מרמה של רעיון לאימפריית עסקים; אורקל כדוגמא

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לדרך שעשתה אורקל במהלך ה-27 השנים האחרונות; וגם על אוטוניטי והשיפור שעשתה

לפני 27 שנים בדיוק, ערב פסח 1986, הונפקה אורקל, ע"י מריל לינץ' ואלכס בראון וגייסה 31 מיליון דולרים לפי 15 דולר למניה (או כ-18 סנט מתואם להיום). בית ההשקעות בו עבדנו בזמנו השתתף בהנפקה, כחתם משנה, אבל ההתלהבות לא הייתה גדולה, כי רוב המשקיעים לא בדיוק הבינו מה החברה מציעה. כל שידעו שהיא תנסה להתחרות ב-IBM. ההנפקה הצליחה רק בזכותו של לארי אליסון, המייסד, יו"ר, נשיא ומנכ"ל החברה, ש"כישף" את המשקיעים. כ-5 שנים מאוחר יותר, לקראת סוף 1990, נראה היה שהחברה נופלת - באוקטובר 1990 המניה נחתה על 5.25 דולרים. אבל האמונה באליסון הוכיחה עצמה, כי האיש הבין היכן טעה. החל משנת 1991 הוא יצר את "מלכת התוכנה", אחת מארבעת הנפילים של התחום. אליסון עשה זאת באמצעות שילוב של חדשנות, צמיחה אורגנית, פעילות M&A ובעיקר גאוניות שיווק.

בבועת 2000 "זיהו" הפרשנים / מומחים / אנליסטים את אוצרותיה של החברה, ה-B2B, B2C ושאר חלומות, והובילו את המניה לשיא של 42.5 דולרים (שווי חברה של 249.3 מיליארד דולרים, פי 250 מההנפקה וב-68% מעל ערכה היום). כגודל ההתנפחות כך גודל ההתרסקות, ובסוף 2002 ירדה המניה ל-7 דולר. במיין סטריט המשיך אליסון להוביל בהצלחה. החברה, נכנסה לבועה ולמאה ה-21 לאחר שסיימה את 1999 עם מכירות של 8.8 מיליארד דולרים, רווח תפעולי ונקי של 1.9 ו-1.3 מיליארד בהתאמה ורווח למניה של 22 סנט בדילול מלא (על המספרים האלו הגיעה לשווי של 249.3 מיליארד).

שנת 2012 הסתיימה עם מכירות של 37.1 מיליארד, רווח תפעולי ונקי של 13.7 ו-10 מיליארד דולר בהתאמה ורווח למניה של 1.96 דולר בדילול מלא. היום, היא מוערכת על אותם מספרים ב-148 מיליארד דולרים. אורקל היא מחברות הטכנולוגיה הבודדות שלא נפגעה בשני המשברים הגדולים מאז תחילת המאה (2001-2 ו-2008-9). למרות שמאז תחילת המאה ובעיקר מאז משבר 2008, מתרופף הקשר בין הביצועים במיין סטריט לאלו של וול סטריט, ORCL הניבה מאז משבר 2008 יותר משלוש המתחרות הגדולות, IBM, MSFT ו-SAP . ב-20.3 פרסמה החברה את דוחותיה לרבעון השלישי של 2013 (שמסתיים אצלה בסוף פברואר) ו"איכזבה" את המומחים / פרשנים / אנליסטים - מה שהוריד את המניה ב-11% לערך. ירידה חדה במניה מובילה "וכבדה" שכזו היא אירוע יוצא דופן. בהמשך, נגיע ל"אכזבה" ונבחן אם ירידה שכזו מובילה להזדמנות לכניסה ברמה כלכלית למניה, כפי שקרה מספר פעמים בעשור האחרון.

כדי להבין את אורקל צריך תחילה להכיר ולהבין את אליסון. הבחור היהודי משיקגו, מייצג זן ייחודי של אנשים שמסוגלים להוביל חברה מרעיון / חלום לאימפריית עסקים גלובלית, אנשים כמו ביל גייטס, סטיב ג'ובס, ג'ק וולש מ-GE ולואיס גרסטנר מ-IBM. אליסון הוא מעין מיזוג בין הדמויות הנ"ל ועיקר כוחו בשיווק. הוא מהמנהלים הבודדים של חברות ענק גלובליות שבמהלך למעלה מ-30 שנה מוביל חברה בהצלחה. עוד בתחילת שנות ה-70, כשעבד בחברת Ampex Corporation, חלוצת ההקלטה והשימור של דאטא ווידאו, זיהה שהטיפול באינפורמציה, חדשנות, העברה ואחסון, יהוו את האתגר הגדול של מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה. אליסון למד את המערכת בה השתמשה בזמנו IBM, ובשנת 1977 הקים את Software Development Laboratories, שם פיתח את ה-Oracle database, שלמעשה נוצרה על מנת להתחרות במערכת ה-IBM System R database .

בסיבוב הראשון של חייה, חטפה אורקל נוקאאוט מ-IBM וכמעט פשטה רגל (1990). לאחר מכן הבין אליסון שהנישה האמיתית אינה נמצאת בתחרות על תוכנות לשימוש במיין-פריים, אלא בהתפתחות של חלונות ומערכת ה-UNIX - ומאז זה סיפור הצלחה גדול. אליסון ידוע, בין השאר, בלשונו החדה, יכולות השיט, טניס, טיסה ונגינה על גיטרה ויתרון חשוב נוסף - הוא יודע להתחלק בהובלה. עד שנת 2004 הוא היה היו"ר, הנשיא והמנכ"ל. לאחר מכן, העביר תפקידים אלו לאחרים, למשל, ג'פרי הנלי, שהיה סגנו, מונה ליו"ר. אליסון מינה דווקא אותו כי "להנלי יש ראש עסקי טוב משלי". את תפקיד הנשיא העביר אז לספרא כץ, ילידת חולון, שהצטרפה לאורקל בשנת 1999 ומשמשת גם כ-CFO של החברה. ב-2010 הביא כנשיא משותף, את מרק הרד, שעד 2010 היה היו"ר, מנכ"ל ונשיא של היוליט פאקארד (סימול: HPQ) ופוטר ברעש תקשורתי גדול. הרד נחשב ממומחי הטכנולוגיה המובילים בארה"ב. כשפוטר מהיוליט אמר אליסון, "זה היה המהלך האידיוטי ביותר של מועצת מנהלים איזו שהיא, מאז פיטרה מועצת המנהלים של אפל את סטיב ג'ובס בזמנו". לא יזיק לכמה מנהלי חברות בישראל ללמוד מהדברים.

אורקל היא הספק המוביל בעולם לתוכנה עסקית (enterprise software) ומוצרי חומרה ושירותים למחשבים. בנוסף, היא המובילה בעולם בתפירת חליפות תוכנה להתאמה ל-IT, כולל ענן מחשוב וביג דאטא. החברה טוענת שענן המחשוב התפתח מטכנולוגיות ושירותים שהיא עצמה סיפקה לאורך השנים כמו טכנולוגיות קבצים (clustering), הדמיית חומרה באמצעות תוכנה (server virtualization), אוטומטיזציה, ארכיטקטורות שונות וכדומה. מוצרי תוכנה מהווים כ-70% מההכנסות, כאשר מוצרי חומרה תופסים כ-17% ויתרת ה-13% מגיעים מהשירותים. בשנת 2012 החברה השקיעה 4.5 מיליארד בפיתוח מוצרי תוכנה חדשים. התחרות בתחום קשה ביותר, מהרמה הגלובלית ועד המיקרו. ברמה הגלובלית אורקל מתחרה מול מיקרוסופט (סימול: MSFT), אינטל (סימול: INTC), היוליט (סימול: HPQ), סאפ ו- IBM. יש חברות קטנות יותר אבל חדשניות ואגרסיביות כמו Salesforce.com (סימול: CRM). 51.8% מההכנסות מגיעות מצפון אמריקה, 31.1% ממה שקרוי EMEA (אירופה, אפריקה והמזרח התיכון, בעיקר אירופה) והיתרה מהמזרח הרחוק.

הנפילה של המניה לאחר פרסום הדוחות מוסברת בפקשוש מול הקונצנזוס. המכירות (8.96 מיליארד ד' ברבעון), היו נמוכות מה-9.38 של הקונצנזוס, ואילו הרווח למניה (52 סנט) היה נמוך בהרבה מהקונצנזוס שעמד על 66 סנט. אבל מה שהשפיע יותר הייתה התרעה של האנליסט / סופר ומייסד אתר רדמונק, Stephen O'Grady, שהתפרסם בעקבות ספרו, The New Kingmakers ונחשב מהמשפיעים בוול סטריט. אוגריידי טוען שמה שקורה בשטח, שהספקים הגדולים של התוכנה העסקית, ה-enterprise software, בנו את האימפריות שלהם ממכירה של רישוי שימוש בפלטפורמות, אך כעת מאבדים את השוק למה שקרוי open-source software, ולא רק באורקל מדובר.

אורקל, SAP ואחרות הן עדיין "חביבות הממונים על הרכש" בחברות המובילות, אבל open-source software הופך במהירות למודל הברירה של ההתפתחויות בשוק. " open source is the rule, proprietary software the exception", אומר אוגריידי, "רואים את המגמה הזו מעל שלושה רבעונים. המפתחים יכולים לבנות היום את אותה תשתית שמציע הספק, באותה שיטה בה חברה כגוגל בנתה את עצמה - והחיסכון אדיר". אם הדברים נכונים (לנו הם נשמעים הגיוניים), זה עדיין לא אומר שאורקל בדעיכה, רחוק מכך, אבל זה כן אומר שהאנליסטים נכנסו לכוננות ויעקבו אחרי כל הודעה - מה שמבטיח זעזועים.

מאידך, המשך ההתרחבות והצמיחה של תעשיית ה-IT, לצד התבוננות בעברה של אורקל, מבטיחים את ההפך כפי שקרה מספר פעמים בעבר - החברה תתאים עצמה להתפתחויות, וצעדים בכיוון כבר נראים. למשל, רכישתן של Tekelec ו-Acme Packet מצביעות להיכן פונה אורקל - היא נכנסת בעוצמה לפיתוח, ייצור ושיווק של אפליקציות לתשתיות התקשורת. "רואים מגמה כזו גם אצל SAP Huawei, אריקסון, HP ואפילו Alcatel-Lucen", אומרת האנליסטית דנה קופרסון מ-Avum, "אבל נראה שאורקל שינתה אסטרטגיה". ואכן, זה גם מה שהסביר אליסון לאחר הדוחות. הוא כמנהגו, זיהה את ההתפתחויות והולך על שירותי מחשוב ענן וביג דאטא, על אפליקציות ושרתים לתקשורת (כולל חומרה). הסיכום, אין ספק שאורקל נמצאת על פרשת דרכים. משקיע שרוצה לנצל את החולשה במניה, צריך להמתין ולעשות הרבה שיעורי בית. הדעה האישית שלנו שמה שאמר אוגריידי אליסון – הוא כבר מיישם. למי שיש הרצון להשקיע בתוכנה שמניעה את התפתחות ה-IT נוצרת לו הזדמנות, רק שהשאלה כרגיל, מתי? הסיפור הזה מזכיר לנו את אוטוניטי (סימול: ATTU) שוב

ב-2012 מניית אוטוניטי עשתה מהלך מרשים מעלה, והגיעה לשיא של 9.75 בינואר 2013. לאחר שפרסמה את דוחות 2012 שהצביעו על שיפור ניכר בעסקיה, המניה מתדרדרת. מה הקשר לאורקל ומדוע המניה מתדרדרת? הקשר בתחום העיסוק של אוטוניטי שנשענת על פלטפורמות תוכנה, שעוזרות לפעול בתחום מחשוב הענן ועיבוד מצבורי מידע גדולים (ביג דאטא). ידידנו אמנון פורטוגלי, מומחה לנושאי טכנולוגיה, עשה עבודה מצוינת בנושא מחשוב הענן, ובין השאר גם בדק את מעמדה של אוטוניטי. לדעתו (ולדעת רוב המומחים), ההזדמנות העסקית בשוק המתפתח לתוכנות העוסקות בנתונים מסיביים משמעותית. האתגר הגדול של ההסבה לסביבת הענן, מסביר פורטוגלי, היא בעלויות הגבוהות, ואוטוניטי עוזרת להוריד אותן. מיקרוסופט לדוגמא, שילבה את התוכנה של אוטוניטי במוצר הענן ובמערכת מאגרי הנתונים שלה,Windows Azur , כדי שלקוחות גדולים כמו ORACLE, IBM, HPואחרות יאמצו אותו. לצד מיקרוסופט יש לאוטוניטי שותפויות עם EMC ואמזון, והיא עובדת עם המתחרות טרהדאטה ואורקל (מולה היא גם מתחרה ישירות). גם אדוארד שניידר, מנכ"ל Quan Management , מציין את אוטוניטי כמאוד מעניינת ומובילה, בכתבה שעשה לאחרונה על נושא הענן תחת הכותרת , שמאוד מומלצת לעיון.

כמו כן, גם TheStreet Ratings הסיר בפברואר את המלצת המכירה שלו מסוף 2012, ואפילו לואיס נבאלייאר ממליץ כעת בקניה חזקה. בגארטנר אוהבים אותם, אבל כל אלו לא עצרו עדיין את ההתדרדרות. קשה מאוד להעריך מה הגורמים שלוחצים, יש הטוענים ששמעון אלון, היו"ר / מנכ"ל היה מתון מידי בהנחיותיו ל-2013 (לא באוזן שלנו). וישנו "הקשר" ההיסטורי עם אורקל שנדבק עוד בתקופת הבועה, ואולי עדיין משפיע. אבל אין כרגע שום סימן ברור להתדרדרות. לנו נראה שנצטרך להמתין לפרסום הרבעון הראשון בקרוב.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    השם הנכון Microsoft Azure (ל"ת)
    אלון 31/03/2013 17:27
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    מיכל 29/03/2013 17:55
    הגב לתגובה זו
    או שמא תאכזב שוב עם אזהרת רווח וירידה בהכנסות תודה ושבת שלום
  • 8.
    shimi 29/03/2013 14:53
    הגב לתגובה זו
    THAT WHY IT WILL CONTINUE TO GO DOWN ,LOOK AT MTSL HAS NO DEBT
  • 7.
    רועה צאן 29/03/2013 13:23
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, מה דעתך על: איזיצ׳יפ - האם מחיר המניה כלכלי ושווה קניה? טאוור - מה המשמעות מאחורי ההתפתחויות האחרונות עם המרה למניות על ידי החברה לישראל, זה סימן טוב או רע (ההנחה שהם יודעים טוב יותר על עתידה של טאוור)? בלופניקס - יש חדש? מה דעתך כיום על החברה ועתידה? סיווה - מה דעתך על עתידה כיום? תודה וחג שמח!
  • 6.
    רדוור הודיע על ספליט ביחס של 1 ל-2...זה טוב ליהודי (ל"ת)
    יוסי 28/03/2013 22:26
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    נירדו 28/03/2013 22:18
    הגב לתגובה זו
    שלמה, תודה על עוד כתבה מעניינת ופוקחת עיניים. יש סיכוי להרחבה בנושא סיילספורס או מחשוב ענן באופן כךךי?
  • 4.
    אלעד 28/03/2013 21:10
    הגב לתגובה זו
    שלמה, האם תוכל לכתוב כמה מילים על המשך ההדרדרות במניית אלוט? הכניסה לתחום הווידאו אמורה לתת ערך מוסף, הלא כן? האם הנישה של אלוט ב- DPI נמצאת בנסיגה ביחס למתחרות? האם ספקיות התקשורת אינן מגלות עניין בשירותי ה- DPI? אודה להתייחסותך.
  • 3.
    שלמה גרינברג 28/03/2013 16:57
    הגב לתגובה זו
    אני נוטה להסכים אתך בעיקר בגלל האיש שמוביל
  • 2.
    CJ 28/03/2013 15:51
    הגב לתגובה זו
    מחזיק במניה
  • 1.
    למר שלמה גרינברג 28/03/2013 11:33
    הגב לתגובה זו
    ומי שנמצאת במערכות של כל אחת מהענקיות שהזכרת זאת מלאנוקס היהלום שבכתר הדבר הכי גדול שקרה לתעשיית ההיי טק מאז טבע