השוק היפני מציג ביצועי חסר של 9% מתחילת השנה. הזמן להשקיע?
מתחילת השנה שוק המניות ביפן הציג ביצועים נמוכים ב-9% ביחס לשאר העולם (במונחי דולר אמריקאי). מדד הנייקי עלה רק ב-5.5% לעומת 6.4% של שכנו ההאנג סנג, וזאת כאשר בארה"ב הדאו ג'ונס כבר עלה ב-13.6% וה-S&P500 עלה ב-12.6% (הנאסד"ק מפגר מאחור עם עליה של כ-7%). הדאקס הגרמני כבר בפלוס של 14.4%, הפוטסי הבריטי עלה ב-9.4% והקאק הצרפתי קפץ ב-17.4%. מדד יורוסטוקס 600 עלה ב-13.4%. גם בארץ המדדים המובילים כבר טיפסו בצורה מכובדת כאשר מדד ת"א 35 עלה ב-12.8%, ת"א 125 עלה ב-12.3% ות"א 90 מוביל עם עלייה של 13.9%.
יפן היא הכלכלה השלישית בגודלה בעולם (אחרי ארצות הברית וסין). רק תוך כדי שנת הקורונה יפן הצליחה לסגור את הנפילות הגדולות והמשבר הכלכלי החמור של 1988 בשוק היפני, כלומר לקח לשוק ההון היפני 32 שנה להתאושש ממנו.
הסיבה לחולשה בשוק היפני מוסברת בעיקר בגלים החוזרים של מגיפת הקורונה. המדינה נכנסה כבר לסגר רביעי ומבצע החיסונים מתנהל בצורה יחסית איטית, זאת כאשר במקביל גם נשרף מפעל רכב גדול וכן המחסור העולמי בשבבים. אך יפן אינה היחידה שמבצע החיסונים מתנהל בה באיטיות יחסית, והמחסור בשבבים הוא עולמי ולא משפיע רק על יפן (אם כי כמדינה שמייצרת לא מעט מוצרי טכנולוגיה היא מושפעת מכך יותר מאשר מדינות אחרות). אם כן מדוע דווקא היא נפגעה יותר?
בבנק הפרטי הגדול בעולם, UBS, סבורים כי יפן בסופו של דבר תתאושש ותדביק את הפער מול העולם: "אנו חושבים שהמניות היפניות ידביקו את הפער כיוון שיפן מרוויחה באופן לא פרופורציונלי מהאצת הצמיחה העולמית, ולכן הרווחים יקבלו דחיפה ממטבע ין חלש. כתוצאה מכך, יפן היא בין שוקי המניות המועדפים עלינו", כך לפי מארק האפלה, מנהל השקעות ראשי בבנק.
- סיכום האולימפיאדה בפריז - מי המובילות ואיפה ישראל נמצאת?
- המיליונרים החדשים: המדינה שמחלקת 768 אלף דולר למדליה
לדבריו, הסיבה הראשונה לאופטימיות בנוגע ליפן היא העובדה ש"מבצע החיסונים ביפן נמצא כעת בהאצה, מה שמעלה את סיכוי לנורמליזציה כלכלית במדינה. 'האשמה המרכזית' בביצועים הנמוכים ביפן היא ההתחדשות של מקרי הקורונה ואיטיות מבצע החיסונים. מצב החירום הנוכחי במדינה הוארך עד ה-20 ביוני, מה שמשפיע על 70% מכלכלת המדינה ואוכלוסייתה. עם זאת, יפן החלה להדביק את הפער. מספר המקרים החדשים הולך ופוחת, והחיסונים מואצים. יפן מחסנת כעת 2% מאוכלוסייתה בשבוע, ו-8% מהאוכלוסייה קיבלו לפחות זריקה אחת (לעומת 2% לפני חודש). אנו צופים ש-30% מהאוכלוסייה תקבל לפחות מנה אחת עד סוף חודש אוגוסט. בהתחשב בכך, אנו סבורים שגם האולימפיאדה תתקיים ביפן בקיץ כמתוכנן".
על פי UBS הסיבה השנייה לסגירת הפער הצפויה היא ש"יפן היא כלכלת שוק מחזורי ולכן אמורה ליהנות מההתאוששות בצמיחה הכלכלית בעולם, מה שיסתייע גם בחולשה של המטבע המקומי, הין היפני. נתוני המאקרו האחרונים במדינה, כגון יצוא וייצור תעשייתי, הפגינו חוסן, תוך שהם נתמכים על ידי הביקוש הזר. בנוסף צריך לזכור שלמעלה מ-40% מההכנסות של התרומה של יפן למדד ה-MSCI מגיעות מחו"ל. כשהמגזרים הגדולים ביותר הם התעשייה והצריכה, כל אחד מהם שוקל כ-20%. בנוסף, ביפן יש את המינוף התפעולי הגבוה ביותר, ולכן הרווחים אמורים יהיו לקפוץ בעקבות התאוששות הצמיחה העולמית".
בבנק מעריכים שהתוצר העולמי יגדל השנה ב-6.5%, ואחריו 5.5% בשנה הבאה, משמעותית מעל לטווח הצמיחה של 3-4% בעשור הקודם. כאמור, חולשת הין - שכנראה תימשך גם בטווח הקרוב - תסייע ליפן כי חולשת המטבע המקומי מסייעת ליצואנים ובדרך כלל מביא לשינוי ברווחים כלפי מעלה בשלושת החודשים הבאים, וצופים לחברות היפניות צמיחה של 40% ברווחים עד סוף מרץ 2022.
- וול סטריט ואירופה בחופש, אסיה סגרה בעליות קלות
- הופעות, NBA, יורוליג וכלכלה חדשה: אבו דאבי ודובאי במרוץ למשוך את העולם
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הסיבה השלישית לדעת UBS לחוזקה שיפן צפויה להפגין היא ש"מניות יפניות נוטות להיות גמישות יותר ופגיעות פחות ביחס לשווקים אחרים כשמתרחשת עלייה בריבית הריאלית בארה"ב. אנו צופים שהתשואה הנומינלית בארה"ב ל-10 שנים תעלה ל-2% במחצית השנייה של השנה, וזאת מכיוון שהשוק כבר מתמחר את האינפלציה קרוב לתחום היעד של הבנק המרכזי האמריקאי (הפדרל ריזרב)".
בשורה התחתונה, UBS שוריים על השוק היפני וסבורים כי הוא "אטרקטיבי להשקעה" ומשדרגים את יפן ל"מועדפת ביותר" באסטרטגיית ההשקעות של הבנק.