דגל ארגנטינה
צילום: גיא עיני

ארגנטינה שוב בדרך לפשיטת רגל? הבנק המרכזי העלה את הריבית ל-75%, אחרי שהאינפלציה הגיעה ל-79%

במדינה הדרום אמריקאית חוששים שהאינפלציה תגיע ל-95%. מדובר על הפעם התשיעית, אולי העשירית, שארגנטינה תפשוט רגל

נתנאל אריאל | (1)

הבנק המרכזי של ארגנטינה, או בשמו - בנקו סנטרל דה לה רפובליקה ארגנטינה (BRCA), נאלץ היום להעלות את הריבית ל-75%. שימו לב למספר - לא ריבית של 7.5% אלא 75%. העלאת הריבית הנוכחית מקפיצה את הריבית למעשה בשיעור של 550 נקודות בסיס, כאשר לפני חודש הבנק העלה את הריבית ל-69.5%.

בינתיים, הריבית הגבוהה לא מצליחה לעצור את השתוללות המחירים במדינה הדרום אמריקאית. אתמול פורסמו נתוני האינפלציה שהצביעו כי האינפלציה בארגנטינה ממשיכה לזנק ולהשתולל והגיעה אתמול לקצב שנתי של 79% - מדובר על רמות האינפלציה הגבוהות ביותר במדינה מזה 20 שנה. בהעלאת הריבית החריגה הבנק מנסה לתמוך במטבע הפסו של המדינה ולהאט את קצב האינפלציה.

בארגנטינה רגילים אומנם שבכל שנה האינפלציה היא דו ספרתית, ככה זה כשהמדינה הגיעה כבר 9 או 10 פעמים לפשיטת רגל. אז הבנק צודק והוא מנסה לעצור את השתוללות המחירים. אבל לא בטוח שהוא יצליח, שכן הפעם האינפלציה לא נובעת מגורמים פנימיים - מלחמת רוסיה אוקראינה היא גורם מאקרו כלכלי חיצוני למדינה, שהזניק את מחירי הסחורות והאנרגיה בכל העולם, וגם בארגנטינה.

ואם זה לא מספיק, אז קרבות פנים פוליטיים ממושכים במדינה שהחלו ביולי עם התפטרותו של שר האוצר מרטין גוזמן, הגבירו את אי הוודאות הכלכלית הקיימת ממילא במדינה.

לארגנטינה למעשה אין ברירה אלא להעלות את הריבית כדי לעמוד בהסכם מול קרן המטבע הבינלאומית בשווי 44 מיליארד דולר, שקורא לממשלה לשמור על שיעורי הריבית, הנמדדים בשיעור השנתי האפקטיבי, מעל האינפלציה.

קצת הסיטוריה: הבנק המרכזי של ארגנטינה נוסד בשנת 1935. הבנק, BRCA, היה בהתחלה מוסד פרטי-ציבורי מעורב. הוא הפך למוסד ממשלתי מלא ב-1946 והחל לפעול תחת מטריית משרד האוצר ב-1949. תחומי האחריות של BRCA כללו הנפקת שטרות ומטבעות, שליטה במערכת הבנקאית ופעולה כסוכן הפיננסי של הממשלה.

בשנות ה-90, המערכת הפיננסית של המדינה עברה רפורמה עם הנהגת שני חוקים מרכזיים: חוק ההמרה משנת 1991 ואמנת הבנק המרכזי משנת 1992. חוק ההמרה הצמיד את שער החליפין של הפסו הארגנטינאי לפי שער דולר אמריקאי קבוע. אמנת הבנק המרכזי קבעה את עצמאותו של ה-BRCA מהזרוע המבצעת והמחוקקת (הממשלה והכנסת) וקבעה את השמירה על ערך המטבע המקומי כמטרתו העיקרית של הבנק. הצ'רטר הותאם כך שיהיה בקנה אחד עם ההצמדה החדשה של פסו ארגנטינאי לדולר ארה"ב.

קיראו עוד ב"גלובל"

האמנה תוקנה במרץ 2012, והחזירה מספר מנדטים שהוסרו. המנדט העיקרי של המוסד היה שמירה על יציבות פיננסית ומוניטרית. BRCA מובל על ידי מועצת המנהלים המורכבת מנגיד, סגן נגיד ושמונה חברים. מועצת המדיניות המוניטרית של BRCA (COPOM), המפקחת על החלטות המדיניות המוניטרית, מורכבת מהנגיד, סגן הנגיד, חבר מועצת המנהלים שנבחר על ידי המועצה, וסגן המנהל הכללי למחקר כלכלי.

האחריות של ה-COPOM היא להגדיר את שער הייחוס, את השיעורים עבור עסקאות ריפו ומכשירים שהונפקו על ידי ה-BCRA, כמו גם את התנאים ומפרטים אחרים לביצוע המדיניות המוניטרית. הוועדה מקיימת דיוני ריבית מוניטרית ביום שלישי השני של כל חודש וקובעת את הריבית בנצ'מרק ביום שלישי השלישי.

 

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    דעה 16/09/2022 00:26
    הגב לתגובה זו
    קחו את שיטת החישוב הישראלית למדד, תשלמו לאיזה פקיד וחשוב שהוא יהיה ישראלי שכר ממוצע מינוס. ותראו באורך פלא איך האינפלציה הכי נמוכה בעולם, בעצם אולי תקבלו דיפלציה. כל חודש יכניסו את הסעיף של הלבשה והנעלה שירדו, גם כשבפועל אם נחשוב על זה עשור אחורה בקצב שהם מדווחים על ירידה המוכרים בחנויות בגדים והנעלה צריכים לשלם לנו שאנחנו נכנסים.