לתגובה זוהנהלת בקווב החליטה לסגור את החברה ולחלק את המזומנים שלה (כ 10 מיליון דולר) בין בעלי המניות. ע"פ חישוב של מספר המניות הקיימים ואופציות לפירעון המחיר יהיה 0.25 35% מעל השער הקיים היום. הערה מאחר והחברה רשומה גם בארץ ייקח בין חצי שנה לשנה תהליך הפירוק.1) האם כדאי לחכות ולהרוויח את 35% 2)האם אפשר ללחוץ על החברה לא לכבד את האופציות לפירעון (כנראה עובדים בכירים קיבלו אותם) ואז ע"פ החישוב החדש השער יהיה 0.3 שזה 62% מעל השער הקיים. 3) האם כדאי לחברה בנוסף למזומנים למכור את החברה כשלד בורסאי? תודה
- 1.יוסקה 29/03/2013 16:24הגב לתגובה זוא.הרבה מילים על לא כלום. זה שצריך להתנהל עכשיו בזהירות - כל ילד יודע. אחרי הראלי של הרבעון האחרון התעלומה הגדולה היא האם הגענו לשיא ויתחילו מימושים, או המומנטום עוד ימשך? ואף אחד לא יכול לענות על השאלה. השמרנים יממשו חלק, והמהמרים ישארו. ב. תמיד יותר סקסי להתעסק עם מניות הי טק וחברות תרופות, אבל האמת הפשוטה היא שמי שלא מתמצא בתחום באמת, דעותיו והמלצותיו הם בגדר ספקולציה. מה שברור שהחברות התעשיתיות היצרניות בארצות הברית מתנהלות היום בצורה יותר בריאה וסולידית, והן הכתובת למשקיע הקטן. רוצה לסכ