נגיד הבנק האירופי לשעבר מזהיר מהפסדי עתק לבנקים - וממשבר כלכלי נוסף
בשנת 2008, עם המשבר הכלכלי הגדול האחרון שחווה העולם, הבנקים המרכזיים בעולם, בהובלת הפדרל ריזרב האמריקני, פעל להצלת המערכת הפיננסית העולמית. 7 שנים וכטריליון (!) דולר מאוחר יותר, נראה כי לבנקים המרכזיים ייקח עוד זמן רב לחזור לשיעורי ריבית "רגילים", ויש מי שחושב שהדבר מסוכן לכלכלה העולמית. דו"ח של ארגון "קבוצת ה-30" (Group of Thirty), בראשות נגיד הבנק המרכזי האירופי לשעבר, ז'אן-קלוד טרישה, הזהיר ביום שבת האחרון כי הריבית האפסית והדפסת כסף, הפעולות אותן נקטו הבנקים ברחבי העולם, אינן מספיקות עוד כדי להחיות את הצמיחה כלכלית העולמית, וקיים סיכון כי הנ"ל יהפכו לצעדים כמעט קבועים.
*(Group of Thirty) הינו גוף פרטי ללא מטרות רווח המורכב ממנציגים בכירים מאוד של האקדמיה, וכן ממגזרים פרטיים וציבוריים שונים. מטרתו להעמיק את ההבנה בנושאים כלכליים ופיננסיים בינלאומיים, כדי לחקור את ההשלכות הבינלאומיות של החלטות שהתקבלו במגזר הציבורי ופרטי, ולבחון את האפשרויות העומדות לרשות מתרגלי שוק וקובעי מדיניות. הזמן עבר - פתרון אין
לפי הדו"ח, בנקים מרכזים תיארו את מטרת מעשיהם כניסיון להרוויח זמן עד שהממשלות יפתרו את המשבר, אבל הזמן עבר, והמשבר עדיין כאן: בארצות הברית, הפד' סיים את תכנית רכישות האג"ח שלו כבר בשנת 2014, והיה אמור להעלות את הריבית מרמתה האפסית כבר ביוני 2015, אך ההערכות הן כי ההעלאה הראשונה מזה שנים תתבצע רק בחודש מארס 2016 (לפי הדו"ח).
במקביל, הבנק המרכזי של אנגליה מתעכב גם הוא, ואילו הבנק המרכזי של אירופה נראה בדרך ליישום סיבוב נוסף של הקלה כמותית, ממש כפי שעושה הבנק המרכזי של יפן. לפי סוכנות רויטרס, ארבעת הבנקים המרכזיים הללו השקיעו 7 טריליון דולר (7,000 מיליארד) ברכישות אג"ח.
- הפרופסור שתומך בטראמפ במאבקו בפאוול ומה החשש הגדול של המשקיעים?
- ה-ECB הוריד את הריבית: "תחזיות הצמיחה ירדו משמעותית"
עד כאן ניתוח המצב הנוכחי. בפועל, רוב קובעי המדיניות בישיבות קרן המטבע האחרונות הציגו תחזיות אופטימיות יחסית לכלכלה העולמית, תוך טענה כי הסיכונים לכלכלה כבר מתומחרים. הדו"ח, מנגד, מזהיר כי הצניחה בת 40 האחוזים במחירי הסחורות עשויה להביא לצמיחה עולמית נמוכה יותר, וכן "דפלציה של חובות".
אז היכן מתחילה הבעיה, לפי הדו"ח? הבעיה הנ"ל אינה רק של השווקים המתעוררים (שנפגעים מירידת מחירי הסחורות), אלא כעת, הבנקים המרכזיים יאלצו להשאיר את הריביות בשיעורים נמוכים, או להגביר את רכישות האג"ח שלהם, בנסיון לחזק את הצמיחה העולמית ומניעת נפילה הנכסים הפיננסיים.
על פי דו"ח של קרן המטבע שהופק בשבוע, יש הלוואות "מוגזמות" של 3 טריליון דולר לשווקים המתעוררים, בשיעור ממוצע של 15 אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי, דבר אשר עשוי להחמיר את התנאים הכלכליים להלוואות נוספות.
- רגע לפני העלאת המכסים, שיין מעלה מחירים בארה"ב בשיעור של עד 377%
- טראמפ יורד ממס העשירים: "זה רעיון רע, המיליונרים יעזבו"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הסיכונים
"הפסדי הון ישפיעו על משקיעים רבים, כולל על הבנקים", כך לפי הדו"ח של 'קבוצת ה-30'. גם בתחזית כלכלית אופטימית יותר, יצטרכו הבנקים המרכזיים לעמוד בפני דרישות להשאיר את שיעורי הריבית נמוכים. ואכן, קרן המטבע הבינלאומית קראה פעמים רבות לפד' שלא להעלות את הריבית עדיין.
לפי הדו"ח, אף אחד מהבנקים המרכזיים העיקריים בעולם אינו קרוב ליעדי האינפלציה שהציב לעצמו, ורבים מהם חוששים מאינפלציה גבוהה מדי. עם ההשלכות של יציאת 'כסף קל' באופן כל כך בלתי צפוי, קיים סיכון למשבר כלכלי נוסף.
- 9.דדה המדדה 11/10/2015 18:31הגב לתגובה זואנשים השתעבדו למשכנתאות גדולות והתשלומים הם חלק ניכר מההכנסה החודשית. תהיה פחות הכנסה פנויה לדברים אחרים וזה יפגע בצמיחה ובכלכלה הנשענת על תרבות הצריכה
- 8.פיתרון באופק 11/10/2015 17:33הגב לתגובה זוהניסוי כלכלי הגדול בהיסטוריה לא צלח . זה יקח עוד זמן מה וכמו שקרה במשבר 1929 - פיתרון יהיה במלחמה עולמית .
- 7.הרפואה התקדמה ומחזיקים בחיים צמח בתקוה שיתעורר (ל"ת)קחו את הזמן שלכם 11/10/2015 17:20הגב לתגובה זו
- 6.דמו 11/10/2015 17:11הגב לתגובה זוהריבית האפסית בכל העולם גורמת לכולם להשקיע במניות שעולות ועולות ועולות....אך כיון שהעליות נובעות רק מקניות עקב העדר בררת השקעה אחרת ,מחירי המניות הגבוהים אינם כלכליים וסוף כל בועה להתפוצץ ולגרום למפולת ענקית.
- פישר 12/10/2015 06:26הגב לתגובה זוהתיאוריה שלך לא עומדת במעפילי הרווח.
- אהרון 11/10/2015 21:31הגב לתגובה זולפי התיאוריה שלך גם השקעות בנדלן כברירת מחדל יקרסו
- 5.סדר עולמי חדש 11/10/2015 16:05הגב לתגובה זומעמד הביניים אחראי להנעת הכלכלות. כשהוא נשחקאין צריכה ואין צמיחה. צריך לחשוב על חלוקת ההון לפני שנתחיל לראות גם דמוקרטיות לא יציבות.
- 4.אור 11/10/2015 15:27הגב לתגובה זוהרי הוא היה בתפקיד במשבר ואחריו מה הוא עשה לשיקום ??? וחוץ מזה יש להעלות ריבית דחוף זה הורס את הכלכלה
- 3.שיעלו את הריבית וזהו מה הם מחכים לארהב (ל"ת)TKHVU 11/10/2015 15:18הגב לתגובה זו
- 2.בנק 11/10/2015 15:14הגב לתגובה זולא נישאר כלום מהכסף המודפס למי שבאת צריך, בקיצור כל הבנקים הם הגנבים והציבור נילחם אחד בשני, פשוט מגעילים הבנקים
- 1.האמונה שריבית אפסית 11/10/2015 14:48הגב לתגובה זווכמובן מה שקורה עכשיו בכל המדינות.אבל אף אחד לא מעיז לומר שהמלך ערום .אם כי לאחרונה יש כמה שמתחילים לצעוק שהריבית לא עוזרת ואולי מזיקה.